Voor iedereen wel een soep naar smaak
Iedereen heeft een eigen smaak en dus zijn er heel veel verschillende soorten soep en komen er dagelijks nieuwe soepen bij. Enkele varianten op bekende soepen. Alle soepen zijn voor 4 personen beschreven.
Brabantse aardappel preisoep
Ingrediënten
- 1,7 liter water
- 8 grote aardappelen
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 1/2 liter halfvolle melk
- 1 eetlepel boter
- 2 eieren
- 1 bosje peterselie
- peper en zout
Bereiding
De geschilde aardappelen in blokjes snijden en de geschraapte wortelen in dunne pakken snijden evenals de preien. Meng dit in het water en zorg dat het gaat koken. Laat het ruim 30 minuten koken. Maak er vervolgens puree van en doe het daarna terug bij het kookvocht.
Melk en boter aan de kook brengen en door de soep mengen. Nog eens zo’n 15 minuten laten koken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Serveren met donker brood.
Kippensoep met ananas
Ingrediënten
- 1,5 liter water
- 3/4 ananas
- 1 middelgrote soepkip
- 2 preien
- 4 wortelen
- 2 rode uien
- 1 eetlepel boter
- 50 gram tomatenpuree
- 100 gram gehakt rundvlees
- 1 dl room
- 1 eetlepel amandelschilfers
- tijm
- peper en zout
Bereiding
Maak de prei en de wortelen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Van ieder ongeveer 1/4 apart houden. Vervolgens de uien in stukken snijden en tegelijkertijd de soepkip in stukken snijden en bakken in de boter. Voeg hier 3/4 van de prei en wortelen aan toe en de 2 klein gemaakte uien. Even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij. Breng op smaak met de peper, tijm en zout. Laat het geheel ruim koken, zo’n 4 uur zachtjes koken.
Meng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, peper en zout naar smaak. Giet de bouillon door een zeef en verwijder het vet, daarna opnieuw aan de kook brengen en voeg er al roerend het “groetenvleesmengsel” aan toe en laat dit ongeveer 40 minuten trekken (tegen kookpunt aan).
Schil vervolgens de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in blokjes. Haal het kippenvlees van de botten en snijd het in kleine stukjes en klop de room stijf. De amandelschilfers licht roosteren (in een droge pan) en laat ze afkoelen. Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook.
Voor het serveren het kippenvlees en de ananasstukjes over de 4 borden verdelen en giet er de soep overheen. Desgewenst met een toefje room op het geheel afmaken en met toast serveren.
Vlaamse uiensoep
Ingrediënten
- 2 liter water
- 5 bouillonblokjes
- 6 grote uien
- 250 gram champignons
- 100 brie
- 1 rode peper
- 1/2 flesje donker bier
- 1 eetlepel pesto (groen)
- 1 vleestomaat
- 150 gram oude kaas geraspt
- paprikapoeder
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
De uien in grote ringen snijden en de vleestomaat in blokjes. Bak ze vervolgens in de olijfolie en voeg wat paprikapoeder, peper en zout naar smaak toe. Bak tegelijkertijd de champions in plakken gesneden.
Doe het water in de pan en voeg de bouillonblokjes toe. Laat het goed koken en voeg dan de champignons, de brie (in kleine stukjes gemaakt), pepertje (in ringetjes gesneden), donker bier en gebakken uien en vleestomaat toe. Laat dit zo’n 40 minuten zacht doorkoken en als laatste wat groene pesto toevoegen.
Serveer met donker brood of tarwe stokbrood.