InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Oliebollen met room

Oliebollen met room

Het is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen gegeten. Tegenwoordig worden de oliebollen steeds vaker zelf gebakken. Een lekkere combinatie is een oliebol met room.

Algemeen

Op de laatste avond van het jaar is het traditie om oliebollen (te bakken) en te eten. Velen staan een gedeelte van de dag in de keuken om deze lekkernij vers bij de koffie of borrel voor te schotelen. Hier vindt u een recept van oliebollen met room, lekker ook als het geen oudjaar is.

Oliebollen met room

Benodigdheden

  • Mix voor oliebollen (Koopmans vind ik het prettigste verwerken)
  • 500 ml water, handwarm
  • 350 ml water
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 zakje mix voor Banketbakkersroom

  • Pan met olie om in te bakken, bij voorkeur een frituurpan
  • Beslagkom
  • Pollepel of mixer met deeghaken
  • Twee lepels of een ijstang
  • Schuimspaan
  • Plasticfolie

Bereiding

  • Doe de mix in de beslagkom
  • Voeg de 500 ml handwarm water toe
  • Meng dit met een pollepel of mixer tot een glad geheel
  • Laat het deeg afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur
  • Meng ondertussen de kaneel met de suiker
  • Laat de olie in de pan goed heet worden tot ongeveer 190 graden C
  • Vorm met twee lepels of ijstang mooie bollen en laat deze in de hete olie glijden, ze moeten even ondergedompeld worden
  • Bak de oliebollen in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin
  • Haal de bollen met een schuimspaan uit de olie
  • Wentel de oliebollen als ze zijn uitgelekt, maar nog warm zijn door het kaneel/suiker mengsel
  • Laat de oliebollen goed afkoelen
  • Bereid de banketbakkersroom volgens de verpakking, maar gebruik daarvoor de 350 ml water en de slagroom
  • Snijd de afgekoelde oliebollen door de midden
  • Leg de onderste helft op een schaal, doe er een dot room op en leg de bovenste helft er weer op.
  • Eventueel bestrooien met een beetje poedersuiker

Eet smakelijk

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Recepten voor oliebollen en appelflappenRecepten voor oliebollen en appelflappenHet nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu ee…
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol…

Reageer op het artikel "Oliebollen met room"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 29-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Nieuwjaar
Schrijf mee!