Heerlijk thuis tafelen met een luxe macaroni met ham en kaas

Heerlijk thuis tafelen met een luxe macaroni met ham en kaas Wat is er prettiger dan je gasten te verwennen met een ovenschotel die je vooraf kan voorbereiden en enkel in de oven hoeft te schuiven? Ovenschotel op tafel en scheppen maar! Zo hoef je niets te missen van al die ongetwijfeld geweldige verhalen die bovenkomen aan tafel. Macaroni met ham en kaas zal daarbij niet meteen tot de verbeelding spreken om te serveren voor je gasten, maar je zou verschieten van wat je met het gemakkelijke recept allemaal kan doen om het gerecht te pimpen, denk maar aan bijzondere kazen, ham of truffel. Op die manier zal je je gasten zeker kunnen verbazen. Van alle ovenschotels is macaroni met ham en kaas toch één van de favorieten. Een gerecht dat toch bijna iedereen lust, jong en oud. Het is daarbij helemaal niet moeilijk! En de afwas valt ook reuze mee. Bovendien kan je het op veel verschillende manieren maken. Door een aantal luxe ingrediënten te gebruiken kan je je gasten aangenaam verassen. Eén van de meest lekkere is die op grootmoederswijze met authentieke ingrediënten en een lekkere korst.

Wat hebben we ervoor nodig?

Het nodige materiaal heb je waarschijnlijk wel in huis.
  • Een ruime ovenschotel, liefst van steengoed en anders van glas (metaal brandt te gemakkelijk aan);
  • Een kookpan van ongeveer 3 liter, liefst in inox aangezien we er in gaan mengen met een klopper en geen krassen willen maken;
  • Een grote pastapot om de macaroni in de koken en daarna alles in te mengen;
  • Een klopper;
  • Een grote kooklepel om alles mee te mengen;
  • Een pannenlikker;
  • Een groot mes;
  • (Een grote oven met grillfunctie)

De ingrediënten

Je vindt ze vaak gewoon in de supermarkt, maar je kan ook in gespecialiseerde winkels terecht, zoals een kaaswinkel of een winkel met Italiaanse specialiteiten, ... Zo kan je er echt iets uitzonderlijk van maken. Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 6 personen.
  • Echte ongezouten boter
  • 2 pakken macaroni, samen 750 gram
  • 500 gram geraspte kaas
  • 1 liter melk
  • 50 gram gewone bloem
  • 300 gram ham
  • 10 à 20 gram echte truffel of eetlepel truffelolie

Macaroni

Macaroni is een holle, droge pastasoort die bestaat in veel vormen, afmetingen en kleuren. Het maakt niet echt uit welke je kiest. Als je echt wil uitpakken kan je een speciale soort kiezen. Zo bestaat er bijvoorbeeld macaroni gemaakt van linzen. In grootmoeders tijd werd meestal gekozen voor de gewone, gele macaroni, die holle buisjes zeg maar. Dan heb je nog keuze uit verschillende vormen: klein, groot, gebogen, recht, kort, lang.

Kaas

Je kan variëren met verschillende soorten kaas. Test ze wel eens uit voor je ze gaat serveren. Natuurlijk, hoe specialer je gaat en hoe sterker de smaak van de kaas, hoe minder mensen die het lekker gaan vinden. Vooral de jeugd heeft nog geen uitgebreid smakenpalet. Grootmoeders doen natuurlijk alles om hun kleinkinderen tevreden te stellen. Komen er kinderen eten, dan is geraspte Franse Emmentaler kaas met zijn lekkere en authentieke smaak de veiligste optie opdat iedereen het zou lusten. De Franse variant is door het gebruik van gepasteuriseerde melk, in plaats van rauwe melk in Zwitserland, zachter en subtieler van smaak. Je kan het gerecht natuurlijk ook splitsen in twee aparte schotels met verschillende kazen. Dan kunnen jouw eters zelf kiezen.

Ham

Ook voor de ham heb je veel keuze. Je kan gaan voor gekookte, gegrilde, gerookte, gedroogde, Italiaanse, gepekelde, etcetera. Spek is ook een mogelijkheid. Dan is er ook hier weer de vorm. Kies je voor blokjes, sliertjes of plakjes? Om ervoor te zorgen dat de saus ook de ham lekker smeuïg maakt kies je beter voor sliertjes of plakjes. Je kan plakjes ham kopen in de winkel die meestal dienen als beleg en ze versnijden. Dat is lekker gemakkelijk.

Truffel

Truffel is een kostbare zwam die onder de grond groeit op wortels van bomen. Het is een echte delicatesse en wordt, mede door zijn zeldzaamheid en prijs, vooral in de hogere gastronomie gebruikt. Het wordt meestal gevonden in het wild via getrainde honden of zwijnen. Je hebt de keuze uit echte truffel zoals witte truffel, zwarte truffel, zomertruffel of wintertruffel, maar je kan het ook gewoon houden op truffelolie om extra cachet te geven aan het gerecht. Gebruik truffel en truffelolie evenwel niet samen. Wees hier niet te scheutig mee. Los van het feit dat het een prijzig product is, gaat het algauw overheersen. Bovendien kan niet iedereen de smaak appreciëren.

Bereidingswijze

  1. (Verwarm de oven op 180 graden)
  2. Versnij de ham in de gewenste grootte en vorm
  3. Snij eventueel de truffel in hele fijne schijfjes
  4. Kook de macaroni beetgaar
  5. Doe een stevige klomp boter in de kleinere kookpan, laat het volledig smelten en neem de pot van het vuur
  6. Voeg de bloem toe en meng met de klopper tot een dikke roux
  7. Zet de pot terug op het vuur en voeg de liter melk langzaam en al kloppend toe
  8. Blijf kloppen tot de saus kookt en dikker wordt
  9. Haal de kookpan van het vuur van zodra je een bechamelsaus hebt
  10. Voeg 250 gram geraspte kaas toe en meng tot een smeuïge kaassaus
  11. Doe de fijngesneden truffel of het scheutje truffelolie erbij
  12. Kruid alles af met zout, voldoende peper en eventueel een vleugje nootmuskaat voor extra cachet
  13. Meng de macaroni, de saus en de ham in de grote pastapot tot alles goed gemend is
  14. Breng daarna alles over in de ovenschotel

Direct serveren
Nu heb je de keuze. De macaroni zou zo al geserveerd kunnen worden. Tenminste, als je de macaroni niet hebt laten afkoelen.
Wil je een lekkere korst dan moet het nog even in de oven. Strooi hiertoe de resterende 250 gram geraspte kaas gelijkmatig over de ovenschotel en plaats de schotel in de voorverwarmde oven. Laat het een 30-tal minuten staan en zet dan de grillfunctie op tot je tevreden bent over de kaaskorst. Haal de macaroni uit de oven en serveer het. Waarschuw je eters wel voor de hete ovenschotel.

Later serveren
Wil je het voorbereidend werk doen voor je gasten er zijn zodat je enkel de macaroni nog in de oven hoeft te zetten? Volg dan stappen 2 tot en met 12 en doe een ovenbestendige folie over de ovenschotel zodat de macaroni niet uitdroogt. Afhankelijk van wanneer je de voorbereidingen wil doen zet je de macaroni erna in de koelkast of niet. Een gekoelde schotel zal eerst een dik uur in de oven moeten om warm te worden. Prepareerde je alles net voor je eters arriveerden, zet de ovenschotel zonder de kaas in de warmhoudlade of oven op 60 à 70 graden. Een halfuur voor je wil eten bestrooi je de ovenschotel nog met de overige 250 gram geraspte kaas. Daarna zet je het een 20-tal minuten in een oven van 180 graden. Na 20 minuten zet je de grillfunctie op tot je tevreden bent over de kaaskorst. Op die manier hoef je tijdens het dineren de tafel enkel te verlaten om de macaroni te bestrooien met kaas en in de oven te zetten. Zo mis je niets van de warme gesprekken. Zet je als een grootmoeder aan de kop van de tafel waar je alles kan overzien en horen. Laat je overladen met complimenten over je gerecht, schenk nog eens bij en geniet ervan!
© 2018 - 2024 Olivander, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde volkorenpasta met SugocasasausGezonde volkorenpasta met SugocasasausEen recept voor een gezonde pasta. Makkelijk en snel te bereiden. Het is niet heel koolhydraatarm maar als je dit recept…
Lekkere combinaties voor in de macaroniLekkere combinaties voor in de macaroniMacaroni is een gerecht wat makkelijk te bereiden is en waarin heel veel restjes en overschotjes uit je koelkast en voor…
Vullende Vegetarische MacaronischotelEen recept voor heerlijke, vullende macaronischotel. Een schotel die niet alleen lekker smaakt, maar er ook goed uitziet…
Pastagerechten, eenvoudig en lekkerPastagerechten, eenvoudig en lekkerJe ziet steeds meer variaties met allerlei pastagerechten. Pasta is lekker en inderdaad goed te combineren met allerlei…

Cottage pie, hartige klassieker uit de Engelse keukenCottage pie, hartige klassieker uit de Engelse keukenDe cottage pie is een regelrechte klassieker uit Engeland. Met smaakvolle lagen gehakt, aardappels en kaas is cottage pi…
Zelf amandelmelk maken: Eenvoudig, lekker én gezond!Zelf amandelmelk maken: Eenvoudig, lekker én gezond!Amandelmelk is een plantaardige vervanger voor koemelk. Amandelmelk wordt vaak gedronken en gebruikt in gerechten door m…
Olivander (14 artikelen)
Laatste update: 03-08-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.