Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruit
Wie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en groeien, is dit een brood om van te watertanden. Een suikerzoet omhulsel herbergt een zachte tongstrelende, maar ook veerkrachtige massa, met verrukkelijke appel-, rozijn- en/of nootverrassingen. Het is als suikerbrood, appeltaart en cake in één, maar dan nét wat specialer!
Het startersdeeg
Hiervoor heb je nodig:
- 100 gram suiker
- 250 ml warm water
- 1 zakje gist ( 7 gram)
- 225 bloem
- Los de suiker op in 1/2 kopje van het warme water.
- Strooi gist erbij en laat het 10 minuten staan.
- Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
- Klop totdat het een glad beslag is.
- Goed afdekken met plastic folie.
- Laat het rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.
Hoe het brood wordt gemaakt
- Dag 1: vandaag heb je Simone gekregen/of zelf het startersdeeg gemaakt
- Dag 2 en 3: Roer Simone met een houten lepel
- Dag 4: Simone heeft honger, geef haar wat extra’s
- Dag 5, 6, 7, 8: Simone wordt goed doorgeroerd
- Dag 9: Simone heeft weer honger, ze is tevreden met hetzelfde als zij op dag vier heeft gekregen; hierna verdeel je Simone.
- Dag 10: Vandaag geef je Simone voor het laatst te eten; vet een tulband of cakebik in en besprenkel het met kristalsuiker. Doe Simone in de vorm en gun haar nu de warmte van je oven.
Aan de slag
Dag 1, 2, 3: elke dag even een paar keer roeren
Dag 4: toevoegen:
- 200 g suiker of honing
- 225 g bloem
- 2,5 dl melk (kamertemperatuur)
Dag 5, 6, 7, 8: elke dag even een paar keer roeren
Dag 9: toevoegen:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g suiker of honing
- een snufje zout
- 3 eieren
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel kaneel
- naar eigen smaak: noten, appels, rozijnen, abrikozen enz.
- 60-90 minuten bakken op 175 graden (elektrisch) of gasoven stand 3-4-
- (oven altijd eerst voorverwarmen)
Belangrijk bij het vriendschapsbrood:
- Zet het nooit in de koelkast, maar zorg dat het op een warme plek staat
- Dek het deeg nooit af met een deksel, een theedoek mag wel; zo zorg je ervoor dat het kan ademen
- Het deeg zal groeien, dus zorg voor een ruime kom.
Zet de vriendschap voort en eet smakelijk!