Zelf amandelmelk maken: Eenvoudig, lekker én gezond!
Amandelmelk is een plantaardige vervanger voor koemelk. Amandelmelk wordt vaak gedronken en gebruikt in gerechten door mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Ook voor mensen die liever geen koemelk drinken, maar soja niet kunnen verdragen is amandelmelk een waardig vervanger. Amandelmelk biedt vele gezondheidsvoordelen en je hebt bovendien tal van mogelijkheden om dit product te verwerken in je voedsel. Hoe kun je zelf amandelmelk maken?
Een aantal gezondheidsvoordelen van amandelmelk
Het drinken van amandelmelk is niet alleen een goede vervanging voor het drinken van koemelk, maar deze drank heeft ook nog eens diverse gezonde eigenschappen. Het vervangen van koemelk door amandelmelk is onder meer gunstig voor mensen die geen koemelk kunnen verdragen. Het is echter niet zo dat alle voedingsstoffen die in koemelk aanwezig zijn eveneens in amandelmelk voorkomen.
Ongezoete amandelmelk bevat weinig suikers
Omdat ongezoete amandelmelk koolhydraatarm is, is dit voor mensen die al dan niet vanwege gezondheidsredenen hun suikerinname willen beperken, een ideaal alternatief voor koemelk. Waar halfvolle koemelk ongeveer 4,7 gram suikers bevat per 100 milliliter, bevat dezelfde hoeveelheid amandelmelk zonder toegevoegde suikers slechts 0,1 gram suikers. Dit kan iets variëren per merk.
Amandelmelk is rijk aan vitamine E
100 milliliter halfvolle koemelk bevat ongeveer 0,1 gram vitamine E. Bij ongezoete amandelmelk zit pakweg 1,8 milligram van deze vitamine in 100 milliliter. Vitamine E heeft een ontstekingsremmende werking en verkleint de kans op hartziekten. Deze in vet oplosbare vitamine beschermt weefsel, cellen, de bloedbaan en celmembraan. De aanbevolen hoeveelheid vitamine E per dag ligt voor volwassen vrouwen op acht milligram per dag. Voor mannen wordt tien milligram aanbevolen.
Amandelmelk is veganistisch en zuivelvrij
Mensen die een veganistische levensstijl aanhangen, kunnen amandelmelk drinken. Ook kunnen zij dit plantaardige product in vele gerechten gebruiken als vervangen voor koemelk. Ook mensen die geen zuivel kunnen verdragen kunnen vele kanten op met amandelmelk.
Ongezoete amandelmelk bevat weinig calorieën
Ideaal als je op dieet bent of op gewicht wilt blijven. 100 milliliter bevat ongeveer 13 kilocalorieën. Dit is zelfs vele malen lager dan de energiewaarde in dezelfde hoeveelheid magere melk, wat op 35 kilocalorieën ligt. Je kunt dus best af en toe een glaasje amandelmelk voor jezelf inschenken, zonder dat dit grote gevolgen heeft voor je gewicht.
Waar kun je amandelmelk voor gebruiken?
Amandelmelk kun je drinken als verfrissende drank, maar aangezien je deze ook zonder problemen kunt verwarmen, kun je er de melk in bijvoorbeeld je havermout mee vervangen. Ook bij de bereiding van pannenkoeken, muffins en sauzen kun je amandelmelk gebruiken. De mogelijkheden zijn talloos. Als je zelf koude gerechten als yoghurt, kwark of een smoothie wilt maken, kan deze plantaardige drank als hoofdingrediënt worden toegepast. Bij vrijwel alle recepten waar melk een benodigd ingrediënt is, kun je ongezoete amandelmelk als alternatief inzetten.
Zelf amandelmelk maken, hoe doe je dit?
Zelf amandelmelk maken is helemaal niet zo moeilijk. Een groot voordeel wanneer je zelf amandelmelk maakt, is dat je het heel natuurlijk kunt houden. Dit in tegenstelling tot veel amandeldranken die je in de supermarkt vindt. Veel van deze voorverpakte amandelmelk is nog altijd geschikt voor mensen die geen koemelk verdragen of
lactose-intolerantie hebben, maar hebben vaak wel veel toevoegingen, zoals suikers en
E-nummers. Als je deze drank zelf bereidt, heb je in eigen hand wat je eraan toevoegt.
Welke spullen heb je nodig om amandelmelk te maken?
Als je zelf amandelmelk gaat maken, zorg je dat je de volgende zaken in huis hebt gehaald:
- Een notenmelkzeefzak
- Een blender
- Een maatbeker
- Een vergiet
- Een grote kom
- Een gesteriliseerde fles van glas
- 250 gram ongebrande, ongezouten amandelen (liefst biologisch)
- 3 liter afgekoeld water, dat je vooraf gekookt hebt
Met de bovengenoemde hoeveelheden kun je ongeveer een liter amandelmelk maken. Je kunt de hoeveelheden aanpassen, wanneer je meer of minder amandelmelk denkt te gaan gebruiken.
Aan de slag! Amandelmelk maken in 5 stappen
Doe de amandelen samen met een liter gekookt, afgekoeld water in de grote kom. Laat deze minimaal acht uren weken. Langer mag ook, maar dan wordt de amandelmelk wel romiger. Je kunt afhankelijk van je eigen voorkeur de weektijd aanpassen. Je zult, wanneer je een paar keer amandelmelk hebt gemaakt, redelijk in kunnen schatten hoe lang de amandelen moeten weken om de voor jou ideale structuur te krijgen.
Schenk de inhoud van de kom, nadat de amandelen ingeweekt zijn, in het vergiet. Spoel deze grondig schoon met een liter water, zodat het fytinezuur dat in het weekwater is achtergebleven, wordt weggespoeld. Fytinezuur is een zogenaamde antinutriënt die zich hecht aan voor ons belangrijke voedingsstoffen, waardoor deze niet meer goed kunnen worden opgenomen door het lichaam. Het komt vrij bij het weken van de amandelen, dus om de opname van voedingsstoffen niet te belemmeren, is het aan te raden om deze stap uit de voeren alvorens je verdergaat.
Stop de afgespoelde amandelen in de blender en voeg de laatste liter gekookt, afgekoeld water toe. Laat de blender circa twee minuten op volle sterkte de amandelen fijnhakken en vermengen met het water.
Houd de notenmelkzeefzak boven de grote kom en giet het mengsel vanuit de blender hierin. Houd de opening van de zeefzak dicht en pers met de andere hand, van boven naar beneden, de amandelmelk in de kom. Herhaal dit totdat er geen melk meer uit de notenzeefzak komt.
De amandelmelk is klaar. Je kunt deze in de gesteriliseerde fles gieten, eventueel vanuit de maatbeker, zodat het makkelijker schenkt. Je kunt de amandelmelk in de koelkast bewaren.
Handig om te weten
- Je kunt voor een notenmelkzeefzak terecht bij gezondheidsspeciaalzaken en reformwinkels. Online bestellen is ook een mogelijkheid.
- Voor zoetere amandelmelk kun je dadels of vanille toevoegen
- De notenresten die in de notenmelkzeefzak achterblijven, kun je bewaren en gebruiken als topping voor je havermout, als extra smaakmaker in je yoghurt of zelfs om mee te bakken (pannenkoeken, muffins, et cetera)
- Zelfgemaakte amandelmelk is ongeveer drie dagen houdbaar, mits deze in de koelkast wordt bewaard.
Waarschuwing
Amandelmelk is rijk aan voedingsstoffen, maar bevat weinig eiwitten. Daarom is het vervangen van gewone melk voor baby’s en kleine kinderen geen goed idee. Ook is amandelmelk niet geschikt voor mensen met een notenallergie.
.