Zomerse gezonde salades
De salade is niet meer weg te denken bij de verschillende gerechten. In de zomer worden ze ook meer gegeten dan in de winter. Een aantal frisse salades voor bij het vlees of de vis.
Volle wittenbonen salade
Ingrediënten; 1 klein potje/blikje witte bonen, 3 teentjes knoflook, 4 gepelde tomaten, 1 rode paprika, 1 rode peper, 1 limoen, enkele takjes peterselie, olijfolie, peper en zout, 2 eetlepels wodka.
Bereiding; voeg de knoflook, bonen gepelde tomaten (in stukjes gesneden) in een magnetronschaal en voeg er wat olijfolie aan toe. Zet het zo’n 10 minuten in de hoogste stand.
De paprika door midden snijden en zet deze in een afgesloten bakje zo’n 3 minuten in de magnetron, daarna even afkoelen en haal de velletjes er vanaf.
Maak de overige ingrediënten klein (keukenmachine), voeg de wodka toe en drapeer deze over de warme bonensalade. Roer het geheel en laat het een minuut staan. Daarna serveren.
Frisse ijsbergsalade met grapefruit
Ingrediënten; 1 krop ijsbergsla, 1 1/2 grapefruit, 150 grap Hüttenkäse, 2 eetlepels citroensap, 1dl magere yoghurt, zout en peper.
Bereiding; De kropsla ontdoen van de grote bladen met de dikke nerf en daarna de rest in grote stukken snijden. Maak een sausje van de yoghurt, Hüttenkäse en citroensap en voeg dit toe aan de ijsbergsla. Voeg de grapefruit toe en doe naar smaak wat peper en zout bij het geheel.
Scandinavische salade
Ingrediënten; 2 grote wortelen, 1 citroen, 2 appels (niet te zoet), 2 theelepel suiker, zwarte peper (naar smaak).
Bereiding; wortels en appels schillen en daarna de wortels en appels raspen. Voeg het sap van de citroen toe evenals de suiker en peper. Zet de salade zo’n 45 minuten in de koelkast.
Komkommersalade pittig
Ingrediënten; 1 komkommer, 1 rode uit, 3 eetlepels suiker, 4 eetlepels azijn, 1 spaande peper.
Bereiding; de komkommer en ui in dunne plakjes snijden en hak de peper fijn. De azijn en suiker zachtjes aan de kook brengen. Blijven roeren zodat de suiker oplost. Roer vervolgens de rode peper er doorheen en leg het sausjes vervolgens over de komkommer en uien ringen.
Aardbeiensalade
Ingrediënten; 1 krop sla, 2 eetlepels halvanaise, 1 eetlepel citroensap, peper, snufje suiker en 1 doosje aardbeien.
Bereiding; was de krop sla en haal er hele bladeren af. Drapeer deze in enkele kleine schaaltjes of een grote schaal. De aardbeien van het kroontje ontdoen en halveren, daarna over de bladen sla verdelen. Maak een sausje van de overige ingrediënten en giet het voorzichtig over de bladen sla met aardbei.