InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Barbecue en grill: marinades voor vlees en vis

Barbecue en grill: marinades voor vlees en vis

Een barbecueavond in de zomer organiseren voor vrienden en familie is leuk! Gezellig in de tuin en genieten van de heerlijke geroosterde geuren van vlees, vis, zalm en garnalen. Hier de lekkerste marinades voor varkensvlees, rundvlees, zalm en garnalen, ideaal voor de barbecue en voor de grill. Laat de marinade op het vlees en vis goed intrekken en zet het even voor de barbecue begint weg in de ijskast. Succes verzekerd! Een overzicht:

Barbecue en grill: marinade voor varkensvlees

Benodigdheden:

  • Soja olie, 3 eetlepels,
  • Ketjap manis, 6 eetlepels,
  • Suiker, 2 theelepels,
  • Knoflook, 2 teentjes fijn gesneden,
  • Citroen, sap van een halve citroen.
  • Gember, een klein stukje fijn gesneden verse gember,
  • Chilisaus, zoete chilisaus, 2 eetlepels,
  • Sambal oelek, 1 theelepeltje,
  • Peper en zout, vers gemalen.

Bereiding:

Meng alle ingredienten heel goed door elkaar in een kom. Als het goed gemengd is, giet het over het vlees. Zorg dat het vlees en de marinade goed gemengd zijn. Dek het gemarineerde vlees nu goed af met folie (huishoudfolie, plastic folie) en laat het minimaal een uur in de ijskast goed intrekken. Zodra de barbecue begint, haal het gemarineerde vlees uit de ijskast. Het gemarineerde varkensvlees is klaar voor gebruik op de barbecue of voor de grill.

Barbecue en grill: marinade voor rundvlees

Benodigdheden:

  • Olijfolie, 6 eetlepels,
  • Ketjap, Japanse ketjap, 2 eetlepels,
  • Bosuitjes, 3 stuks fijngesneden of fijn gehakt,
  • Citroen, sap van een halve verse citroen,
  • Knoflook, 2 teentjes fijngesneden of fijngehakt,
  • Oregano, gedroogde, 1 theelepeltje,
  • Paprikapoeder, 1 eetlepel,
  • Peper en zout, vers gemalen.

Bereiding:

Pak een kom en meng alle ingredienten goed door elkaar. Als het goed gemengd is, meng het vervolgens goed door het rundvlees. Dek het gemarineerde rundvlees goed af met folie en zet het maximaal een uur weg in de ijskast om het te laten intrekken. Een andere bereiding is om pas vlak voor de barbecue of grill het vlees in te smeren met de marinade vlak voor het op de barbecue of grill te leggen.

Barbecue en grill: marinade voor zalm:

Benodigdheden:

  • Citroen, sap van een halve verse citroen,
  • Olijfolie, 4 eetlepels,
  • Mosterd, 1 theelepeltje (scherpe) mosterd,
  • Suiker, 1 theelepeltje,
  • Dille, verse, 3 eetlepels fijngehakte dille,
  • Peper en zout, versgemalen.

Bereiding:

Meng alle ingredienten heel goed door elkaar in een kom. Giet het mengsel voorzichtig over de zalm of zalmforel. Zorg dat het mengsel goed de zalm bedekt. Dek vervolgens de gemarineerde vis goed af met folie en laat de vis een kwartiertje in de ijskast marineren. Zodra de barbecue of grill begint: haal de gemarineerde vis uit de ijskast en dep de vis zoveel mogelijk droog met keukenpapier. Gebruik het liefst een visklem voor de zalm en andere vissoorten met bestemming grill of barbecue. Het gebruik van visklemmen zal het geplak van de vis op het rooster flink verminderen!

Barbecue of grill: marineren van garnalen

Benodigdheden:

  • Oestersaus, 2 eetlepels,
  • Sojasaus, 2 eetlepels,
  • Sesamolie, 2 eetlepels,
  • Knoflook, 2 teentjes fijngesneden of fijngehakt,
  • Spaans pepertje, een halve verse peper, fijngesneden of fijngehakt,
  • Peterselie, verse, 2 eetlepels, fijngehakt,
  • Citroen, sap van een halve verse citroen,
  • Koriander, liefst verse, 2 eetlepels fijngesneden,
  • Peper en zeezout, versgemalen.

Bereiding:

Eerst het schoonmaken van de grote garnalen: verwijder de kop en de staart en verwijder het schilletje om de garnaal heen.
( Pak een heel scherp klein hanteerbaar mesje: snijd in de rugzijde van de garnaal, zodat het schilletje makkelijker te verwijderen is) Was vervolgens de garnalen goed schoon en dep ze droog. Meng alle ingredienten voor de marinade goed door elkaar in een kom. Meng vervolgens het mengsel voorzichtig met de grote garnalen. Dek de gemarineerde garnalen af met folie en zet het weg in de ijskast om de marinade goed te kunnen intrekken. Een kwartier moet voldoende zijn. Zodra de barbecue of grill begint haal de gemarineerde garnalen uit de ijskast en dep ze droog met keukenpapier. De garnalen zijn nu klaar voor gebruik op de barbecue of de grill.

Eet smakelijk!
© 2009 - 2019 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vis op de barbecueVis op de barbecueMet lekker weer mogen Nederlanders graag buiten barbecueën. Buitenom vlees is ook vis goed klaar te maken op de barbecue…
Barbecue en grill: vlees roosterenHet lekkerste, makkelijkste en snelste geroosterde vlees voor op de barbecue en grill, hoe doe je dat en wat is de juist…
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…
Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…
Bronnen en referenties
  • Barbecue en grill - lekkere gerechten voor de barbecue of grill - Imagebooks

Reageer op het artikel "Barbecue en grill: marinades voor vlees en vis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 07-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!