Recept voor een gezond tussendoortje: bananenbrood
Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje of snack? Dan is een bananenbrood ideaal om te bakken. Een bananenbrood is eigenlijk geen echt brood, maar lijkt meer op een cake. Het mooie van een gezond bananenbrood is dat er geen suikers aan toegevoegd worden, dus je kunt ook zonder schuldgevoel nog dat tweede plakje pakken.
Gezonde tussendoortjes
Als je probeert af te vallen of gezond probeert te leven is het soms een uitdaging om gezonde, maar vooral ook lekkere tussendoortjes te maken. Vooral als je een tussendoortje zoekt dat geen toegevoegde suikers bevat. In de supermarkt bevat bijna elk tussendoortje suiker, ook tussendoortjes die op het eerste oog gezond lijken. Het is daarom vaak eenvoudiger om zelf een tussendoortje te maken, zodat je zeker weet dat er geen toegevoegde suikers in zitten.
Waarom op suiker letten?
Suikers zijn koolhydraten. Koolhydraten zijn niet per definitie slecht, maar er is wel een belangrijk verschil tussen de twee type koolhydraten: je hebt namelijk snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten laten je suikerspiegel snel stijgen, waardoor je snel het gevoel hebt meer energie te hebben. Na een uur is dit effect echter al weer verdwenen. Suiker is een snelle koolhydraat en geeft je dus snel energie, maar wel voor een korte periode. Langzame koolhydraten worden veel langzamer door het lichaam opgenomen en geven je dus verspreid over een langere periode energie. Hoe snel een voedingsstof je bloedsuikerspiegel laat stijgen, kun je vinden in de Glykemische Index (GI). Hoe lager de GI, hoe langzamer de koolhydraten worden opgenomen door je lichaam. Suiker (glucose) heeft de hoogste GI, namelijk 100 en is dus in principe alleen maar goed voor snelle energie.
Bananenbrood als tussendoortje
Een lekker en vooral gezond tussendoortje dat je eenvoudig zelf kunt maken, is bananenbrood. Bananenbrood is een soort cake die je tussendoor of als ontbijt kunt eten en heeft als basis banaan, ei en havermout. Er zijn veel minder gezonde varianten te vinden waar wel suiker in zit, maar suiker kun je makkelijk vervangen door dadels. Deze zoete vruchten bevatten ook suiker (fructose), maar omdat het geen toegevoegde suiker is, bevat het daarnaast ook nog vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten dadels en bananen langzame koolhydraten (beide een GI van rond de 60), waardoor ze zorgen dat de energie langzamer vrij wordt gegeven.
Een recept voor een gezond bananenbrood
Ingrediënten
Een bananenbrood maken is heel eenvoudig en je hebt dan ook weinig ingrediënten nodig. In dit recept worden ook geen toegevoegde suikers gebruikt, zodat je verantwoord nog een extra plakje kunt eten.
- 3 rijpe bananen
- 60 gram dadels zonder pit
- 150 gram havermout
- 3 eieren
- 1/2 zakje bakpoeder
- 150 gram walnoten
- Mespuntje zout
Benodigdheden
Om het recept goed uit te kunnen voeren heb je de volgende dingen nodig:
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem de staafmixer en doe hier de havermout in. Hier wordt het meel van het bananenbrood van gemaakt, dus probeer er een zo fijn mogelijk meel van te maken. Zet het havermoutmeel aan de kant.
- Doe de 3 rijpe bananen in de staafmixer, samen met de dadels. Let er op dat de dadels goed zijn ontpit! Mix het tot er een puree ontstaat waar geen harde stukjes meer in zitten.
- Pak een grote kom en doe hier de 3 eieren in. Klop de eieren luchtig. Hoe luchtiger de eieren worden, hoe lekkerder het bananenbrood er uit komt.
- Doe het bananen-dadels mengsel bij de eieren en roer dit door. Pak het havermoutmeel en meng dit er ook door, met het mespuntje zout. Doe er ook het bakpoeder bij en meng dit goed door, zodat het bakpoeder door het complete beslag zit.
- Pak de walnoten en meng deze door het beslag.
- Neem de cakevorm en bekleed deze met bakpapier. Giet hier het beslag in en zet het voor 45 minuten in de oven.
- Controleer na 45 minuten of het bananenbrood gaar is met een satéprikker. Komt deze er droog uit, dan is het bananenbrood goed. Is hij nog nat? Laat het dan nog even in de oven staan voor 5-10 minuten.
Het bananenbrood kun je vrijwel direct eten, het is juist het allerlekkerst als je het nog warm eet. Je kunt ongeveer 12 plakken uit een bananenbrood snijden. Dit gezonde bananenbrood is lekker voor bij de koffie of thee, maar je kunt het ook eten als ontbijt. Is een heel bananenbrood wat te veel voor je? Dan kun je het in plakken snijden en invriezen. Iedere keer als je dan een stukje wilt eten, laat je gewoon een plakje ontdooien. Als je het bananenbrood niet invriest, dan is het altijd 2 dagen houdbaar. Bewaar het in een afgesloten bakje, zodat het lekker vers blijft smaken.
Variëren met gezond bananenbrood
Het recept voor bananenbrood is zo simpel dat je er eenvoudig mee kunt variëren. In plaats van havermout kun je namelijk ook andere soorten meel gebruiken, zoals amandelmeel, boekweitmeel en speltmeel. Ook kun je oneindig variëren met de noten in het bananenbrood. Behalve walnoten zijn ook pecannoten, amandelen en hazelnoten erg lekker in bananenbrood. En als je er van houdt kun je ook rozijnen toevoegen, of gedroogde vruchten. Of geef het bananenbrood een tropische twist door er kokosrasp door heen te doen. Kortom, een gezond bananenbrood is in een handomdraai te maken en je kunt eindeloos variëren. En zolang je er geen toegevoegde suiker doorheen doet en een gezond soort meel gebruikt, is het ook nog eens erg gezond.