12 leuke borrelhapjes – met worst, met vis & vegetarisch
Krijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Het is weer eens iets anders dan de standaard toastjes, smeerseltjes, pinda's en blokjes kaas.
Borrelhapjes met worst
Zure worst
Benodigdheden
- augurkenpot met zuur, zonder augurken,
- leverworst,
- suiker,
- peper,
- azijn.
Recept
- Snijd de worst in plakjes en doe het in de augurkenpot,
- Voeg azijn, suiker en peper toe,
- zet het in de koelkast en laat het daar ongeveer 3 weken staan.
Worst-spiesjes
Benodigdheden
- Goudse kaas,
- zilveruitjes,
- plakjes cervelaatworst,
- paprika,
- gekookte worst,
- banaan,
- augurk,
- cocktailprikkers.
Recept
- Snijd Goudse kaas in blokjes,
- Snijd de paprika in stukjes,
- Prik aan een cocktailprikker achtereenvolgens een stukje kaas, een zilveruitje, plakje cervelaat 2x dubbelgevouwen en een stukje paprika,
- Snijd de banaan in plakjes,
- Snijd de gekookte worst in plakjes,
- Snijd de augurk in plakjes,
- Prik aan een cocktailprikker achtereenvolgens een stukje gekookte worst, plakje augurk en plakje banaan,
- Zo kun je natuurlijk nog veel meer lekkere worst spiesjes bedenken!
Gevulde cervelaat-hoorntjes
Benodigdheden
- 2 augurken,
- 100 gram jonge kaas,
- 75 gram zachte boter,
- peper,
- 12 plakjes cervelaatworst,
- tuinkers,
- cocktailprikkers.
Recept
- Snijd de augurken heel fijn,
- Maal de kaas met een kaasmolentje of rasp hem,
- Roer in een kom de gemalen kaas, de boter en de augurk door elkaar,
- Breng deze crème op smaak met peper,
- Schep de crème in een spuitzak,
- Snijd de cervelaatplakjes tot de helft in en schuif de randen over elkaar, zodat er een hoorntje ontstaat,
- Spuit het hoorntje vol met crème en zet ze vast met een cocktailprikker,
- Garneer ieder hoorntje met een toefje tuinkers.
Parmaham-rolletjes
Benodigdheden
- 6 plakjes Parmaham,
- 200 gram kruidenroomkaas,
- 6 lange sprieten bieslook.
Recept
- Besmeer de plakjes parmaham met roomkaas,
- Rol de besmeerde plakjes op,
- Bind het dicht met een sprietje bieslook en serveer op een mooie schaal.
Borrelhapjes met vis
Koude garnalenspiesjes
Benodigdheden
- 6 grote gepelde garnalen,
- 4 blaadjes munt,
- 4 lepels olie,
- 6 lepels citroensap,
- 2 lepels azijn,
- zout,
- peper,
- 1 teentje knoflook,
- 1 lepel honing,
- 2 lepels munt,
- satéstokjes.
Recept
- Prik aan een satéprikker om en om een grote gepelde garnaal en een blaadje mint, zo tot er 3 garnalen opgeprikt zijn,
- Roer van de olie, citroensap, azijn, zout, peper, geperste knoflook, honing en mint een dressing,
- Zet de garnalenstokjes in een beker, schenk de dressing er bij en laat het 1 uur marineren.
Tomaten-ansjovistoast
Benodigdheden
- 16 plakken Italiaans brood,
- 3 teentjes knoflook,
- 8 rijpe tomaten,
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge,
- 100 gram ansjovisfilet,
- peper,
- zout.
Recept
- Rooster het brood goudbruin,
- Wrijf het nog warme brood aan beide kanten in met de gehalveerde teentjes knoflook,
- Snijd een tomaat doormidden en wrijf hier het brood zo mee in dat het sap en de pitjes er goed intrekken, maar het brood niet doorweekt raakt,
- Snijd de rest van de tomaten fijn en leg ze op de toast,
- Sprenkel over elke toast wat olie en beleg het met enkele reepjes ansjovisfilet,
- Naar smaak peper en zout toevoegen.
Zalmrolletjes
Benodigdheden
- plakjes zalmfilet,
- kruidenroomkaas (liefst bieslook),
- ui,
- cocktailprikkertjes.
Recept
- Snipper het uitje heel fijn,
- Meng ui en kruidenroomkaas heel goed door elkaar,
- Besmeer een plakje zalmfilet met dit mengsel,
- Rol het plakje op en doe er een cocktailprikkertje in.
Gevulde tomaten met vis en paprika
Benodigdheden
- 20 g dressing,
- 15 g ansjovis,
- 4 tomaten (of een heleboel mini tomaatjes),
- 1 el peterselie,
- 1 paprika (liefst groen),
- 1/5 blik tonijn.
Recept
- Snijd een kapje van de bolle kant van de tomaten af, zodat ze stevig blijven staan,
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten,
- Laat de tomaten uitlekken,
- Snijd de ansjovis fijn,
- Was en halveer de paprika. Verwijder pitjes en zaadlijsten en snipper hem zo fijn mogelijk,
- Giet het water van de tonijn en vermeng de tonijnmassa met de ansjovis, paprika en de dressing,
- Vul de tomaten hier mee,
- Garneer met de peterselie.
Vegetarische hapjes voor bij de borrel
Bitterballen van Friese nagelkaas
Benodigdheden
- 100 gram Friese nagelkaas,
- 60 gram boter of margarine,
- 60 gram bloem,
- 1/2 tuinkruidenbouillontablet,
- 100 gram geraspte belegen kaas,
- peper,
- 2 eieren,
- 125 gram paneermeel,
- frituurvet.
Recept
- Snijd de korstjes van de nagelkaas en rasp de kaas,
- Snelt boter in een steelpan en roer de bloem er door heen,
- Roer scheutje voor scheutje 3 deciliter water hier door,
- Verkruimel de bouillontablet erboven en blijf roeren tot een dikke saus ontstaat,
- Meng de geraspte kazen er door en laat het geheel smelten op middelhoog vuur,
- Breng het op smaak met peper,
- Doe de saus over in een diep bord en laat het afkoelen,
- In de koelkast minstens 2 uur laten opstijven,
- Klop de eieren los in een diep bord,
- Strooi de paneermeel op een plat bord,
- Vorm het afgekoelde kaasmengsel tot ongeveer 25 bitterballen,
- Rol deze losjes door de paneermeel,
- Vervolgens door het losgeklopte eimengsel halen,
- Nog een keer door de paneermeel wentelen,
- Laat de bitterballen in ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast,
- Frituur de bitterballen in 3 á 4 minuten knapperig bruin, in een frituurpan op 180 graden.
Gevulde kerstomaatjes
Benodigdheden
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas,
- 1 eetlepel komijnzaadjes,
- 1 potje Chavroux of Philadelphia kaas,
- 2 eetlepels fijngesneden basilicum en bieslook,
- 2 eetlepels zure room,
- 1 doosje kerstomaatjes.
Recept
- Leg platte hoopjes Parmezaanse kaas (ongeveer 3 cm. doorsnee) op een bakplaat,
- Strooi de komijn zaadjes er bovenop,
- Laat de hoopjes ongeveer 10 minuten bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven,
- Laat ze goed afkoelen om krokant te worden,
- Meng de kaas met de kruiden en de zure room,
- Snij het hoedje van de kerstomaatjes en vul ze met het kaasmengsel,
- Garneer ze met de parmezaan koekjes.
Mozzarella-spiesjes
Benodigdheden
- 1 zakje minimozzarella,
- 1 potje gedroogde tomaatjes op olie,
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn,
- 3 eetlepels tomatenolie,
- peper,
- zout,
- 2 theelepels honing,
- 1 theelepel oregano,
- cocktailprikkertjes.
Recept
- Laat de mozzarella uitlekken en halveer deze,
- Maak een marinade van azijn, olie, peper, zout, honing en oregano,
- Laat de mozzarella hier minstens 4 uur in marineren,
- Laat de gedroogde tomaatjes goed uitlekken en droog ze af met een keukenrol,
- Snijd de tomaatjes in stukjes,
- Doe aan een cocktailprikkertje een stukje tomaat, een half bolletje mozzarella en als laatst weer een stukje tomaat.
Hapjes met aardappel en tomaat
Benodigdheden
- 200 g aardappel,
- 2 el basilicum
- 1 tomaat (gedroogd, op olie),
- 1 el olijfolie,
- ¼ bolletje mozzarella,
- peper,
- zout.
Recept
- Boen de aardappels schoon onder de kraan en kook ze in de schil gaar,
- Giet ze af en laat ze afkoelen,
- Pel de aardappels en snijd deze in blokjes,
- Dep de tomaat droog met keukenpapier en snijd deze fijn,
- Snijd de mozzarella in piepkleine blokjes,
- Meng aardappel, tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie in een kom en breng het op smaak met peper en zout,
- Zet het enkele uren koel weg,
- Serveer dit hapje op amuselepels.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over tapasAlles over tapas, vind je hier. Tapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt wo…
Gezonde borrelhapjesBorrelhapjes heeft de naam vet en ongezond te zijn. Toch zijn er meer als voldoende lekkere, gezonde borrelhapjes te koo…
Borrelhapjes - met pestoKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.