Wafels op verschillende manieren
Je kent het wel, die heerlijke geur van versgebakken wafels als je over de markt loopt. Te combineren met fruit, slagroom en veel meer. Hier staan de recepten van verschillende soorten wafels. Gemakkelijk te maken in je eigen keuken, want er is niets zo lekker als zelf gebakken lekkernijen.
Hartjeswafels
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1/4 liter melk
- 4 eieren
- 200 gram roomboter, kamertemperatuur
- 10 gram gist
- mespunt zout
- zakje vanillesuiker of de geraspte schil van een halve citroen
Bereidingswijze
Meng al deze ingrediënten tot een gistdeeg. Denk eraan dat je bij een gistdeeg alleen ingrediënten tot een temperatuur van 37°C gebruikt. Als je iets toevoegd wat heter is dan dat werkt de gist niet meer en zal het deeg niet rijzen. Een gistdeeg is bij uitstek bedoeld om luchtig te zijn, dus hoe meer lucht er in het deeg zit hoe luchtiger en dus lekkerder je wafels dadelijk zijn. Dus denk eraan dat je je bloem grondig zeeft, de beter je zeeft de luchtiger je wafel. Je kunt het ook met de hand luchtiger maken door meerdere malen het deeg met de deegroller uit te rollen of rekken, tot een bal maken en weer uit te rollen of rekken. Laat het deeg daarna zo'n half uurtje rijzen in een kom met daar overheen een schone droge theedoek. Smeer met een kwast het wafelijzer in met olie of boter om te voorkomen dat de wafels eraan vast blijven plakken en verwarm het wafelijzer voor. Doe wat beslag in het ijzer (niet te veel) en bak de wafels aan beiden zijden bruin. Laat ze even afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.
Oud-Hollandse wafels
ingrediënten
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 100 gram gesmolten boter
- 20 gram gist
- 225 ml melk
- 150 ml water
- 1 klein theelepeltje zout
- 1 eetlepel kaneel
Bereidingswijze
Neem een ruime kom, zeef daarin de bloem en maak een kuiltje in het midden van de bloem. Maak de melk lauw (niet warmer dan 37°C) en meng in een kommetje een beetje van de lauwe melk met de gist totdat er een glad mengsel ontstaat. Doe dit in het kuiltje in de kom met bloem. Voeg al roerende één voor één de eieren erbij totdat je een glad beslag krijgt. Roer er dan eerst de kaneel en lauwe melk doorheen, daarna het water, de gesmolten boter en als laatste het zout. Laat het beslag zo'n 40 minuten onder een schone droge theedoek rijzen op een warm plaatsje. Verwarm zo'n tien minuten van tevoren het wafelijzer voor en vet het ijzer alleen voor de eerste wafel in met boter. Doe wat beslag in het ijzer en bak de wafels in zo'n drie minuten gaar en goudbruin. Laat ze even afkoelen en bestrooi ze dan met een mengsel van kaneel en suiker. Maar denk eraan kaneel heeft een hele sterke smaak dus gebruik niet te veel.
Luikse wafels of ook wel suikerwafels
Ingrediënten
- 750 gram zelfrijzende bloem
- 270 ml melk
- 40 gram gist
- 3 eieren en 2 eierdooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- 400 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
- 500 gram parelsuiker (dat smelt niet met bakken)
Bereidingswijze
Neem een ruime kom en meng daarin alle ingrediënten behalve de roomboter en de parelsuiker tot een stevig deeg. Laat het onder een schone droge theedoek een half uurtje rijzen. Meng er daarna de zachte roomboter doorheen en als laatste de parelsuiker. Nog tien minuutjes laten rusten onder een theedoek terwijl je het wafelijzer opwarmt en alvast invet met boter of olie. Leg op ieder wafelpatroon op het ijzer (links en rechts) in het midden ongeveer één grote eetlepel beslag. Het gemakkelijkste is als je twee grote eetlepels neemt en met de ene lepel het beslag uit de kom haalt en dan met de andere lepel het beslag op de lepel losmaakt om op het ijzer te leggen. Even af laten koelen en smullen maar.
Maastrichtse wafels
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1/2 liter melk
- 30 gram gist
- 3 eieren
- 100 gram gesmolten boter
- 30 ml rum
- mespuntje zout
Bereidingswijze
Maak van alle ingrediënten behalve de boter eieren en rum een gistdeeg zoals in het eerste recept staat aangegeven. Laat het daarna ongeveer 45 min. rijzen onder een schone, droge theedoek. Klop ondertussen de eiwitten stijf en meng deze met de rum en de gesmolten boter één voor één met een houten lepel door het deeg. Verwarm het ijzer voor en beboter deze met gesmolten boter. Doe wat beslag in het ijzer en bak ze goudbruin. Laat ze daarna even afkoelen op een rooster.
Voor alle wafels m.u.v. de hartjeswafels geld hetzelfde, gebruik wat je lekker vind om erop te doen. Enkele ideeën zijn:
- slagroom
- poedersuiker
- aardbeien met slagroom
- ananas
- warme kersen met slagroom
- mengsel van kaneel en suiker
Meng voor een beetje zomerse variatie een geraspt appeltje en een beetje kaneel door het beslag.