Oliebollen met room

Het is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen gegeten. Tegenwoordig worden de oliebollen steeds vaker zelf gebakken. Een lekkere combinatie is een oliebol met room.

Algemeen

Op de laatste avond van het jaar is het traditie om oliebollen (te bakken) en te eten. Velen staan een gedeelte van de dag in de keuken om deze lekkernij vers bij de koffie of borrel voor te schotelen. Hier vindt u een recept van oliebollen met room, lekker ook als het geen oudjaar is.

Oliebollen met room

Benodigdheden

  • Mix voor oliebollen (Koopmans vind ik het prettigste verwerken)
  • 500 ml water, handwarm
  • 350 ml water
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 zakje mix voor Banketbakkersroom

  • Pan met olie om in te bakken, bij voorkeur een frituurpan
  • Beslagkom
  • Pollepel of mixer met deeghaken
  • Twee lepels of een ijstang
  • Schuimspaan
  • Plasticfolie

Bereiding

  • Doe de mix in de beslagkom
  • Voeg de 500 ml handwarm water toe
  • Meng dit met een pollepel of mixer tot een glad geheel
  • Laat het deeg afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur
  • Meng ondertussen de kaneel met de suiker
  • Laat de olie in de pan goed heet worden tot ongeveer 190 graden C
  • Vorm met twee lepels of ijstang mooie bollen en laat deze in de hete olie glijden, ze moeten even ondergedompeld worden
  • Bak de oliebollen in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin
  • Haal de bollen met een schuimspaan uit de olie
  • Wentel de oliebollen als ze zijn uitgelekt, maar nog warm zijn door het kaneel/suiker mengsel
  • Laat de oliebollen goed afkoelen
  • Bereid de banketbakkersroom volgens de verpakking, maar gebruik daarvoor de 350 ml water en de slagroom
  • Snijd de afgekoelde oliebollen door de midden
  • Leg de onderste helft op een schaal, doe er een dot room op en leg de bovenste helft er weer op.
  • Eventueel bestrooien met een beetje poedersuiker

Eet smakelijk
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Oliebollen – lekker maar je krijgt er rimpels vanOliebollen – lekker maar je krijgt er rimpels vanOliebollen zijn lekker en horen bij de traditionele oudejaarsviering. Schalen vol gaan er doorheen en we lusten er wel p…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…

Heerlijke sauzen bij koude voorgerechten en saladesElke kok probeert zijn eten zo lekker mogelijk te maken, maar om alles droog op te eten is natuurlijk niet lekker. Daaro…
Stamppotten en StoofpottenStamppotten en StoofpottenVoor de bereiding van het smakelijke, oudvaderlandse gerecht, dat we "stamppot" noemen, geldt dezelfde regel als voor de…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.