Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruit

Wie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en groeien, is dit een brood om van te watertanden. Een suikerzoet omhulsel herbergt een zachte tongstrelende, maar ook veerkrachtige massa, met verrukkelijke appel-, rozijn- en/of nootverrassingen. Het is als suikerbrood, appeltaart en cake in één, maar dan nét wat specialer!

Het startersdeeg

Hiervoor heb je nodig:
  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist ( 7 gram)
  • 225 bloem

  • Los de suiker op in 1/2 kopje van het warme water.
  • Strooi gist erbij en laat het 10 minuten staan.
  • Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
  • Klop totdat het een glad beslag is.
  • Goed afdekken met plastic folie.
  • Laat het rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Hoe het brood wordt gemaakt

  • Dag 1: vandaag heb je Simone gekregen/of zelf het startersdeeg gemaakt
  • Dag 2 en 3: Roer Simone met een houten lepel
  • Dag 4: Simone heeft honger, geef haar wat extra’s
  • Dag 5, 6, 7, 8: Simone wordt goed doorgeroerd
  • Dag 9: Simone heeft weer honger, ze is tevreden met hetzelfde als zij op dag vier heeft gekregen; hierna verdeel je Simone.
  • Dag 10: Vandaag geef je Simone voor het laatst te eten; vet een tulband of cakebik in en besprenkel het met kristalsuiker. Doe Simone in de vorm en gun haar nu de warmte van je oven.

Aan de slag

Dag 1, 2, 3: elke dag even een paar keer roeren

Dag 4: toevoegen:
  • 200 g suiker of honing
  • 225 g bloem
  • 2,5 dl melk (kamertemperatuur)

Dag 5, 6, 7, 8: elke dag even een paar keer roeren

Dag 9: toevoegen:
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g suiker of honing
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel kaneel
  • naar eigen smaak: noten, appels, rozijnen, abrikozen enz.
  • 60-90 minuten bakken op 175 graden (elektrisch) of gasoven stand 3-4-
  • (oven altijd eerst voorverwarmen)

Belangrijk bij het vriendschapsbrood:

  • Zet het nooit in de koelkast, maar zorg dat het op een warme plek staat
  • Dek het deeg nooit af met een deksel, een theedoek mag wel; zo zorg je ervoor dat het kan ademen
  • Het deeg zal groeien, dus zorg voor een ruime kom.

Zet de vriendschap voort en eet smakelijk!
© 2008 - 2024 Demaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Help mijn brood is een misbakselBakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed…
Gevarieerde brood-receptenGevarieerde brood-receptenDe geur van versgebakken brood is iets waar je s'morgens je bed wel voor wilt uitkomen. Vooral als het brood nog warm is…
Thuis brood maken zonder kneden, het pefecte receptIn Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakke…

Aardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAls de temperatuur weer wat oploopt, zitten we niet op volle warme maaltijden te wachten. Dat is meer winterkost en late…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Demaan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.