Twee verschillende salades met tonijn
Voor bij de warme zomeravonden een groenterijke maaltijdsalade met tonijn, aardappel, bonen en worteltjes en een voedzame pastasalade ook met tonijn en room.
De tonijnsalade met aardappel en bonen.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
- 600 gram vastkokende aardappelen
- 200 gram sperciebonen
- 200 gram bospeen
- 2 uitjes
- 2 blikjes tonijn in olie
- 1 eetlepe kappertjes
- vers gemalen zwarte peper
- limoensap
- beetje mosterd
- wijde lage schaal
Werkwijze:
Aardappelen schillen, wassen en in plakjes snijden in pan aan de kook brengen, zout en de schoongemaakte sperciebonen toevoegen als de aardappelen koken. Tien minuten laten koken in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Bospeen schoonmaken en in kleine blokjes snijden, uitjes pellen en snipperen en de tonijn boven een kom afgiieten. Olie mengen met limoensap en mosterd en met zout en peper op smaak brengen, je kunt eventueel nog wat extra (olijf)olie toevoegen. Aardappelplakjes, sperciebonen, wortelblokjes en de tonijnstukjes door de dressing scheppen in een lage schaal doen en minimaal een half uur in de koelkast zetten. Voor het opdienen nog even goed doorscheppen en in een slaschaal doen. Heerlijk met een ciabatta brood.
Pastasalade met tonijn.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
- 100 gram farfalle (pastavlinders)
- olie
- zout en vers gemalen peper
- 2 dl roomsaus
- 1 blikje tonijn, uitgelekt
- 2 eetlepels mayonaise
- fijngesneden bieslook
- 2 tomaten, ontveld en zonder zaadjes, in blokjes gesneden
- 100 gram veldsla
- 100 gram rucola sla
- hart van een krop sla
Werkwijze:
Een grote pan water aan de kook brengen met een eetlepel olie en zout. Pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Afgieten en onder warm stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. Pasta in schaal doen en de roomsaus er door roeren. Tonijn klein maken en op smaak brengen met bieslook en peper. Dan de blokjes tomaat, de rucola en de tonijn door de pasta scheppen. Op platte schaal de veldsla en de blaadjes van het hart van de kropsla schikken en hierop de pastasalade leggen, eventueel nog garneren met basilicumblaadjes.