Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignets
Ben jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor lekkere oliebollen en appelbeignets kan daarbij niet ontbreken. Nog maar een paar dagen en dan is het einde van het jaar al in zicht. En wat is oudejaarsavond zonder heerlijke appelbeignets en oliebollen? Heerlijk voor bij de champagne of gewoon lekker tussendoor. Eet smakelijk en alvast een fijn Oud en Nieuw toegewenst!
Oliebollen moeten natuurlijk ook aanwezig zijn gedurende Oud en Nieuw! Onderstaand recept is voor ongeveer 25 stuks. Dit zijn lekker gevulde oliebollen met rozijnen, krenten en appelstukjes!
Oliebollen / Bron: Eliens, Pixabay
Ingrediënten voor oliebollen
400 g bloem
25 g verse of 15 g gedroogde gist
3 dl melk
3 eieren
1,5 eetlepel suiker
2 eetlepels boter
200 g krenten en rozijnen
50 g sukade
1-2 zoetzure appels
geraspte schil van citroen
olie
poedersuiker
Bereidingswijze van oliebollen
Zeef de bloem in een grote kom. Druk in het midden een kuil.
Los de gist al roerend op in iets verwarmde melk.
Klop de eieren los met de suiker, voeg de opgelost gist toe en schenk dit mengsel in het kuiltje.
Smelt de boter en roer die erdoor. Was de krenten en rozijnen, dep ze droog en voeg ze toe met de fijngesneden sukade.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en hak het vruchtvlees eveneens heel fijn. Voeg toe met de citroensap.
Vermeng alles grondig met elkaar en zet de kom afgedekt op een matig warme plaats. Laat het ongeveer 30 minuten rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan tot 180 graden en vorm met 2 iets ingevette lepels bollen. Laat ongeveer 5 stuks in het hete vet glijden. Bak zo de oliebollen snel gaar en bruin.
Schep ze er met een schuimspaan uit, laat ze op een met keukenpapier bedekte vergiet uitlekken. De oliebollen dienen zacht van binnen te zijn (niet vet) en iets krokant van buiten.
Geef de oliebollen warm en bestrooid met poedersuiker.
Opwarmen oliebollen op later tijdstip
Oliebollen die niet op zijn gekomen tijdens oud en nieuw, kunt u later opwarmen. Dit doet u door de oven voor te verwarmen op 180 tot 200 graden Celsius. Eenmaal op temperatuur zet u de oven uit en plaatst u de oliebollen in de oven. Laat in deze hete oven de bollen opwarmen tussen de 5 en 10 minuten.
Appelbeignets: recept en bereidingswijze
Is eens wat anders proberen dan een appelflap? Probeer dan de appelbeignet uit! Dat is net even iets anders, maar misschien nog wel lekkerder! Dit recept is voor ongeveer 20 stuks.
De appelbeignet / Bron: Bykst, Pixabay
Ingrediënten voor appelbeignets
150 g zelfrijzend bakmeel
1 ei
2 dl melk
zout
ca. 6 goudrenetten
frituurvet
poedersuiker
Bereidingswijze van appelbeignets
Doe het meel in een kom en druk er een kuiltje in.
Breek het ei erin en roer met de melk en wat zout tot een glad en dun beslag.
Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en verdeel de appels in schijfjes van ongeveer 1,5 cm.
Wentel deze door het beslag en bak ze in heet frituurvet of olie snel goudbruin.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een met keukenpapier bedekte schotel uitlekken.
Serveer ze bestrooid met poedersuiker.
Tip bij de bereiding van appelbeignets
Gebruik in plaats van poedersuiker eens een laagje jam of gelei! Dat maakt het net nog een beetje exclusiever!
Traditioneel oliebollen receptEen echte traditie, met oud en nieuw eten veel mensen in Nederland oliebollen, een origineel Nederlands recept dat uit de middelee…
Schotland; typische Schotse receptenIeder land heeft zijn eigen gewoonten en gebruiken. Zo ook Schotland, al behoort het land tot het Verenigd Koninkrijk. Schotland h…