Zoete gezonde bananen recepten

Zoete gezonde bananen recepten Bananen bevatten veel vitamines en mineralen welke belangrijk zijn voor het lichaam en de gezondheid. Bananen bevatten wel suikers, dus als u de volgende recepten relatief gezond wilt houden voeg dan zo min mogelijk extra suiker toe. Door de natuurlijke zoete smaak van bananen is het eigenlijk ook niet nodig om suiker aan de recepten toe te voegen.

Waarom recepten met banaan?

Buitenom graan, rijst en mais is de banaan het product wat ter wereld het meeste wordt gegeten. In Nederland zijn de banaan en appel de meest gegeten fruitsoorten. In elk land komt u dan ook weer bananen tegen. De banaan zit vol met gezonde vezels welke goed zijn voor de bloeddruk waarmee u de kans op aderverkalking verkleint. De vezels zorgen ook voor een goede spijsvertering en vol gevoel waardoor u voorlopig geen trek meer zult hebben.

In de banaan zit ook zetmeel, welke koolhydraten bevat. Koolhydraten zorgen voor energie en houden de glucose op peil. Daarnaast bevat de banaan ook nog kalium wat helpt bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Qua vitamines bevat een banaan vitamine A, B2, B3, B6, B11 en C. Vitamine B helpt onder andere met het op peil houden van het cholesterolgehalte en de spijsvertering.

Luchtige bananenpannenkoeken

Het enige wat u nodig heeft voor bananenpannenkoeken is een iets te rijpe banaan en twee eieren. Prak de banaan in een beslagkom, splits daarna de eieren. Klop de eiwitten op tot het een schuimig geheel is. Meng de dooiers en de banaan tot een zo'n glad mogelijk beslag. Voeg daarna de eiwitten toe en probeer niet teveel meer te mixen zodat het een luchtig geheel blijft. Doe wat olie, boter of kokosvet in een bakpan. Doe het beslag in de hete pan en draai de pannenkoek om als u luchtbelletjes ziet en de bovenkant van de pannenkoek niet meer vloeibaar is. Bak de pannenkoek tot deze aan beide zijdes een mooie lichtbruine kleur heeft.

Bananenijslolly's

Verrassend als toetje of als ijsje in de zomer. Uit één banaan kunt u ongeveer drie ijslolly's halen. Neem een banaan die eigenlijk precies goed is om te eten, dus een mooie gele banaan, niet groen of bruin. U snijdt een banaan in drie stukken, daarna neemt u iets waarmee de banaan op een stokje komt, dit kan bijvoorbeeld een tappasprikker, satéprikker of ijsstokje zijn. Let bij prikkers wel op bij kleine kinderen. Steek het stokje tot ongeveer drie kwart in de banaan, zet de stukjes banaan op het bakpapier en plaats ze in de vriezer voor minimaal twee uur. Doordat u de banaan al in de vriezer zet blijft de banaan beter vastzitten aan het stokje.

Neem 250 gram pure chocola en maak er kleine stukjes van, smelt de chocola vervolgens au bain marie. Doop de bevroren banaan in de chocola en besprenkel eventueel nog met amandelschaafsel, of kokossnippers. Plaats de lolly's vervolgens weer in de vriezer.

Bananenbrood

Voor bananenbrood heeft u wat meer ingrediënten nodig:
  • een cakeblik van 1 liter
  • 3 rijpe bananen
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • een halve theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen in een beslagkom zo ver als mogelijk glad. Meng in een andere kom de boter tot een zacht geheel en voeg al roerend de eieren toe. Voeg vervolgens het bakmeel en de bananen toe en mix het geheel tot een glad beslag. U kunt ervoor kiezen om in dit stadium eventueel honing, stukjes pecannoten of stukjes dadels toe te voegen.
Vet het bakblik in en strooi er wat bakmeel overheen, klop vervolgens het blik uit. Doe de mix in het cakeblik en zet in de oven voor 40 minuten.

Gebakken banaan uit de oven

Het gaat niet om de gebakken banaan die we kennen van het Chinese restaurant, er komt namelijk geen laagje omheen en de banaan wordt niet gefrituurd. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij een iets te rijpe banaan in de lengte door het midden. Leg de banaan op aluminiumfolie en bestrooi met kaneel en/of suiker of leg er kleine stukjes pure chocola op. Rol de banaan in de aluminiumfolie en plaats in de oven voor 15 minuten. Pas op de banaan kan erg heet zijn. Dit is trouwens ook een lekker recept voor op de barbecue.

Bananenchips

Als u bananenchips in de winkel koopt is de kans groot dat er nog suiker aan toegevoegd is. Banaan is echter al zoet van zichzelf dus suiker toevoegen is geen must voor lekkere bananenchips. Verwarm de oven voor op 100 graden. Hoeveel bananen u neemt ligt aan hoeveel bananenchips u wilt maken, kies in ieder geval voor een banaan die al een beetje te rijp is. U snijdt de banaan in dunne plakjes en legt deze op een bakplaat met bakpapier. Meng een halve theelepel water met een halve theelepel citroensap. Smeer dit over de bovenkant van de plakjes. U kunt er voor kiezen om nog basterdsuiker of kaneel over de plakjes heen te strooien. Plaats de bakplaat in de oven en draai na 70 minuten de plakjes om, bak ze daarna nog voor 30 minuten.
© 2018 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Lekkere en supergezonde recepten met banaanLekkere en supergezonde recepten met banaanBananen zijn lekker én super gezond. Ze bevatten onder meer kalium, magnesium, vezels, bètacaroteen, Vitamine A, Vitamin…
Recept voor een gezond tussendoortje: bananenbroodRecept voor een gezond tussendoortje: bananenbroodBen je op zoek naar een gezond tussendoortje of snack? Dan is een bananenbrood ideaal om te bakken. Een bananenbrood is…
Zelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenZelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenWil je een keer brood zelf bakken, maar dan zonder granen en dus glutenvrij? Bijvoorbeeld amandelbrood is erg lekker en…

Hoe maak ik pannenkoeken zonder pannenkoekenmix?Hoe maak ik pannenkoeken zonder pannenkoekenmix?Pannenkoeken; je kunt bij de supermarkt verschillende soorten pannenkoekenmix krijgen, waarmee je gemakkelijk een flinke…
Deze simpele chocoladetaart kan iedereen makenDeze simpele chocoladetaart kan iedereen makenJe kent het vast wel: je ziet een prachtig plaatje van een heerlijk ogende chocoladetaart met daarbij het recept. Vol go…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 4924546, Pixabay
  • https://www.lekkerensimpel.com/zelfgemaakte-bananenchips-uit-de-oven/
  • https://www.jamiemagazine.nl/recepten/bananenbrood-uit-nigeria.html
  • https://www.puurfiguur.nl/banaan/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.