Havermoutpap maken: drie makkelijke en lactosevrije recepten
Havermoutpap is een oer-Hollands gerecht dat allang geen stoffig imago meer bij zich draagt. Integendeel, havermout is weer helemaal een comeback aan het maken. En dit is niet zonder reden: het is supergezond, dankzij de vele belangrijke voedingstoffen. Je kan de pap kant-en-klaar kopen, maar er zijn ook veel lekkere variaties van havermoutrecepten denkbaar die eenvoudig zelf te maken zijn en waarbij je jouw favoriete ingrediënten kan toevoegen. Bovendien kan je ervoor kiezen om de pap lactosevrij te maken. Een fluitje van een cent! Wat is jouw ultieme havermoutpaprecept?
Waarom ontbijten met havermoutpap?
Havermoutpap is een uitstekende manier om je dag mee te beginnen. Havermout bevat veel vezels, waardoor je snel een voldaan gevoel krijgt en meer energie zult hebben gedurende de dag. Het bevat bovendien veel eiwitten en weinig vetten, dus ook wanneer je graag wilt afslanken is dit een goede keuze. Het regelmatig eten van havermoutpap heeft een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterol. Niet voor niets is een ontbijt met havermout bij sporters zeer geliefd. Er zijn veel soorten pap te koop in de supermarkt, maar het is heel snel en makkelijk zelf thuis te maken. Er zijn ook diverse mogelijkheden voor lactosevrije versies, bijvoorbeeld door middel van amandelmelk. Amandelmelk is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Eventueel kan je ook havermelk of een andere plantaardige melk gebruiken. Bovendien kan je ontzettend veel variëren met ingrediënten, waardoor havermoutrecepten erg leuk en divers zijn om te maken!
Klassieke wijze met appel en kaneel (lactosevrij)
Dit recept is de klassieke versie van havermoutpap: het is gezond, zorgt ervoor om een slank figuur te behouden en is bovenal lactosevrij doordat er amandelmelk gebruikt wordt in plaats van gewone melk. De appel en kaneel zorgen voor een zoete tint aan het gerecht. Eventueel kan je er nog wat extra suiker en honing aan toevoegen.
Benodigdheden voor 1 persoon:
- een halve appel
- 1/4 tl kaneel
- 25 g havermout
- 250 ml amandelmelk
- optioneel: suiker en honing
Bereiding
Doe de amandelmelk in een pan en breng het aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de havermout en kaneel toe. Laat het mengsel twee minuten doorkoken op laag vuur. Haal het van het vuur af en laat vijf minuten afkoelen. Eventueel kan je nu de suiker en honing toevoegen. Snijd de halve appel in kleine stukjes en garneer het samen met wat extra kaneel over de pap.
Zomerfruit (lactosevrij)
Aardbeien, frambozen en bosbessen: in de lente en zomer is dit fruit weer volop verkrijgbaar en heerlijk zoet van smaak. Perfecte ingrediënten boordevol voedingstoffen om te verwerken in je pap! Door er nog wat extra noten aan toe te voegen krijg je nog extra vitaminen en mineralen binnen die je energie gedurende de dag op peil houden.
Benodigdheden voor 1 persoon:
- 6 el havermout
- 1 tl kaneel
- een handje walnoten
- een handje amandelen
- 3 aardbeien
- 5 frambozen
- 7 bosbessen
- 250 ml amandelmelk
Bereiding
Zet een pan met de amandelmelk en de havermout op het vuur en breng het aan de kook. Wanneer het eenmaal kookt zet je het vuur laag en laat je het vijf minuten door pruttelen. Blijf af en toe roeren om verbranden te voorkomen. Doe het mengsel in een kommetje en voeg de kaneel toe. Snijd het fruit in plakjes en garneer het samen met de noten over de pap.
Chocolade en banaan (lactosevrij)
Chocoladeliefhebbers opgelet! Chocola is een uitstekend (en lekker!) ingrediënt om te verwerken in een bordje havermoutpap. Bovendien wordt cacao bestempeld als een echte superfood omdat het vol antioxidanten, vitamines en mineralen zit. Het stofje endorfine zorgt er nog eens voor dat je een blij gevoel krijgt van binnen. Een fijne start van de dag!
Benodigdheden voor 1 persoon:
- 1 banaan
- een handje bananenchips
- 1 el chocolate chips of cacao nibs
- 2 el cacao poeder
- 6 el havermout
- 250 ml amandelmelk
Bereiding
Doe de amandelmelk samen met de havermout in een pan en breng het aan de kook. Prak de banaan en voeg hem toe in de pan. Blijf roeren totdat er een glad mengsel ontstaat. Wanneer het mengsel kookt voeg je de cacaopoeder toe. Laat dit twee minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en giet de inhoud in de kom. Besprenkel het geheel met de bananenchips en chocolate chips of cacao nibs.