Wokken, lekker en gezond

Wokken is helemaal ingeburgerd, maar wordt vaak niet optimaal benut. Het is lekker en gezond en kent talloze mogelijkheden.

Zalmgerecht

Ingrediënten

  • 1 moot zalm(filet) per persoon
  • 2 gele paprika’s
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels oestersaus
  • rijstolie
  • 1 teentje knoflook
  • verse koriander
  • limoensap
  • Basmati rijst

Bereiding

Kook zoveel rijst als nodig.
Snijd de knoflook in kleine stukjes. Vervolgens de paprika’s grof snijden, dus in niet al te kleine stukjes. De moot zalm in blokjes van ongeveer 3 cm snijden. Doe de rijstolie in de wok en zet het vuur op de hoogste stand. Voeg de knoflook toe en roer het geheel constant door. Paprika erbij en roeren tot het begint te verkleuren. Voeg de zalm toe, en roerbak het geheel even door. Ketjap en oestersaus erbij en even doorkoken. Tot slot wat koriander en limoensap er doorheen mengen en het kan opgediend worden.

Kipgerecht

Ingrediënten

  • 400gr kipfilet
  • pandan rijst
  • wokolie
  • ketjap
  • kruiden: laos, knoflookpoeder, uienpoeder, sambal
  • sperzieboontjes
  • rode puntpaprika's
  • woksaus

Bereiding

Marinade aanmaken met flink wat wokolie, wat ketjap er door, en dan de kruiden door elkaar. Rijst koken tijdens gereiding marinade, zodat die nog een tijdje kan drogen in de pan. Bij het wokken eerst de kip doen, dat uit de pan halen en dan de boontjes wokken. Daarna de gesneden paprika er bij en nog even doorwokken, maar niet te lang. Kip er weer bij, nog een minuutje en dan wat woksaus erbij.

Gehaktgerecht (runder)

Ingrediënten

  • 250grrundergehakt
  • 12 tot max. 15 nestjes mie
  • 250gr champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 1 rode ui
  • 2 knoflook teentjes
  • olijfolie
  • ketjap

Bereiding

Snij de ui en knoflook klein en wok ze kort in de olijfolie. Voeg vervolgens champignons toe en voeg erna de klein gemaakte paprika en chilipeper toe. Wok het rundergehakt apart en voeg peper en zout naar smaak toe. Maak de mie klaar en voeg het geheel in de wok bij elkaar. Voeg tenslotte wat ketjap naar smaak toe.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Is gerookte zalm gezond?Is gerookte zalm gezond?Zalm staat er over het algemeen bekend om dat het gezond is. Het heeft een goede voedingswaarde. Gerookte zalm bevat ond…
De perfecte manier om goed te wokkenDe perfecte manier om goed te wokkenWokken gebeurt steeds meer en vaker. Iedereen kent het ook wel.... het is gemakkelijk en erg gezond. Daarnaast is het oo…
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…

Wafels op verschillende manierenJe kent het wel, die heerlijke geur van versgebakken wafels als je over de markt loopt. Te combineren met fruit, slagroo…
Koffiedesserts met xylitolKoffiedesserts met xylitolEr zijn maar weinig mensen die geen zwak hebben voor een heerlijk koffiedessert. Het goede nieuws is dat ze gemakkelijk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.