Grootmoeders appelkruimeltaart
Ik heb lang gezocht naar het lekkerste appeltaart recept. En achteraf had ik eigenlijk niet ver hoeven te zoeken. Dit is het recept van mijn oma's befaamde appelkruimeltaart. Met iedere hap genieten...
Voorbereidingen:
- Voorbereiding: 20 min
- Baktijd: 70 min
- Rusttijd: 1 uur
- Oventemperatuur: elektrische oven 175°C (voorverwarmd), gasoven: stand 3, heteluchtoven: 155°C (voorverwarmd)
- Aantal pers.: 6 - 8
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g witte basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 1 zakje vanille suiker of de geraspte schil van een halve citroen
- 200 g koude boter
- 1 ei, losgeklopt
Voor het appelmengsel:
- 7 stevige appels (jonagold of elstar)
- 75 g suiker
- 1 tl kaneel (afgestreken klein theelepeltje)
Voor de kruimellaag:
- 50 g bloem
- 50 g rietsuiker
- 50 g zachte boter
- springvorm 24 cm
- 200 ml koude slagroom
- paneermeel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor. Vet de vorm in en bestuif em met een beetje bloem. Dat helpt straks tegen het plakken. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, het zout, de vanillesuiker of citroenrasp en 2/3 van het ei in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan je beslag. Kneed dit met de hand tot een samenhangend stevige deeg waar je geen stukjes boter meer in ziet. Bekleed de springvorm met het deeg. Zet de springvorm op een koel plaats te rusten.
Wrijf in een kom de bloem, de suiker en de boter tussen uw vingers tot het mengsel lijkt op een kom met fijne (niet te kleine) broodkruimels. Zet het kruimelmengsel zolang in de koelkast.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Meng deze in een kom met de suiker en de kaneel. Goed mengen, anders smaakt het ene deel van je appel heel erg naar kaneel en het andere deel helemaal niets. Terwijl we juist dat lichte vleugje kaneel willen.
Schud in de springvorm op de bodem een laagje paneermeel, dit zuigt het overtollige vocht op van de appels waardoor de bodem niet te nat is of aan de bodem van de springvorm vastplakt. Vul de met deeg beklede springvorm met het appelmengsel zodat het mengsel overal gelijk ligt en druk het voorzichtig aan voor de stevigheid van de taartvulling. Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en verdeel het over het appelmengsel. vouw het overgebleven deeg aan de zijdes van de springvorm plat over de taart voor stevigheid en een mooi randje. Bestrijk het kruimeldeeg met het resterende ei.
Plaats de vorm op het rooster onder de middelste richel in de oven. Bak de taart gaar en goudbruin. Check met een prikker of de taart gaar is. komt de prikker er droog uit, is je appelkruimeltaart gaar. Laat de appelkruimeltaart een uurtje in de vorm afkoelen tot deze echt stevig aan voelt. En verwijder dan de springvorm. Anders stort je rand in en dat zou zonde zijn.
Klop de slagroom stijf met een beetje suiker of een zakje vanille suiker en serveer deze op je zojuist gemaakt appelkruimeltaart.
Een hemels hapje in eigen keuken. En niet te vergeten die heerlijke appeltaartlucht door je woning.
Lekkere variaties:
- Meng het sap van een halve citroen door het appelmengsel en de rasp van een halve citroen door de kruimellaag, voor een heerlijk appelcitroen kruimeltaart.
- Wel 70 g rozijnen in water, droog ze een schone theedoek en meng ze door het appelmengsel me 1 tl nootmuskaat. Dan krijg je wat m'n oma noemt een "hollandse" appeltaart.
- Meng in blokjes gesneden zachte peer een 2 el abrikozenjam door het appelmengsel voor een heerlijke fruittaart.
- Meng een zakje studentenhaver door het appelmengsel voor een lekker appelnotentaart.