Zomerse aperitiefhapjes op de barbecue

Elke zomer is het uitkijken naar die eerste keer dat we gezamenlijk de barbecue kunnen buitenhalen. Een perfecte barbecue is echter pas geslaagd met de juiste personen in de juiste omgeving, en de juiste overheerlijke, niet tijdrovende, warme of koude aperitiefhapjes. Deze kan je serveren met een lekker gekoeld flesje cava of champagne. Hieronder heb ik een paar heerlijke, simpel te bereiden hapjes geplaatst waarvan je pas echt kan genieten.

Mozzarella hapje:

Dit is een hapje dat ongeveer in 5 minuutjes klaar is maar waar men nog lang van kan nagenieten.

De ingrediënten zijn:

  • Enkele sneden wit brood (Naargelang de hoeveelheid gasten.)
  • Een bol verse mozzarella (Liefst buffelmozzarella.)
  • Zonnegedroogde tomaatjes
  • Paprikapoeder

Neem een snede wit brood en duw met behulp van een glas allemaal rondjes uit het binnenste van de snede. Duw evenveel rondjes uit het brood als dat je gasten verwacht. Wie wil kan meerdere hapjes per persoon voorzien. Snij vervolgens de mozzarella in plakjes van ongeveer een dikke halve centimeter dikte en leg dit op een uitgeduwd rondje brood. Leg op ieder broodje een zongedroogd stukje tomaat en strooi over het geheel een beetje paprikapoeder.

Als je broodjes klaar zijn en de barbecue klaar is om te bakken plaats je de broodjes op de grill op de hoogst mogelijke stand. Mensen die een barbecue met een deksel hebben plaatsen het deksel op de barbecue. Laat de broodjes zo even grillen, let echter op want het brood kan vrij snel verbranden en zwart worden. Het is goed mogelijk dat het broodje al op zijn maximum gegrild is maar dat de mozzarella nog niet gesmolten is, daarom is dit hapje het best klaar te maken op een barbecue met deksel omdat de warmte dan ook goed aan de mozzarella kan komen. Let goed op want eens dit broodje op de barbecue ligt is het heel snel klaar.

Lookbroodjes met zelfgemaakte lookboter:

Dit is echt wel een makkelijk te maken aperitiefhapje waar men niet veel tijd hoeft in te investeren.

De ingrediënten zijn:

  • Een stuk Frans brood of een baguette
  • Een teen look
  • Boter

Neem het stuk Frans brood of de baguette en maak om de 2 centimeter een verticale snede, snij tot op een halve centimeter van de bodem zodat het brood nog één geheel vormt. Neem dan een klein potje een doe hier naar gelang de hoeveelheid gasten een klonter boter in. Pel de look en pers deze uit boven het potje met de boter. Meng boter en look goed door elkaar.
In de plaats van lookboter kan men ook kruidenboter gebruiken, dit naargelang je eigen smaak.

Smeer nu tussen elke snede van het Frans brood of de baguette genoeg lookboter (kruidenboter). Wanneer in elke snede genoeg look- of kruidenboter zit rol het geheel in een zilverpapier. Wanneer de barbecue warm genoeg is leg je dit geheel op de grill op de hoogste stand. Laat dit enkele minuten grillen totdat de boter goed gesmolten is en serveren maar.

Als je wil kan je ook aparte schijfjes Frans brood snijden en hierop look- of kruidenboter smeren. Leg deze eveneens (maar dan zonder zilverpapier) op de grill op de hoogste stand, blijf echter dichtbij want na een halve minuut kan dit al klaar zijn.
Als het sneetje Frans brood aan de onderkant al op zijn maximum gegrild is en de boter is nog niet gesmolten, draai het broodje dan heel even om (10 sec.) zodat de boter ook gesmolten is.
© 2008 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
De zomerse manier van etenDe zomerse manier van etenJuni, juli, augustus en een deel van september staan vaak in het teken van de zomer. Dus mooi weer, veel buiten vertoeve…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Tapas: Makkelijk lekkere spiesjes makenTapas: Makkelijk lekkere spiesjes makenTapas zijn kleine hapjes die in Nederland vaak bij de borrel worden geserveerd. Veel verschillende tapas samen kunnen oo…

Voor iedereen wel een soep naar smaakIedereen heeft een eigen smaak en dus zijn er heel veel verschillende soorten soep en komen er dagelijks nieuwe soepen b…
Aardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAls de temperatuur weer wat oploopt, zitten we niet op volle warme maaltijden te wachten. Dat is meer winterkost en late…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.