Zelf granita's maken
Verfrissend na een copieuze maaltijd of heerlijk als tussendoortje in de zomer. Granita’s (korrelig waterijs) zijn gemakkelijk te maken en je hebt er geen speciale toestellen zoals een ijsmachine of een ijscrusher voor nodig. De variatiemogelijkheden en smaken zijn eindeloos. Granita’s met fruit (aarbeien, limoenen, watermeloenen, ananas, etc) zijn het populairst, maar ook koffie-, cola- en cacaogranita’s doen het goed.
Granita's maken
De basis van elke granita is suikerwater waaraan vervolgens andere smaken worden toegevoegd. Er zijn geen vaste regels voor de verhouding van suiker en water of voor de hoeveelheid smaakmakers. Alles is naargelang je eigen smaak te combineren. Denk er echter aan dat granita’s grotendeels uit water moeten bestaan en dat de smaak en consistentie dus niet vergelijkbaar zijn met ijsjes en sorbets. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest.
Basisingrediënten
- Water
- Suiker
- Smaakmakers (bijvoorbeeld koffie, sinaasappels, watermeloenen, limoenen etc)
Werkwijze
- Verhit het water samen met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Er moet een dikke massa ontstaan. Als dit niet het geval is, moet je extra suiker toevoegen. Is de massa te dik, dan kan je met een beetje water aanlengen. Reken dat 1 liter suikerwater voldoende is voor 6 porties.
- Haal het fruit door de blender (indien het om een fruitgranita gaat).
- Meng de smaakmakers (gepureerde vruchten, koud geworden koffie, etc) onder het suikerwater.
- Zet de kom in het vriesvak gedurende minimum vier uur (gebruik geen aluminiumblik, want de metaalachtige smaak wordt gemakkelijk op de granita overgedragen).
- Steek nu en dan met een vork doorheen het ijs om de vorming van ijskristallen te voorkomen (niet zo vaak als bij ijsjes en sorbets).
Is deze traditionele bereiding te smaakloos of te zoet naar je zin, dan mag je het vruchtensap als basis nemen en dit met water aanlengen.
Smaakideeën
- Cola
- Koffie
- Cacao
- Sinaasappels
- Watermeloenen
- Citroenen
- Limoenen
- Ananas
- Mango
- Aardbeien
- Frambozen
- Cassis
- Rode bessen
Het is heel lekker om voor granita’s verschillende vruchten met elkaar te mengen. Sinaasappels smaken bijvoorbeeld heel lekker met een beetje limoensap. Je kunt ook verschillende soorten exotische vruchten met elkaar mengen (ananas, mango) of verschillende rode vruchten zoals frambozen, aardbeien, rode bessen etc). Sinaasappels harmoniëren ook perfect met oranjebloesemwater en kaneel.