Aardappelgerecht als voor- of bijgerecht
We kennen natuurlijk de aardappel als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Toch kent de eenvoudige aardappel veel meer mogelijkheden. Mogelijkheden die we steeds meer ontdekken in allerlei aardappelschotels (warm of koud) en zelfs als hapje tussendoor. De aardappel wordt als koolhydratenbom gezien en daar is menigeen wars van, maar zolang alles met mate gegeten wordt, is er nog niet zoveel aan de hand.
De aardappel heeft een ietwat negatief imago gekregen bij de slankheidsgoeroe‘s. De aardappel is, behalve dat deze vol zit met vitamine (B6), een koolhydratenbom. Maar koolhydraten heb je nodig om je lichaam aan het werk te kunnen zetten. Zorg er voor dat het in balans is, hetgeen je tot je neemt versus hetgeen je verbruikt … en je kunt die lekkere gezonde aardappel prima in je dagelijks eetpatroon opnemen.
Gevulde makreel-aardappel als voorgerecht
Ingrediënten
- 4 grote aardappelen
- 125 gram makreelfilets
- 150 gram geraspte oude kaas
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel margarine
- peterselie
- zout en peper
Bereiding
De 4 aardappelen goed schoonmaken en met schil en al laten garen in de oven (ca. 180 graden). Laten afkoelen, halveren en uithollen. De inhoud in een kom mengen met de kaas, fijn gemaakte makreelfilet, gesnipperde ui, margarine en zout en peper (naar smaak) en terug in de aardappels scheppen. Gevulde aardappelen in de grill plaatsen (zo’n 12 minuten) en daarna garneren met wat peterselie.
Aardappelsalade met oude kaas
Ingrediënten
- 850 gram aardappelen
- 300 gram oude kaas (blokjes)
- 2 rode uien
- 3 dl magere yoghurt
- 5 augurken
- 4 eetlepels yogonaise
- peterselie
- kappertjes
- peper en zout
Bereiding
De geschilde aardappelen 18 minuten koken (voeg wat zout toe). Afgieten en af laten koelen. Snij de aardappelen in plakjes. Snipper de uien en snij de kaas en augurken in blokjes.
Vervolgens in een schaal een sausje maken van de yoghurt, yogonaise, peterselie en kappertjes. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schep tenslotte de aardappelen en kaas door de saus.
Gegrild aardappelspiesje als bijgerecht (bij vis)
Ingrediënten
- 10 kleine aardappeltjes (ze moeten ongeveer even goot zijn)
- 2,5 dl olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 takje verse dragon
- paprikapoeder
- peper en zout
Bereiding
De ongeschilde aardappeltjes goed schoonmaken. Kook de aardappeltjes bijna gaar en snipper de dragon. Meng de olie met de geperste knoflook, de dragon, het paprikapoeder en wat peper en zout naar smaak. Rijg de aardappeltjes aan satéstokjes en laat ze vervolgens zo’n 2,5 uur marineren in het mengsel. Plaats in een ovenschaal de spiesjes onder de grill (zo’n 10 tot 12 minuten) en draai de spiesjes af en toe en giet wat van het mengel over de spiesjes. Laat de aardappelspiesjes goed uitdruppen om vervolgens te serveren als bijgerecht bij vis (bijv. makreel of tong).