Oliebollen met room
Het is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen gegeten. Tegenwoordig worden de oliebollen steeds vaker zelf gebakken. Een lekkere combinatie is een oliebol met room.
Algemeen
Op de laatste avond van het jaar is het traditie om oliebollen (te bakken) en te eten. Velen staan een gedeelte van de dag in de keuken om deze lekkernij vers bij de koffie of borrel voor te schotelen. Hier vindt u een recept van oliebollen met room, lekker ook als het geen oudjaar is.
Oliebollen met room
Benodigdheden
- Mix voor oliebollen (Koopmans vind ik het prettigste verwerken)
- 500 ml water, handwarm
- 350 ml water
- 250 ml slagroom
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 zakje mix voor Banketbakkersroom
- Pan met olie om in te bakken, bij voorkeur een frituurpan
- Beslagkom
- Pollepel of mixer met deeghaken
- Twee lepels of een ijstang
- Schuimspaan
- Plasticfolie
Bereiding
- Doe de mix in de beslagkom
- Voeg de 500 ml handwarm water toe
- Meng dit met een pollepel of mixer tot een glad geheel
- Laat het deeg afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur
- Meng ondertussen de kaneel met de suiker
- Laat de olie in de pan goed heet worden tot ongeveer 190 graden C
- Vorm met twee lepels of ijstang mooie bollen en laat deze in de hete olie glijden, ze moeten even ondergedompeld worden
- Bak de oliebollen in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin
- Haal de bollen met een schuimspaan uit de olie
- Wentel de oliebollen als ze zijn uitgelekt, maar nog warm zijn door het kaneel/suiker mengsel
- Laat de oliebollen goed afkoelen
- Bereid de banketbakkersroom volgens de verpakking, maar gebruik daarvoor de 350 ml water en de slagroom
- Snijd de afgekoelde oliebollen door de midden
- Leg de onderste helft op een schaal, doe er een dot room op en leg de bovenste helft er weer op.
- Eventueel bestrooien met een beetje poedersuiker
Eet smakelijk