InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zoete Indische snacks: Spekkoek, Roti Koekoes, Ketankoek

Zoete Indische snacks: Spekkoek, Roti Koekoes, Ketankoek

Zoete Indische snacks: Spekkoek, Roti Koekoes, Ketankoek In de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden zoete lekkernijen gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen Indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze recepten je eigen exotische snacks te maken.

Indische snacks


Spekkoek

Spekkoek is een echt typisch Indische lekkernij, een specialiteit, die een lange ambachtelijke bereidingswijze vergt. Maar als het klaar is, heb je ook een ware delicatesse. Het is een ronde cake, die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is uitgevonden. Het recept dat hier gegeven wordt is het originele recept van mijn moeder en tevens een eerbetoon aan haar Indische kookkunsten, waarin de spekkoek absoluut de kroon spant.

Zoals al eerder gezegd is, het recept is vrij bewerkelijk omdat je het laag voor laag in de oven moet bakken. De naam ´spekkoek´ is hiervan ook afgeleid: er zit dus géén spek in, maar door de gelaagdheid van bruine met witte lagen heeft het de structuur van spek. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig, vandaar dat spekkoek vaak alleen bij speciale gelegenheden zoals met kerstmis gemaakt wordt.

Ingrediënten

  • 7 grote eieren
  • 100 gram meel
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 10 theelepels kaneel
  • 3 theelepels kardemom
  • 3t theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 3t theelepels nootmuskaat
  • 3 theelepels anijs
  • 2 theelepels zout

Benodigdheden

  • Rond bakblik met doorsnede van 22 cm
  • Mixer
  • 2 beslagkommen
  • 2 gewone kommen
  • 2 opscheplepels of 2 soeplepels (moeten wel dezelfde maat hebben)
  • Zeef

Voorbereiding

Bakblik invetten met beetje boter en met bloem bestuiven.

Bereiding

  • Scheid de eiwitten en de dooiers van elkaar en doe ze in 2 aparte kommen.
  • De eiwitten en de dooiers, elk apart goed loskloppen.
  • Pak 1 beslagkom en voeg de boter en basterdsuiker toe en mix ze goed door elkaar.
  • Bloem zeven en erbij doen en weer goed mixen.
  • De geklopte eiwitten en de dooiers erbij doen en goed door elkaar mengen
  • Vervolgens de koffieroom toevoegen en weer goed door elkaar mixen.
  • De vanillesuiker en zout toevoegen.
  • Ondertussen grill voorverwarmen.
  • Pak de 2e beslagkom en deel vervolgens het beslag in tweeën.
  • In de ene beslagkom alle kruiden bij het beslag toevoegen en alles goed door elkaar mixen, zodat je een bruin beslag krijgt.
  • In de andere beslagkom zit dus het witte beslag, waar verder niets meer aan gedaan wordt.
  • Neem het ingevette bakblik en leg er een laag bruin beslag op. (ongeveer 2 á 3 mm)
  • Plaats het bakblik in het midden van de ovengrill en laat het in ongeveer 3 minuten gaar worden. (zodra het laagje gaat kleuren is het goed)
  • Is het laagje gaar, bakblik eruit en doe je er een laagje wit op.
  • Deze handelingen herhaal je totdat het beslag op is – zowel het bruine als het witte beslag.
  • Let op: de bovenste laag moet bruin zijn.
  • Als de spekkoek klaar is, even testen of het goed gaar is, door met een satéprikker er voorzichtig in te prikken.
  • Komt het er droog uit, dan is het gaar. Anders nog ongeveer 5 á 10 minuten in de oven op 180 graden gaar laten bakken.
  • Tip: de spekkoek is erg machtig, dus het lekkerst is deze cake als je het in dunne plakjes snijdt.
  • Ook ideaal als lekker nagerecht na de Indische rijsttafel!

Roti Koekoes

Roti Koekoes is een heerlijke Indische cake, die absoluut thuishoort in de Indische keuken, in de categorie zoete hapjes bij de thee of als nagerecht. Het is een luchtige, ronde cake die niet moeilijk te maken is en bovendien erg mager is omdat er geen boter bij te pas komt. Ideaal voor de slanke lijn dus!

Ingrediënten

  • 5 eitjes (op kamertemperatuur)
  • 2 kopjes witte basterdsuiker
  • 2 ½ kopje bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Iets minder dan een half kopje lauw water

Benodigdheden

  • Stoompan
  • Bakpapier
  • Theedoek
  • Mixer

Voorbereiding

  • Stoompan met een laag water vullen ( ongeveer 15 cm hoog)
  • Het bovenste gedeelte van de stomer met bakpapier bekleden, zodat de roti koekoes niet blijft plakken.
  • Deksel van de stoompan in een theedoek knopen. Dit zorgt ervoor dat de cake mooi droog blijft.

Bereiding

  • De basterdsuiker, vanillesuiker, eieren en water in een beslagkom doen.
  • Alle ingrediënten goed door elkaar mengen
  • Daarna de bloem zeven, in de kom doen en alles weer goed mengen.
  • Vervolgens dit mengsel heel laten mixen totdat het schuimt en de kleur lichtgeel is.
  • Ondertussen het water in de stoompan doen en laten koken.
  • Het beslag voorzichtig in de met bakpapier bekleden stoompan doen.
  • Roti koekoes 20 minuten op hoog vuur en daarna 10 minuten op laag vuur laten stomen.
  • Heel belangrijk is het om de eerste 25 minuten, niet het deksel open te maken. Je hebt dan kans dat de cake inzakt.
  • Na 30 minuten kun je met een saté prikker controleren of de roti koekoes gaar is, komt ie er droog uit, dan is het goed.
  • De roti koekoes kan zowel warm als koud gegeten worden.
  • Snijd ´m in plakken en eventueel kun je het met roomboter besmeren, als je dat lekker vindt.

Ketankoek (kokoskoek)

Ketankoek is een Indische lekkernij, een soort kokoskoek die je gewoon in een taartvorm in de oven kunt bakken. Het heeft een heerlijke, subtiele smaak. Het is niet alleen lekker als koek bij de thee, maar ook als nagerecht. Het recept is vrij makkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 2 kopjes ketanmeel (kleefrijstmeel)
  • 1 ¼ kop geraspte, gedroogde kokos
  • ¾ kop witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • ½ kopje melk
  • ½ kopje water

Verdere benodigdheden

  • Mixer
  • Ronde, taartvorm (doorsnee circa 20 of 24 cm)

Voorbereiden

Oven voorverwarmen op 200 graden
Vet de taartvorm dun in met een beetje boter of olie

Bereidingswijze

  • Doe de ketanmeel, geraspte kokos, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom.
  • Meng alles met een pollepel alles even goed door elkaar.
  • Voeg water, melk en de eieren toe.
  • Mix al deze ingrediënten opnieuw goed door elkaar, totdat het een zachte, gladde massa wordt.
  • Vul de taartvorm met deze massa en bak het in de oven af.
  • Ongeveer na 1 uur is de ketankoek klaar. Goed laten afkoelen.
  • Ketankoek kan zowel koud als warm gegeten worden. In de magnetron kun je het even opwarmen.
  • De ketankoeken in smalle puntjes aansnijden. ( is namelijk net als de Hollandse boterkoek vrij zoet!)

Klepon (gevulde kokosballetjes) (20 á 25 stuks)

Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine palmsuiker. Het is erg lekker als een Indisch koekje bij de thee of als nagerecht na een uitgebreide Indische rijsttafel. Bovendien ziet het er ook nog ´s erg feestelijk uit! Hier volgt het recept. Voor dit recept moet je wel wat tijd voor uittrekken, maar het resultaat is er wel naar, je blijft ervan snoepen! Mocht je toch nog over hebben, geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.

Ingrediënten

  • 250 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
  • 2 eetlepels hoengkwee meel (zorgt ervoor dat het niet té plakkerig wordt.
  • 250 ml kokosmelk
  • Flesje groene kleurstof
  • Goelah djawah (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
  • 150 gram geraspte, gedroogde kokos
  • Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje, bij de toko te koop)
  • Water en een beetje zout

Voorbereiding

In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.

Bereidingswijze

  • Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
  • Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan, moet blijven borrelen.
  • Ondertussen 2 à 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm.
  • In een kom de ketanmeel, hoengkweemeel en kokosmelk goed mengen.
  • Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
  • Het geheel een pastelgroene kleur hebben.
  • Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
  • Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal).
  • Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in.
  • Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.
  • Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water.
  • Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
  • Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten
  • Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
  • De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentelen, totdat ze helemaal bedekt zijn.
  • In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is.
  • Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
  • De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.

Ananaskoekjes (10 á 15 stuks)

Ananaskoekjes zijn overheerlijke Indische koekjes, een absolute must op Indische verjaardagsfeestjes. Ook in Indonesië zelf zijn ze nog steeds erg geliefd en worden ze met name speciaal voor kerstmis gemaakt. De Indonesische naam is Kue Nastar. Het recept van dit zoete hapje is makkelijk en snel te maken. Deze Indische koekjes kun je ook kant en klaar bij de toko kopen, maar vers gebakken zijn ze veel lekkerder en je kunt ze vrij lang bewaren in een afgesloten blik.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 150 gram boter ( pakje Blue Band)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren, waarvan je van 2 eieren alleen de eidooier nodig hebt.
  • Potje ananasjam
  • zout

Verdere benodigdheden

  • koekvormpjes 10 tot 15 stuks
  • Kwastje

Voorbereiden

  • Boter op kamertemperatuur laten komen.
  • Vormpjes met boter invetten
  • 2 eieren nemen en eigeel scheiden in kommetje.
  • In een ander kommetje het 3e ei loskloppen, dit gebruiken we op het laatst.
  • Oven voorverwarmen op 180 graden

Bereidingswijze

  • In een kom bloem zeven en snufje zout erbij doen.
  • De margarine in stukjes erbij doen.
  • De bloem, boter en de 2 eierdooiers door elkaar mengen.
  • Alles tot één geheel kneden, het moet een soepele deegbal worden.
  • Aanrecht met bloem bestuiven en uitrollen tot een lap van ongeveer 4 mm dik.
  • Uit de deeglap rondjes steken, ze moeten net zo groot zijn als de koekvormpjes. (dezelfde diameter, maar dan iets groter om ook het opstaande randje te kunnen bekleden).
  • Van de deegrestjes een lange dunne rol maken.
  • Bekleed elk vormpje helemaal met het deeg.
  • Leg op elk vormpje een eetlepel ananasjam, spreidt het wat uit.
  • Bovenop de ananasvulling leg je 2 dunne stukjes deegrol in de vorm van een kruis.
  • Vervolgens bestrijk je elk kruisje en de rand met wat geklutst voor een mooie, bruine kleur.
  • De koekjes afbakken in voorverwarmde over op 180 graden in plusminus 15 á 20 min.

Lees verder

© 2008 - 2017 Miki, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept voor Indische spekkoekSpekkoek is een Indische cake/koek die in Nederlands-Indië is uitgevonden. Spekkoek, voor sommige ook wel bekend als spe…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Zoete Indische snacks: Spekkoek, Roti Koekoes, Ketankoek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jolanda, 25-04-2015 20:38 #11
Hallo, ik wil binnenkort jouw recept proberen. Nu staat er bij de ingrediënten 2 eetlepels koffieroom. Is dat vloeibaar, of dat koffieroom poeder?

Sylv, 12-09-2013 14:23 #10
Op hoeveel graden moet de oven voorverwarmt worden?

Corrie Hoek, 30-05-2013 10:33 #9
Hallo, heerlijk hoor daar kan je me echt wakker voor maken, maar ik moest van mijn schoonmoeder elk laagje met wajang boter insmeren. Kan ik dat dan weglaten?

Hans Molenaar, 26-02-2013 09:19 #8
Heb de spekkoek gemaakt en deze was voortreffelijk. Ook de buren hebben mogen genieten. Deze variant is zeker een aanrader.

Janny Wiemelink, 26-08-2012 09:58 #7
Hallo, moeten de eiwitten stijf geklopt worden? Ik heb de koek gisteren gemaakt ik heb ook ipv hele theelepels kruiden, halve gebruikt.
Ik heb al vele recepten uitgeprobeerd waaronder jou recept tot nu toe het beste is.
Maar de koek is naar mijn idee nog net iets te stevig… is het misschien beter om zelfrijzend bakmeel ipv bloem te gebruiken? Reactie infoteur, 07-12-2012
Hallo Janny, de eiwitten moeten inderdaad stijf geklopt worden, dan wordt de massa ook wat luchtiger.
Verder is het heel belangrijk, dat elke laag niet te lang gebakken wordt, het mag namelijk absoluut niet te droog zijn, zodat de lagen zacht blijven. Succes ermee!

Marga, 10-08-2011 14:17 #6
Op hoeveel graden moet de grill voorverwarmd worden? (Ik heb overigens een combi-magnetron)

Vriendelijke groet, Marga

Janneke van den Eerenbeemt, 08-08-2011 21:16 #5
Ik heb de spekkoek net gemaakt, en lekker! Super bedankt voor het goede recept. Ik heb de twee bakken eerder gescheiden en bij de bruine ook bruine basterdsuiker gebruikt, dat maakte het contrast nog groter! En ook bij de witte laag een kleurstof voor voeding gedaan, krijg je een leuk effect. Nog een tip: in de minuutjes tussendoor dat de koek in de oven staat, kun je mooi de keuken opruimen! hihi.

Boyd, 05-06-2010 16:36 #4
Waarom moet je eigenlijk eidooier en eiwit scheiden en daarna er weer bij elkaar doen? Reactie infoteur, 13-06-2010
Hoi Boyd, de reden hiervoor is dat het dan veel luchtiger wordt, met name de eiwitten, dan als je alles bij elkaar gooit.

Kristel, 30-04-2010 12:25 #3
Een vraagje, ik ben het nu aan het maken, heb het beslag nu zo goed als klaar, maar het is licht wat klonterig, wat kan ik daar aan doen, of hoort dat zo? Reactie infoteur, 02-05-2010
Sorry, zie nu pas je reactie, maar het beslag hoort niet klonterig te zijn. Het moet glad zijn, dus net zo lang doormixen totdat het een mooi, glad beslag is.
Succes!

Nancy Vonder, 09-12-2009 13:39 #2
Ik verzamel recepten.Koken is mijn hobby.Dan probeer ik alles uit.
Ik zal a.s. zondag de rotti koekoes van jullie uitproberen.
groetjes; nancy

Marleen, 12-05-2009 09:18 #1
Hoi, er staat 100 g meel… wat voor een meel dan? Bloem, zelfreizendbakmeel?

groetjes Marleen Reactie infoteur, 12-05-2009
Hoi Marleen, gewoon 100 gram bloem nemen.
Veel succes ermee!

Infoteur: Miki
Gepubliceerd: 29-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indische snacks
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 11
Schrijf mee!