De zomerse manier van eten

De zomerse manier van eten Juni, juli, augustus en een deel van september staan vaak in het teken van de zomer. Dus mooi weer, veel buiten vertoeven en weinig of zelfs geen zin om achter het fornuis te gaan staan. Tevens valt de zomervakantie in deze warme maanden en pakken velen in deze periode hun welverdiende vakantie. Een zomerse manier van samen eten is dan een welkome, snelle en makkelijke manier van koken.

Waarom eten we in de zomer eigenlijk zo anders?

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom men in de zomer zo een andere eetgewoonten heeft als tijdens de andere jaargetijden. Ten eerste zijn de temperaturen vaak zo hoog dat men geen zin heeft in een warme maaltijd. Daarnaast wil men genieten van het weer en zo min mogelijk tijd in de keuken doorbrengen.

Door de kleuren en geuren van al het bloeiende goed krijgt men vaak goede zin en men heeft geen behoefte meer om steeds binnen te moeten blijven. Terwijl de lente vaak nog haar grillen heeft en de temperaturen vaak nog wat te laag zijn om echt buiten te leven, maakt de zomer dit over het algemeen weer helemaal goed. De zomer leent zich er dan ook echt voor om op een zomerse manier lekker samen van makkelijk en smakelijk eten te genieten.

Typische zomerse manieren van eten

Barbecue

De zomer leent zich er echt voor om buiten te koken. Iedereen kent het wel. Lekker in de tuin op het terras en de barbecue wordt aangestoken. Men gebruikt hiervoor een barbecue met kolen, een elektrische barbecue of zelfs een gas barbecue. Deze manier van koken is niet alleen erg gemakkelijk, het is ook nog eens gezond omdat er zeer weinig vet aan te pas komt tijdens het grillen van de hapjes.

Barbecue leent zich uitstekend voor een grote groep. Zo worden er vaak familieleden of vrienden uitgenodigd en neemt men echt de tijd om te genieten van deze heerlijke zomerse maaltijd. Wanneer je de tuin wat versiert, de tafel op een zomerse manier dekt en een zacht muziekje opzet is het net een klein feestje. Meestal gebruikt men er ook verschillende sauzen en salades bij en gepofte aardappelen maken, samen met een koel drankje, het geheel af.

Zomerse Maaltijdsalade

Makkelijke zomerse maaltijdsalades vallen vaak in de smaak bij kinderen. Kinderen hebben het sowieso vaak moeilijk om in de zomer goed en gezond te blijven eten. Ze hebben het te druk met spelen en zwemmen. Een zomerse maaltijdsalade is heel gemakkelijk te bereiden en je kan eindeloos variëren met vlees, vis, groenten en fruit. De basis van een zomerse maaltijdsalade is meestal pasta, maar ook rijst of koude blokjes gekookte aardappel passen hier prima bij. Tevens is deze salade lekker bij de barbecue maar ook makkelijk mee te nemen op een uitstapje. Een gezonde en lekkere manier van samen eten in de zomer!

Wil je graag wat meer weten omtrent de bereiding en/of voorbeeldrecepten zien, lees dan het artikel Zomerse Maaltijdsalade eens door.

In de natuur op een zomerse manier eten

Picknicken is een heerlijke manier om er even helemaal uit te zijn. Heerlijk genieten in de natuur onder het genot van een hapje en een drankje. Vooral gezinnen met kinderen vinden picknicken een ontspannen manier om er samen op uit te trekken. Terwijl de kinderen spelen kunnen de ouders even uitrusten en rustig samen praten. Om te gaan picknicken heb je weinig nodig. Met een koeltas gevuld met lekkere, makkelijke en gezonde hapjes en drankjes kom je al een heel eind. Daarnaast is een grote deken, om op te zitten en zonnebrandcrème bij warm weer ook zeker aan te raden. Vergeet ook zeker de bekers, borden en het bestek niet! Wanneer alles uitgestald is en de kinderen na het spelen honger krijgen is dit een fijne manier van op een zomerse manier eten!

Wat mag er zeker niet ontbreken bij een zomerse manier van eten?

Allereerst moet je weten dat de zomerse maaltijd het best licht verteerbaar kan zijn. Men wilt liever niet met de warme dagen last krijgen van zijn of haar maag door te zware maaltijden. Daarom mag fruit ook zeker niet ontbreken. Een leuk weetje is trouwens dat fruit veel lekkerder, zoeter en sappiger is tijdens de zomer. Het geeft je ook extra vocht wat hard nodig is tijdens de hete dagen. En dan als laatste maar zeker niet de minste is een ijsje altijd op zijn plaats na een zomerse maaltijd. Lekker even genieten van wat extra verkoeling. En of je nu kiest voor schepijs of (zelfgemaakt) waterijs…het is gewoon dé afsluiter van een echte zomerse manier van eten!

Wilt je weten hoe je makkelijk verschillende soorten ijsjes zelf kunt maken? Kijk dan eens op de volgende site: Zelf Waterijsjes maken
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse MaaltijdsaladeZomerse MaaltijdsaladeWat is er nu heerlijker dan na een dag werken thuis te komen en nog even te genieten van het mooie zomerse weer? Helaas…
Weg met die regen, we zorgen zelf voor de zomer!Weg met die regen, we zorgen zelf voor de zomer!In de vakantie wil iedereen graag zomers weer. Toch krijgen we dit niet op bestelling. In Nederland en België gebeurt he…
Picknicken: een gezellige zomerse activiteitPicknicken: een gezellige zomerse activiteitEen picknick geeft je het ultieme zomergevoel, gezellig eten en drinken in goed gezelschap op een mooie zonnige dag. Voo…
Barbecue en buitenkeukenBarbecue en buitenkeukenDe barbecue is er al jaren, is er in alle soorten en maten en levert, mits goed klaargemaakt, gezonde voeding op. Sinds…

Hoe word je een goede kok?Koken is een vaardigheid dat iedereen kan aanleren. In dit artikel tips voor iedereen die beter wilt leren koken.
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.