E-nummers: Additieven in onze voedingsmiddelen

Zijn E-nummers schadelijk voor de gezondheid?
Binnen de Europese Unie moeten alle toevoegingen toelating krijgen om te mogen worden verwerkt in voedingsproducten. Er wordt voordat een toevoeging wordt toegelaten, onderzocht of de toevoeging geen schade kan veroorzaken bij consumenten bij het beoogde gebruik, of het additief technisch gezien nodig is voor de voedingsmiddelen en of er geen sprake is van misleiding van de gebruikers. Verder wordt er onder andere gekeken naar potentiële problemen met betrekking tot de voedselveiligheid en de hygiëne tijdens de productie. Er wordt vastgesteld wat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is van de stof. Vervolgens worden de toevoegingen in zo’n hoeveelheid toegevoegd dat het vrijwel onmogelijk is om de ADI te overschrijden. Je kunt dus stellen dat wanneer een additief voorzien is van een E-nummer, dat dit veilig is en geen schade veroorzaakt voor de gezondheid.Uitzonderingen op veilig gebruik van E-nummers
Stoffen voorzien van E-nummers kunnen over het algemeen geen kwaad, maar er zijn enkele uitzonderingen. Mensen die lijden aan de stofwisselingsstoornis Fenylketonurie (PKU) dienen aspartaam (E951 en E962) te vermijden, omdat zij het aminozuur fenylalanine uit deze stof niet kunnen verteren. Het aminozuur kan zich gaan ophopen in het bloed en het ruggenmergsvocht, met mogelijke beschadiging van de zenuwcellen tot gevolg. Ook mensen met een sulfietallergie dienen bepaalde toevoegingen te vermijden, namelijk zwaveldioxide (E220) en kaliumbisulfiet (E228). Een heftige allergische reactie kan het gevolg zijn van de inname van deze stoffen, met in het ergste geval de dood tot gevolg.Categorieën E-nummers
De E in het E-nummer geeft aan dat de stof is goedgekeurd door de Europese Commissie. Er zijn honderden stoffen voorzien van een E-nummer, die ieder in een van de categorieën zijn ondergebracht. De categorieën en de bijbehorende E-nummerrange zijn als volgt:Categorie | Range |
---|---|
Kleurstoffen | E100 t/m E180 |
Conserveermiddelen | E200 t/m E252 |
Voedingszuren | E260 t/m E297 |
Antioxidanten | E300 t/m E321 |
Voedingszuren | E322 t/m E392 |
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen | E400 t/m E495 |
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen | E500 t/m E586 |
Smaakversterkers | E620 t/m E650 |
Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen | E900 t/m E919 |
Meelverbeteraars | E920 t/m E928 |
Verpakkingsgassen | E938 t/m E949 |
Zoetstoffen | E420 t/m E421 en E950 t/m E969 |
Diverse hulpstoffen | E999 t/m E1300 |
Gemodificeerde zetmelen | E1400 t/m E1500 |
Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's | E1500 t/m E1525 |