Wokken, lekker en gezond

Wokken is helemaal ingeburgerd, maar wordt vaak niet optimaal benut. Het is lekker en gezond en kent talloze mogelijkheden.

Zalmgerecht

Ingrediënten
  • 1 moot zalm(filet) per persoon
  • 2 gele paprika’s
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels oestersaus
  • rijstolie
  • 1 teentje knoflook
  • verse koriander
  • limoensap
  • Basmati rijst
  • Bereiding
    Kook zoveel rijst als nodig.
    Snijd de knoflook in kleine stukjes. Vervolgens de paprika’s grof snijden, dus in niet al te kleine stukjes. De moot zalm in blokjes van ongeveer 3 cm snijden. Doe de rijstolie in de wok en zet het vuur op de hoogste stand. Voeg de knoflook toe en roer het geheel constant door. Paprika erbij en roeren tot het begint te verkleuren. Voeg de zalm toe, en roerbak het geheel even door. Ketjap en oestersaus erbij en even doorkoken. Tot slot wat koriander en limoensap er doorheen mengen en het kan opgediend worden.

    Kipgerecht

    Ingrediënten
  • 400gr kipfilet
  • pandan rijst
  • wokolie
  • ketjap
  • kruiden: laos, knoflookpoeder, uienpoeder, sambal
  • sperzieboontjes
  • rode puntpaprika's
  • woksaus
  • Bereiding
    Marinade aanmaken met flink wat wokolie, wat ketjap er door, en dan de kruiden door elkaar. Rijst koken tijdens gereiding marinade, zodat die nog een tijdje kan drogen in de pan. Bij het wokken eerst de kip doen, dat uit de pan halen en dan de boontjes wokken. Daarna de gesneden paprika er bij en nog even doorwokken, maar niet te lang. Kip er weer bij, nog een minuutje en dan wat woksaus erbij.

    Gehaktgerecht (runder)

    Ingrediënten
  • 250grrundergehakt
  • 12 tot max. 15 nestjes mie
  • 250gr champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 1 rode ui
  • 2 knoflook teentjes
  • olijfolie
  • ketjap
  • Bereiding
    Snij de ui en knoflook klein en wok ze kort in de olijfolie. Voeg vervolgens champignons toe en voeg erna de klein gemaakte paprika en chilipeper toe. Wok het rundergehakt apart en voeg peper en zout naar smaak toe. Maak de mie klaar en voeg het geheel in de wok bij elkaar. Voeg tenslotte wat ketjap naar smaak toe.
    © 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.