BBQ gerechten: makkelijk en lekker!
In de zomer vinden we het heerlijk om te barbecueen met de hele familie. Lekker een stukje stokbrood, wat salade en een stuk vlees erbij. Hier zijn verschillende smakelijke en makkelijke recepten die ideaal zijn voor een zomerse barbecue!
Cacik/Tzatziki
Ingredienten: 8-12 personen
- Halve liter dikke (turkse) yoghurt
- 2 komkommers
- 2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)
- 2 eetlepels dille
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze:
Schil de komkommers en snij het in kleine stukjes. Pel de knoflook en snij deze in zeer kleine stukjes of gebruik een knoflookpers om het geheel te persen. (Als je dat niet in huis hebt kan je ook een halve eetlepel knoflookpoeder gebruiken) Doe vervolgens de yoghurt, dille en zout bij het geheel en roer het eenmaal goed door. Serveer het met stukjes stokbrood of Turkse pide.
Courgette met sesam
Ingredienten: 8-12 personen
- 2 grote courgette
- geroosterd sesamzaad
- 1 kopje olijfolie
Bereidingswijze:
Was en snijd de courgette in reepjes. (als de courgette een erg dikke schil heeft, schil het dan eerst). Dep het vervolgens droog met een keukendoekje. Doe de olijfolie in een pan en wanneer de olie op temperatuur is bak je de reepjes courgette erin. Wanneer de stukjes courgette een lichtbruine kleur heeft gekregen haal je het uit de pan. Laat het ongeveer 1 minuut uitlekken op een schaal (doe hier keukenpapier in om de olie op te vangen) Serveer het op een grote schaal en strooi geroosterd sesamzaad over de courgette.
Frisse aardappelsalade
Ingredienten: 8-12 personen
- 8 geschilde vastkokende aardappelen
- 2 komkommers
- 5 tomaten
- 1 rode ui
- 1 krop sla
- zout en peper naar smaak
- scheut olijfolie
- 1 citroen
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Laat deze goed afkoelen en snij het in kleine blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe de aardappelen in een grote schaal. Was en snij de tomaten in blokjes . Maak de ijsbergsla schoon en snijd het in reepjes. Schil de komkommer en snij deze in blokjes. Snij de ui in halve ringen en voeg dit samen met de tomaten, de ijsbergsla en de komkommer bij de aardappelen. Maak in een apart bakje de dressing van de sap van een citroen, zout en peper en olijfolie. Schenk de dressing over de salade en schep het geheel een paar keer over.
Groentespies
Ingredienten: 8-12 personen
- 30 klein champigons
- 2 rode paprikas in blokjes
- 2 gele paprikas in blokjes
- 1 courgette in blokjes
- zout en peper
Bereidingswijze:
Spies de champignons, de gele paprika, de rode paprika en de courgette om en om aan een bamboestokje. Strooi over elk stokje een beetje zout en peper en bak de spiesjes aan beide kanten 5 a 6 minuten op de bbq.
Kip aan spies met stukjes champignon
Ingredienten: 8-12 personen
- 1 kg kipfilet in blokjes
- 1 kg kleine champignon
- olijfolie
- 2 eetlepels sambal badjak
- 4 eetlepels kipkruiden
Bereidingswijze:
Marineer de blokjes kip samen met de champignons de avond van te voren in 2 eetlepels sambal badjak,4 eetlepels kipkruiden en een kopje olijfolie. Goed laten intrekken. De stukjes kip en champignons om en om aan een bamboestokje (sateprikker) prikken. Bak de spiezen 5 a 6 minuten aan beide kanten.
Garnalen op de bbq
Ingredienten: 8-12 personen
- 250 gram reuzegarnalen (King Prawns)
- 1 eetlepel viskruiden
- Coctailprikkertjes
- Vis- of cocktailsaus (kant en klaar)
Bereidingswijze:
Strooi de viskruiden over de garnalen en laat het geheel zo'n 3 a 4 uur in de koelkast afgedekt staan. Bak de garnalen in ongeveer 5 minuten (2 a 3 minuten aan elke zijde) aan beide kanten op de barbecue. Plaats de garnalen in een grote schaal en prik op elke garnaal een cocktailprikker. Serveer er vis- of cocktailsaus bij.
Köfte (gehakballetjes) a la Ays
Ingredienten: 8-12 personen
- 1 kg rundergehakt
- 1 ei
- 1 Köfte harci (Turkse gehakkruiden, te koop bij Turkse winkel)
- 3 eetlepels verse (gesnipperde) peterselie
- 1 gesnipperd ui
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten bij elkaar en kneed het totdat het goed door elkaar. Maak van het gehakt kleine balletjes ter groote van een walnoot en druk deze lichtjes plat. Doe dit totdat er geen gehakt meer over is. Vervolgens op de grill de balletjes 10 a 15 minuten goed laten doorbakken.
Tip:
Het staat ook erg leuk om in plaats van gehaktballetjes, dit aan een spies te maken. De bereiding is hetzelfde, maar kneed het gehakt vast aan een bamboestokje (sateprikker).
Turkse worstjes (sucuk) op de grill
Ingredienten: 8-12 personen
- Sucuk 5 stuks (te koop bij de Turkse winkel)
Bereidingswijze:
Snijd de sucuk in repen van ong. een halve centimeter dik. Plaats ze op de gril en bak ze in 5 minuten aan beide kanten aan.