Barbecue en grill: marinades voor vlees en vis
Een barbecueavond in de zomer organiseren voor vrienden en familie is leuk! Gezellig in de tuin en genieten van de heerlijke geroosterde geuren van vlees, vis, zalm en garnalen. Hier de lekkerste marinades voor varkensvlees, rundvlees, zalm en garnalen, ideaal voor de barbecue en voor de grill. Laat de marinade op het vlees en vis goed intrekken en zet het even voor de barbecue begint weg in de ijskast. Succes verzekerd! Een overzicht:
Barbecue en grill: marinade voor varkensvlees
Benodigdheden:
- Soja olie, 3 eetlepels,
- Ketjap manis, 6 eetlepels,
- Suiker, 2 theelepels,
- Knoflook, 2 teentjes fijn gesneden,
- Citroen, sap van een halve citroen.
- Gember, een klein stukje fijn gesneden verse gember,
- Chilisaus, zoete chilisaus, 2 eetlepels,
- Sambal oelek, 1 theelepeltje,
- Peper en zout, vers gemalen.
Bereiding:
Meng alle ingredienten heel goed door elkaar in een kom. Als het goed gemengd is, giet het over het vlees. Zorg dat het vlees en de marinade goed gemengd zijn. Dek het gemarineerde vlees nu goed af met folie (huishoudfolie, plastic folie) en laat het minimaal een uur in de ijskast goed intrekken. Zodra de barbecue begint, haal het gemarineerde vlees uit de ijskast. Het gemarineerde varkensvlees is klaar voor gebruik op de barbecue of voor de grill.
Barbecue en grill: marinade voor rundvlees
Benodigdheden:
- Olijfolie, 6 eetlepels,
- Ketjap, Japanse ketjap, 2 eetlepels,
- Bosuitjes, 3 stuks fijngesneden of fijn gehakt,
- Citroen, sap van een halve verse citroen,
- Knoflook, 2 teentjes fijngesneden of fijngehakt,
- Oregano, gedroogde, 1 theelepeltje,
- Paprikapoeder, 1 eetlepel,
- Peper en zout, vers gemalen.
Bereiding:
Pak een kom en meng alle ingredienten goed door elkaar. Als het goed gemengd is, meng het vervolgens goed door het rundvlees. Dek het gemarineerde rundvlees goed af met folie en zet het maximaal een uur weg in de ijskast om het te laten intrekken. Een andere bereiding is om pas vlak voor de barbecue of grill het vlees in te smeren met de marinade vlak voor het op de barbecue of grill te leggen.
Barbecue en grill: marinade voor zalm:
Benodigdheden:
- Citroen, sap van een halve verse citroen,
- Olijfolie, 4 eetlepels,
- Mosterd, 1 theelepeltje (scherpe) mosterd,
- Suiker, 1 theelepeltje,
- Dille, verse, 3 eetlepels fijngehakte dille,
- Peper en zout, versgemalen.
Bereiding:
Meng alle ingredienten heel goed door elkaar in een kom. Giet het mengsel voorzichtig over de zalm of zalmforel. Zorg dat het mengsel goed de zalm bedekt. Dek vervolgens de gemarineerde vis goed af met folie en laat de vis een kwartiertje in de ijskast marineren. Zodra de barbecue of grill begint: haal de gemarineerde vis uit de ijskast en dep de vis zoveel mogelijk droog met keukenpapier. Gebruik het liefst een visklem voor de zalm en andere vissoorten met bestemming grill of barbecue. Het gebruik van visklemmen zal het geplak van de vis op het rooster flink verminderen!
Barbecue of grill: marineren van garnalen
Benodigdheden:
- Oestersaus, 2 eetlepels,
- Sojasaus, 2 eetlepels,
- Sesamolie, 2 eetlepels,
- Knoflook, 2 teentjes fijngesneden of fijngehakt,
- Spaans pepertje, een halve verse peper, fijngesneden of fijngehakt,
- Peterselie, verse, 2 eetlepels, fijngehakt,
- Citroen, sap van een halve verse citroen,
- Koriander, liefst verse, 2 eetlepels fijngesneden,
- Peper en zeezout, versgemalen.
Bereiding:
Eerst het schoonmaken van de grote garnalen: verwijder de kop en de staart en verwijder het schilletje om de garnaal heen.
( Pak een heel scherp klein hanteerbaar mesje: snijd in de rugzijde van de garnaal, zodat het schilletje makkelijker te verwijderen is) Was vervolgens de garnalen goed schoon en dep ze droog. Meng alle ingredienten voor de marinade goed door elkaar in een kom. Meng vervolgens het mengsel voorzichtig met de grote garnalen. Dek de gemarineerde garnalen af met folie en zet het weg in de ijskast om de marinade goed te kunnen intrekken. Een kwartier moet voldoende zijn. Zodra de barbecue of grill begint haal de gemarineerde garnalen uit de ijskast en dep ze droog met keukenpapier. De garnalen zijn nu klaar voor gebruik op de barbecue of de grill.
Eet smakelijk!