Drie recepten voor chocolade koeken
Koekjes zijn altijd lekker en handig om wat van op voorraad te hebben. Nog lekkerder zijn ze zelf gemaakt. Geniet van het maken van de recepten, dit kan ook makkelijk met de kinderen samen. Verras vrienden en familie met de lekkere zelfgemaakte chocoladekoeken zonder de oven, chocoladekokoskoeken en chocolade-karamelkoeken...
Chocoladekoek zonder de oven
Dit heb je nodig voor 16 stuks
- 275 gram pure chocolade
- 175 gram boter
- 4 eetl. rietsuiker
- 2 eetl. bruine rum (naar keuze)
- 175 gram biscuitjes
- 25 gram gepofte rijst, geroosterd (bv rijstwafels in stukjes)
- 50 gram gehakte walnoten en/of pecannoten
- 100 gram geconfijte kersen, in grove stukken
- 25 gram witte chocolade
En zo ga je te werk:
- De chocolade samen met de boter, siroop en eventueel de rum in een schaal smelten. (zie beschrijving in special)
- Roer dit samen tot een glad mengsel.
- Hak de biscuitjes tot kruimels en doe deze samen met de gepofte rijst, noten en kersen door het mengsel.
- Pak een bakvorm (18 x 18) en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het mengsel over de vorm. Strijk de bovenkant glad. Druk de massa goed samen eventueel met de achterkant van een lepel. Laat de schaal daarna twee uur koel staan.
- Laat de witte chocolade smelten. Doe die in een spuitzak en versier de koek ermee met bijvoorbeeld golvende lijnen. Laat de chocolade daarna afkoelen en hard worden. Snijd de koek in 16 stukken.
Tip: i.p.v. rum kan ook sinaasappellikeur of cognac gebruikt worden.
Chocolade-kokoskoeken
Dit heb je nodig voor 9 stuks
- 225 gram volkorenkoekjes met pure chocolade
- 85 gram boter of margarine
- 175 gram gecondenseerde melk
- 1 losgeklopt ei
- 1 tl. vanille extract
- 2 eetl. basterdsuiker
- 6 eetl. zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 125 gram kokosrasp
- 50 gram pure chocolade (naar keuze)
En zo ga je te werk:
- Pak een bakvorm van 20 x 20 en vet deze in en bedek deze met bakpapier.
- Pak de volkorenkoekjes en verkruimel deze in de keukenmachine of met een deegroller in een plastic zak.
- Pak een steelpan en smelt de boter.
- Doe het kruimelmengsel in de bakvorm en druk deze stevig aan.
- Meng de melk, het ei, het vanille-extract en de suiker en roer dit tot een glad mengsel. Roer het zelfrijzend bakmeel en de kokosrasp erdoor. Verdeel dit over de kruimelbodem.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de cake 30 minuten tot de kokoslaag stevig en goudkleurig is.
- Laat de cake eerst 5 minuten rusten en snij de koek in vierkanten. Laat de cake afkoelen.
- Neem de koeken uit de vorm. Smelt eventueel de chocolade en besprenkel deze over de koeken. Laat de chocolade stollen en afkoelen.
Tip: Deze koeken zijn vier dagen houdbaar in een luchtdichte bak. Zonder de chocoladeversiering kun je de koeken in de vriezer twee maanden bewaren. Ontdooi ze dan bij kamertemperatuur.
Chocolade-karamelkoeken
Dit heb je nodig voor 16 stuks
- 100 gram zachte margarine
- 4 eetl. lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram bloem
- 40 gram havervlokken
voor de karamelvulling
- 25 gram boter
- 2 eetl. lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram gecondenseerde melk
voor de bovenlaag
- 25 gram witte chocolade (naar keuze)
En zo ga je te werk:
- Doe de boter en de basterdsuiker in een kom en klop dit tot een gladde massa. Roer daarna de havervlokken en de bloem erdoor.
- Gebruik een bakvorm van 20 x 20 en doe de massa hierin. Druk dit stevig aan.
- Verwarm de over voor op 180 graden en bak de cake 25 minuten tot het lichtbruin en stevig is geworden.
- Meng de ingrediënten voor de karamelvulling in een pan en verwarm dit. Doet dit roerend tot alles (ook de suiker) helemaal is opgelost en goed gemengd is. Breng het dan langzaam aan de kook en laat het op een laag vuur nog 3 à 4 minuten 'pruttelen'. De vulling is nu dik geworden.
- Verdeel de caramelvulling over de cake en strijk deze glad en egaal. Laat de vulling afkoelen.
- Laat de chocolade smelten voor de bovenlaag en schenk deze over de karamel. Wanneer je dit wilt kun je witte chocolade smelten en deze ook in golvende lijnen over de pure chocolade spuiten via een spuitzak met een gladde mond. Doe bijvoorbeeld rechte lijnen en trek er met een cocktailprikker een patroon in.
Tip: Als je bakpapier in de bakvorm legt krijg je later de cake er makkelijker uit.