Allergie? Recept aangepaste oliebollen en appelbeignets
Oliebollen en appelbeignets kunnen ook als je aan voedselallergie lijdt! Dit zijn aangepaste recepten voor zoetekauwen met een voedselallergie, zonder koemelk, ei, gluten, tarwe of soja. Om gewoon thuis of op feestjes klaar te maken, maar vooral als je net de geur van oliebollen hebt opgesnoven van een kraam op de kermis in de stad. Kinderen met voedselallergie zullen je dankbaar zijn, maar iedereen zal vast heerlijk meesmullen, voedselallergie of niet!
Oliebollen
Ingrediënten:
- 12 gram verse gist
- 250 gram glutenvrije bloem (bv boekweit, rijstmeel, ...)
- 2,25 dl lauw water of rijstmelk
- 1 tl suiker
- snufje zout
- olie om te frituren
- poedersuiker om te bestrooien
Bereiding:
Los de gist en suiker op in 3 eetlepels afgenomen van het lauwe water of rijstmelk. Meng de gezeefde bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en doe er het gistwater in. Roer er de bloem beetje bij beetje door. Voeg de rest van het water of de rijstmelk er beetje bij beetje aan toe en maak er een glad beslag van. Dek af met een vochtige doek en laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verhit de olie tot ongeveer 175°C. Laat telkens met behulp van 2 lepels kleine porties beslag in de hete olie glijden. Maak niet teveel oliebollen tegelijk zodat de olie niet teveel afkoelt. Frituur de oliebollen een aantal minuten tot ze een mooie kleur krijgen. Keer ze halverwege om zodat ze gelijkmatig bakken. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze rijkelijk met de poedersuiker en serveer ze warm.
Appelbeignets
Ingrediënten:
- 2 appels
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 50 gr glutenvrije bloem (bv. boekweitbloem of rijstebloem)
- 1 tl soda of glutenvrij bakpoeder
- 1 el suiker
- snufje zout
- 3/4 dl rijstmelk of water
- olie om te frituren
- poedersuiker om te bestrooien
Bereiding:
Schil de appels en gebruik een appelboor om het klokhuis eruit te halen. Snijd ze in schijven van ongeveer 1cm dikte. Als je geen appelboor hebt kun je ze ook in halve schijven snijden. Meng de suiker en kaneel en strooi deze over de appelschijven, aan beide kanten. Meng de bloem, het zout en de soda of bakpoeder, en voeg er beetje bij beetje de rijstmelk of het water aan toe. Roer tot een glad beslag.
Verhit de olie tot ongeveer 170°C. Vermijd frituurmandjes want het beslag kan hier aan blijven plakken. Haal de schijven appel door het beslag en bak ze meteen in de olie ongeveer 3 minuten of tot een mooie kleur. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker. Lekker vooral als ze nog warm zijn, maar koud ook goed.
Smakelijk!
Extra info over bepaalde ingrediënten:
Rijstmelk
Heb je van verschillende merken. Sommige zijn iets wateriger, andere neigen iets meer naar witte (magere) melk. Probeer eens verschillende soorten uit, in ontbijtgranen, gerechten, of gewoon als drinken. Je ondervindt wel snel welke je favoriet wordt. Ook is rijstmelk beschikbaar met verschillende smaken, zoals vanille, noten, chocolade, enzovoort. Een ware traktatie voor kinderen! Rijstmelk is gewoonlijk te vinden in natuurvoedingswinkels, daar vind je ook de meeste merken en soorten. Maar ook in sommige gewone supermarkten vind je rijstmelk.
Glutenvrije bloem
Vervangt gewone tarwebloem. Veel mensen zijn allergisch aan ofwel tarwe, ofwel gluten, die ook in bepaalde andere granen voorkomen. Mensen die geen tarwe, maar wel gluten kunnen verdragen, kunnen ook een andere vervangende bloem gebruiken die geen tarwe is, maar wel gluten bevat, zoals rogge.
Sommige mensen die wel tarwe-eiwit verdragen, maar geen gluten, kunnen een glutenvrije bloem op basis van tarwe gebruiken. Maar opgepast: bij een ernstige glutenintolerantie kan wel nog gereageerd worden op heel kleine restanten van gluten die in deze bloem kunnen voorkomen. Boekweitbloem en rijstebloem zijn veel gebruikte vervangingsmiddelen. Rijstebloem zorgt ervoor dat de gerechten minder zwaar op de maag liggen, het is licht verteerbaar. Ideaal voor kinderen.
Maïsmeel kan ook gebruikt worden, naast enkele andere soorten melen. Vraag raad in je natuurvoedingswinkel.
Bij gebruik van bloem zonder gluten is het resultaat wel vaak wat droger. Als je dit wil vermijden, kun je xanthaangom toevoegen. In België kun je xanthaangom bestellen in sommige apotheken. In Nederland is het gemakkelijker verkrijgbaar. Volg de instructies op de verpakking.