Recept voor een gezond tussendoortje: bananenbrood

Recept voor een gezond tussendoortje: bananenbrood Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje of snack? Dan is een bananenbrood ideaal om te bakken. Een bananenbrood is eigenlijk geen echt brood, maar lijkt meer op een cake. Het mooie van een gezond bananenbrood is dat er geen suikers aan toegevoegd worden, dus je kunt ook zonder schuldgevoel nog dat tweede plakje pakken.

Gezonde tussendoortjes

Als je probeert af te vallen of gezond probeert te leven is het soms een uitdaging om gezonde, maar vooral ook lekkere tussendoortjes te maken. Vooral als je een tussendoortje zoekt dat geen toegevoegde suikers bevat. In de supermarkt bevat bijna elk tussendoortje suiker, ook tussendoortjes die op het eerste oog gezond lijken. Het is daarom vaak eenvoudiger om zelf een tussendoortje te maken, zodat je zeker weet dat er geen toegevoegde suikers in zitten.

Waarom op suiker letten?

Suikers zijn koolhydraten. Koolhydraten zijn niet per definitie slecht, maar er is wel een belangrijk verschil tussen de twee type koolhydraten: je hebt namelijk snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten laten je suikerspiegel snel stijgen, waardoor je snel het gevoel hebt meer energie te hebben. Na een uur is dit effect echter al weer verdwenen. Suiker is een snelle koolhydraat en geeft je dus snel energie, maar wel voor een korte periode. Langzame koolhydraten worden veel langzamer door het lichaam opgenomen en geven je dus verspreid over een langere periode energie. Hoe snel een voedingsstof je bloedsuikerspiegel laat stijgen, kun je vinden in de Glykemische Index (GI). Hoe lager de GI, hoe langzamer de koolhydraten worden opgenomen door je lichaam. Suiker (glucose) heeft de hoogste GI, namelijk 100 en is dus in principe alleen maar goed voor snelle energie.

Bananenbrood als tussendoortje

Een lekker en vooral gezond tussendoortje dat je eenvoudig zelf kunt maken, is bananenbrood. Bananenbrood is een soort cake die je tussendoor of als ontbijt kunt eten en heeft als basis banaan, ei en havermout. Er zijn veel minder gezonde varianten te vinden waar wel suiker in zit, maar suiker kun je makkelijk vervangen door dadels. Deze zoete vruchten bevatten ook suiker (fructose), maar omdat het geen toegevoegde suiker is, bevat het daarnaast ook nog vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten dadels en bananen langzame koolhydraten (beide een GI van rond de 60), waardoor ze zorgen dat de energie langzamer vrij wordt gegeven.

Een recept voor een gezond bananenbrood

Ingrediënten

Een bananenbrood maken is heel eenvoudig en je hebt dan ook weinig ingrediënten nodig. In dit recept worden ook geen toegevoegde suikers gebruikt, zodat je verantwoord nog een extra plakje kunt eten.
  • 3 rijpe bananen
  • 60 gram dadels zonder pit
  • 150 gram havermout
  • 3 eieren
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 150 gram walnoten
  • Mespuntje zout

Benodigdheden

Om het recept goed uit te kunnen voeren heb je de volgende dingen nodig:
  • Cakevorm
  • Staafmixer
  • Oven

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Neem de staafmixer en doe hier de havermout in. Hier wordt het meel van het bananenbrood van gemaakt, dus probeer er een zo fijn mogelijk meel van te maken. Zet het havermoutmeel aan de kant.
  3. Doe de 3 rijpe bananen in de staafmixer, samen met de dadels. Let er op dat de dadels goed zijn ontpit! Mix het tot er een puree ontstaat waar geen harde stukjes meer in zitten.
  4. Pak een grote kom en doe hier de 3 eieren in. Klop de eieren luchtig. Hoe luchtiger de eieren worden, hoe lekkerder het bananenbrood er uit komt.
  5. Doe het bananen-dadels mengsel bij de eieren en roer dit door. Pak het havermoutmeel en meng dit er ook door, met het mespuntje zout. Doe er ook het bakpoeder bij en meng dit goed door, zodat het bakpoeder door het complete beslag zit.
  6. Pak de walnoten en meng deze door het beslag.
  7. Neem de cakevorm en bekleed deze met bakpapier. Giet hier het beslag in en zet het voor 45 minuten in de oven.
  8. Controleer na 45 minuten of het bananenbrood gaar is met een satéprikker. Komt deze er droog uit, dan is het bananenbrood goed. Is hij nog nat? Laat het dan nog even in de oven staan voor 5-10 minuten.

Het bananenbrood kun je vrijwel direct eten, het is juist het allerlekkerst als je het nog warm eet. Je kunt ongeveer 12 plakken uit een bananenbrood snijden. Dit gezonde bananenbrood is lekker voor bij de koffie of thee, maar je kunt het ook eten als ontbijt. Is een heel bananenbrood wat te veel voor je? Dan kun je het in plakken snijden en invriezen. Iedere keer als je dan een stukje wilt eten, laat je gewoon een plakje ontdooien. Als je het bananenbrood niet invriest, dan is het altijd 2 dagen houdbaar. Bewaar het in een afgesloten bakje, zodat het lekker vers blijft smaken.

Variëren met gezond bananenbrood

Het recept voor bananenbrood is zo simpel dat je er eenvoudig mee kunt variëren. In plaats van havermout kun je namelijk ook andere soorten meel gebruiken, zoals amandelmeel, boekweitmeel en speltmeel. Ook kun je oneindig variëren met de noten in het bananenbrood. Behalve walnoten zijn ook pecannoten, amandelen en hazelnoten erg lekker in bananenbrood. En als je er van houdt kun je ook rozijnen toevoegen, of gedroogde vruchten. Of geef het bananenbrood een tropische twist door er kokosrasp door heen te doen. Kortom, een gezond bananenbrood is in een handomdraai te maken en je kunt eindeloos variëren. En zolang je er geen toegevoegde suiker doorheen doet en een gezond soort meel gebruikt, is het ook nog eens erg gezond.
© 2016 - 2024 Sim0206, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bananenbrood en appelbrood, makkelijk en lekkerBananenbrood en appelbrood, makkelijk en lekkerDit 'brood' is makkelijk zelf te maken en blijft een paar dagen goed. Je kan het als tussendoortje eten, maar ook als on…
Zelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenZelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenWil je een keer brood zelf bakken, maar dan zonder granen en dus glutenvrij? Bijvoorbeeld amandelbrood is erg lekker en…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Lunchen met kinderen, de receptenLunchen met kinderen, de receptenLunchen met kinderen, je kunt natuurlijk een broodje smeren maar zo af en toe maak je er misschien een beetje meer werk…

Harissa: de chilipasta van het Midden-OostenHarissa: de chilipasta van het Midden-OostenOp zoek naar iets exotisch met wat meer pit? Dan is harissa iets voor jou. Deze chilipasta kan je voor allerlei recepten…
De veelzijdige rode biet: gluten- en lactosevrije receptenDe rode biet, Beta vulgaris vulgaris, is een gezond en voedzaam wortelgewas dat veel goede mineralen, vitaminen en antio…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KirstentheBorg, Pixabay
  • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/over-eten/glykemische-index
Sim0206 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.