InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruit

Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruit

Wie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en groeien, is dit een brood om van te watertanden. Een suikerzoet omhulsel herbergt een zachte tongstrelende, maar ook veerkrachtige massa, met verrukkelijke appel-, rozijn- en/of nootverrassingen. Het is als suikerbrood, appeltaart en cake in één, maar dan nét wat specialer!

Het startersdeeg

Hiervoor heb je nodig:
  • 100 gram suiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist ( 7 gram)
  • 225 bloem

  • Los de suiker op in 1/2 kopje van het warme water.
  • Strooi gist erbij en laat het 10 minuten staan.
  • Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
  • Klop totdat het een glad beslag is.
  • Goed afdekken met plastic folie.
  • Laat het rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Hoe het brood wordt gemaakt

  • Dag 1: vandaag heb je Simone gekregen/of zelf het startersdeeg gemaakt
  • Dag 2 en 3: Roer Simone met een houten lepel
  • Dag 4: Simone heeft honger, geef haar wat extra’s
  • Dag 5, 6, 7, 8: Simone wordt goed doorgeroerd
  • Dag 9: Simone heeft weer honger, ze is tevreden met hetzelfde als zij op dag vier heeft gekregen; hierna verdeel je Simone.
  • Dag 10: Vandaag geef je Simone voor het laatst te eten; vet een tulband of cakebik in en besprenkel het met kristalsuiker. Doe Simone in de vorm en gun haar nu de warmte van je oven.

Aan de slag

Dag 1, 2, 3: elke dag even een paar keer roeren

Dag 4: toevoegen:
  • 200 g suiker of honing
  • 225 g bloem
  • 2,5 dl melk (kamertemperatuur)

Dag 5, 6, 7, 8: elke dag even een paar keer roeren

Dag 9: toevoegen:
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g suiker of honing
  • een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel kaneel
  • naar eigen smaak: noten, appels, rozijnen, abrikozen enz.
  • 60-90 minuten bakken op 175 graden (elektrisch) of gasoven stand 3-4-
  • (oven altijd eerst voorverwarmen)

Belangrijk bij het vriendschapsbrood:

  • Zet het nooit in de koelkast, maar zorg dat het op een warme plek staat
  • Dek het deeg nooit af met een deksel, een theedoek mag wel; zo zorg je ervoor dat het kan ademen
  • Het deeg zal groeien, dus zorg voor een ruime kom.

Zet de vriendschap voort en eet smakelijk!
© 2008 - 2019 Demaan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Help mijn brood is een misbakselBakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed…
Gevarieerde brood-receptenGevarieerde brood-receptenDe geur van versgebakken brood is iets waar je s'morgens je bed wel voor wilt uitkomen. Vooral als het brood nog warm is…
Thuis brood maken zonder kneden, het pefecte receptIn Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakke…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…

Reageer op het artikel "Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ann, 11-03-2011 16:37 #1
Het is wel handig als je het meel even zeeft om klonten te voorkomen!

Infoteur: Demaan
Gepubliceerd: 29-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!