Simpel koekjes recept

In twintig minuten simpele, maar lekkere koekjes op tafel? Dat kan met dit koekjes recept. De benodigde ingrediënten heeft iedereen in huis. Gebruik de handige variatietip en u tovert dezelfde koekjes op tafel die net even anders smaken...

Ingrediënten

  • 125 gram margarine
  • 125 gram witte suiker
  • 200 gram (tarwe)bloem
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder

In plaats van 200 gram (tarwe)bloem en 1 theelepel bakpoeder kan ook 200 gram zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.

Gebruik eens 125 gram witte of bruine bastaardsuiker in plaats van 125 gram witte suiker. Dan smaken de koekjes net iets anders, heel lekker.

Overige benodigdheden

  • Bakpapier
  • Mixer met deeghaken (niet noodzakelijk)

Bereiding

Laat de margarine in een steelpannetje even bruin worden (totdat alles in gesmolten). Zet het pannetje dan van het vuur af en laat de boter een beetje afkoelen.

DeegballetjesDeegballetjes
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (elektrische oven).

Nu kunnen alle ingrediënten bij elkaar in een kom gedaan worden.
Kneed alles met de hand of een mixer met deeghaken goed door elkaar.
Vorm dan kleine balletjes van het deeg (zie foto). De balletjes moeten ongeveer 1,5 à 2 centimeter doorsnede zijn.

Plaats de deegballetje op een bakplaat met bakpapier. Het is niet nodig om de balletjes plat te drukken, omdat de koekjes vanzelf plat worden in de oven. Bak de koekjes in 10 minuten gaar (totdat de randjes net bruin beginnen te worden). Niet langer, anders worden ze te hard als ze zijn afgekoeld.

Smakelijk!
© 2008 - 2025 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Anne, 02-10-2008
Naja de koekjes zijn niet echt gelukt bij mij. Het was veelste kruimelig. De balletjes die we draaiden vielen meteen weer uitmekaar! Sowieso de balletjes werden in de over nou niet echt platter. dus nu zitten we te wachten tot onze grote pepernoten afgekoeld zijn zodat we ze misschien nog kunnen eten. mits ze voordat we ze in onze mond doen niet al uit elkaar vallen en we een hoopje kruimels in onze hand hebben! En onze boter was gewoon lauw. dus ik weet niet wat we verkeerd hebben gedaan, maar het was geen succes! :PReactie infoteur, 08-10-2008
Dag Anne,

Het deeg is inderdaad kruimelig als je alles begint te kneden. Ik kneed net zo lang tot alles een bal vormt. Het helpt als je je handen vochtig maakt! Ook voordat je een balletje gaat kneden. Altijd zachtjes en losjes kneden. Door de warmte van je handen, zouden de balletjes niet meer zo kruimelig mogen zijn.
Verder is het niet erg dat de boter nog lauw was.

Waren ze wel lekker toen ze uit de oven kwamen?

G\'s,
Leplat
Amber Bruitzman, 19-08-2008
125 gram boter is lang niet genoeg voor het recept. In ieder geval niet om balletjes te draaien. Want ze zijn te droog, ze vallen gelijk uit elkaar. Het is nu eerder een taartbodem dan koekjes deeg, misschien nog 50gram boter erbij?Reactie infoteur, 19-08-2008
Hallo Amber,

Zorg dat de 125 gr boter nog lauw is, voordat het met de rest van de ingredienten wordt gemixt. Kneed net zo lang tot het deeg één bal vormt. Tijdens het draaien van een balletje, het stukje deeg even zacht in de hand knijpen, zodat het warmer wordt. Dit werkt voor mij altijd. Ik durf niet te zeggen of 50 gr extra boter de juiste smaak geeft. Probeer het eens!

Succes ermee!

G\'s,
Leplat
Lisanne, 03-02-2008
Goed idee! Ik heb vanavond niks te doen dus vul ik me avond hiermee :-)Reactie infoteur, 05-02-2008
Veel plezier en rol ze!
G\'s,
Leplat