InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zelf granita's maken

Zelf granita's maken

Verfrissend na een copieuze maaltijd of heerlijk als tussendoortje in de zomer. Granita’s (korrelig waterijs) zijn gemakkelijk te maken en je hebt er geen speciale toestellen zoals een ijsmachine of een ijscrusher voor nodig. De variatiemogelijkheden en smaken zijn eindeloos. Granita’s met fruit (aarbeien, limoenen, watermeloenen, ananas, etc) zijn het populairst, maar ook koffie-, cola- en cacaogranita’s doen het goed.

Granita's maken

De basis van elke granita is suikerwater waaraan vervolgens andere smaken worden toegevoegd. Er zijn geen vaste regels voor de verhouding van suiker en water of voor de hoeveelheid smaakmakers. Alles is naargelang je eigen smaak te combineren. Denk er echter aan dat granita’s grotendeels uit water moeten bestaan en dat de smaak en consistentie dus niet vergelijkbaar zijn met ijsjes en sorbets. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest.

Basisingrediënten

  • Water
  • Suiker
  • Smaakmakers (bijvoorbeeld koffie, sinaasappels, watermeloenen, limoenen etc)

Werkwijze

  • Verhit het water samen met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Er moet een dikke massa ontstaan. Als dit niet het geval is, moet je extra suiker toevoegen. Is de massa te dik, dan kan je met een beetje water aanlengen. Reken dat 1 liter suikerwater voldoende is voor 6 porties.
  • Haal het fruit door de blender (indien het om een fruitgranita gaat).
  • Meng de smaakmakers (gepureerde vruchten, koud geworden koffie, etc) onder het suikerwater.
  • Zet de kom in het vriesvak gedurende minimum vier uur (gebruik geen aluminiumblik, want de metaalachtige smaak wordt gemakkelijk op de granita overgedragen).
  • Steek nu en dan met een vork doorheen het ijs om de vorming van ijskristallen te voorkomen (niet zo vaak als bij ijsjes en sorbets).

Is deze traditionele bereiding te smaakloos of te zoet naar je zin, dan mag je het vruchtensap als basis nemen en dit met water aanlengen.

Smaakideeën

  • Cola
  • Koffie
  • Cacao
  • Sinaasappels
  • Watermeloenen
  • Citroenen
  • Limoenen
  • Ananas
  • Mango
  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Cassis
  • Rode bessen

Het is heel lekker om voor granita’s verschillende vruchten met elkaar te mengen. Sinaasappels smaken bijvoorbeeld heel lekker met een beetje limoensap. Je kunt ook verschillende soorten exotische vruchten met elkaar mengen (ananas, mango) of verschillende rode vruchten zoals frambozen, aardbeien, rode bessen etc). Sinaasappels harmoniëren ook perfect met oranjebloesemwater en kaneel.
© 2008 - 2019 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Siciliaanse lekkernijenSiciliaanse lekkernijenSicilië, de meest zuidelijke regio van Italie en één van de grootste eilanden van het land. De mensen zijn er vriendelij…
Verfrissende cocktailsVerfrissende cocktailsOp een zomerse dag mogen verfrissende drankjes natuurlijk niet ontbreken. Deze drankjes zijn gebaseerd op vers fruit, zo…
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Spoom, een lekker fris tussendoortjeSpoom, een lekker fris tussendoortjeTussen de gerechten door een spoom om de verschillende gerechten te neutraliseren, kan het diner helemaal afmaken. Maar…
Jasmijn & ik: hemelse namen in multicultureel LombokrecensieJasmijn & ik: hemelse namen in multicultureel Lombok'Tevreden boeddhabuikjes', 'Os in hemelse zachtheid' en 'Nest van snelle alen'. Alleen al het lezen van de menukaart van…

Reageer op het artikel "Zelf granita's maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 17-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!