Diverse koekjes recepten
Koekjes bakken doe je lekker zelf of gezellig samen met de kinderen. Met een beetje moeite tover je de lekkerste kokosmacronen, spritsen en nog meer lekkere koeken zo op tafel.
Vanillespritsen
Ingrediënten
- 275 gram bloem
- 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram lichte basterdsuiker
- het merg van één vanillestokje
- een snufje bakpoeder
- een beetje melk
- boterspuit of weggooispuitzak die je vooraan iets groter afknipt
Bereidingswijze
Roer in een ruime kom met een houten lepel, de suiker en de boter tot een zalvige massa. Dat kan een paar minuten duren. Voeg er dan de bloem, bakpoeder en het merg van het vanillestokje aan toe en blijf even roeren om het deeg iets slapper te maken. Lukt dat niet doe er dan een scheutje melk (niet te veel) toe en roer tot het deeg iets slapper is geworden. Verwarm de oven voor op 140°C en neem een met beboterd en met bloem bestoven bakblik. Doe wat deeg in de boterspuit en spuit daarmee de vorm koekjes die je hebben wilt op het bakblik. Dat kan van alles zijn van kleine rondjes en lange repen tot een s-vorm of een kindernaam. Denk er wel aan dat de koekjes nog iets uitzetten, dus laat ruimte tussen ieder koekje op de bakplaat. Bak de koekjes goudbruin, neem ze uit de oven en laat ze even afkoelen voor je ze van de bakplaat afhaalt om vervolgens op een rooster verder af te koelen. De baktijd is afhankelijk van de grote van de koekjes die je hebt gemaakt. Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht maar als ze zijn afgekoeld zijn ze lekker knapperig.
Gemberkoekjes
Ingrediënten:
300 gram bloem
200 gram boter
150 gram basterdsuiker
1/2 klein theelepeltje gemberpoeder
30 gram gember
1/2 ei
Bereidingswijze
Kneed in een kom alle ingrediënten tot een soepele, iets vochtige (
niet nat) bal deeg. Vorm daarvan kleine bolletjes en druk ze tussen beide handen plat. Verwarm de oven voor op 140°C en leeg de koekjes ondertussen op een beboterde en met bloem bestoven bakblik. Klop een beetje ei met wat water en bestrijk daarmee de bovenkant van de koekjes op het bakblik. Bak ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar,leg ze dan plat af te koelen op een bord. Deze koekjes vormen zich namelijk nog als ze afkoelen.
Speculaas
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 150 gram donkerbruine suiker
- 8 gram speculaaskruiden
- een snufje bakpoeder
- mespuntje zout
- beetje rijstebloem
- eventueel beetje melk om het deeg soepeler te maken als het te stevig is
Bereidingswijze
Kneed alle ingrediënten tot een soepele deegbal. Je kunt nu twee dingen doen: voor diegene met een speculaasplaat is het gemakkelijk, vul de plaat met het deeg en snijd alle overgebleven randen weg. Klop ze daarna uit de plaat totdat je deeg op is en je een berg speculaasjes klaar hebt om zometeen te bakken.
Voor degene zonder speculaasplaat kost het iets meer moeite maar daarom niet minder leuk. Bestuif het werkblad met een beetje rijstebloem zodat ook de kleine figuurtjes goed loslaten. Heb je dat niet, doe dan maar gewone bloem. Rol de bal deeg met een deegroller uit tot een grote lap deeg. Neem wat koekjesvormen en steek uit het deeg zoveel mogelijk koekjes. Heb je alleen nog restjes deeg over, kneed dat dan weer tot een bal en rol weer uit. Dan kun je daaruit ook weer koekjes steken. Verwarm de oven voor op 140°C en bak de koekjes in zo'n 10-15 min lichtbruin en gaar. Laat ze nog even afkoelen op een bord of rooster.
Kaneelkoekjes
Ingrediënten:
- 150 gram bloem
- 50 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- 2 1/2 gram zout
- 3 eetlepels melk
- 1 theelepeltje kaneel
- 1 mespunt bakpoeder
Bereidingswijze
Verwarm de melk lichtjes en los de suiker op in de melk. Zeef de bloem en roer daardoor de kaneel, zout en het bakpoeder. Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de bloem met een houten lepel. Voeg hierbij het melk en suiker mengsel, kneed het vlug door elkaar tot een deeg. Bestuif je werkblad met bloem en verwarm de oven voor op 140°C. Rol het deeg op je met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller tot een dunne lap. Steek hiervan zoveel mogelijk koekjes, als je nog restjes deeg over hebt kun je die weer in elkaar kneden tot een bal en weer uit rollen. Dan kun je er de rest van de koekjes van steken. Bak ze in het midden van de oven in een kwartiertje lichtbruin. Laat ze eventjes afkoelen voor je ze van de bakplaat afneemt om verder af te koelen.
Jodenkoeken
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 200 gram boter
- 150 gram lichte basterdsuiker
- 130 gram gember
- 75 gram sukade
- 75 gram gepelde amandelen
- 50 gram suiker
- 1 ei
Bereidingswijze
Meng de bloem, boter en basterdsuiker tot een samenhangend deeg rol het met een deegroller uit over een met bloem bestoven werkblad. Steek er met een ronde vorm koekjes uit. Maal de gember, de gepelde amandelen, de suiker en de sukade samen in een amandelmolen. Als je die niet hebt is een koffiemolen ook goed. Leg steeds op één deeg rondje een beetje van dit mengsel en leg daarop een tweede deeg rondje. Druk de randen van de rondjes goed op elkaar. Verwarm de oven voor op 140°C. Bestrijk als je ze alle koekjes gevuld hebt de koekjes met een mengsel van geklopt ei en water voor een goudbruine kleur. Bak ze in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat ze nog even afkoelen op een rooster en smullen maar.
Cocosmacronen
Ingrediënten:
- 2 eiwitten
- 125 gram suiker
- 150 gram gemalen cocosnoot
- beetje geraspte citroenscil of beetje vanillesuiker
- ouwel
- 2 gesmolten chocoladerepen
Bereidingswijze
Klop de eiwitten stijf en meng er voorzichtig met een houten lepel de suiker en de citroenrasp of vanillesuiker doorheen. Meng beetje bij beetje de gemalen cocosnoot door het mengsel totdat je een stevig mengsel krijgt. Beleg de bakplaat met ouwel en leg daarop kleine hoopjes van het kokosmengsel. Verwarm de oven voor op 135°C en bak de cocosmacronen heel lichtbruin in een paar minuten. Laat de macronen even afkoelen en breek dan rondom de koekjes de ouwel af. Doop de onderkant van de kokosmacronen in de gesmolten chocolade en laat ze dan (op de kop natuurlijk) even drogen totdat de chocolade weer hard is. Hemels lekker.
Pindakoekjes
Ingrediënten:
- 500 gram ongepelde pinda's
- 125 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
Bereidingswijze
Doe de pinda's in een oude theedoek en sla ze met een fles of vleeshamer tot grove stukjes. Niet malen want dan wordt het te fijn. Roer alle ingrediënten door elkaar tot een vrij stevige massa. Als je een groot ei hebt gebruikt, neem dan een beetje extra suiker. Verwarm de oven voor op 140°C en leg kleine hoopjes van het mengsel op een beboterd bakblik. Bak de koekjes in een kwartiertje gaar en lichtbruin. Even laten afkoelen en smullen maar