Vegetarische recepten: Mexicaanse quesadillas

Vegetarische recepten: Mexicaanse quesadillas Mexicaanse quesadillas, letterlijk vertaald kaasdingetjes, zijn heerlijk als volwaardige maaltijd of kleine snack. Bijna alles past in een quesadilla. Je kan dus restjes verwerken en zelf experimenteren. Het fijne aan Mexicaanse quesadillas is dat er heel veel vegetarische varianten bestaan, die niet hoeven onder te doen voor quesadillas waar vlees in verwerkt wordt.

Mexicaanse quesadillas

Quesadillas stammen af uit het koloniaal Mexico. Het is een populaire snack die je her en der op de hoek van de straat kan aankopen in grote Mexicaanse steden. Dat ze gemakkelijk te eten zijn uit het vuistje draagt zonder twijfel bij aan de populariteit. Intussen zijn quesadillas ook helemaal doorgebroken in delen van de Verenigde Staten, waar allerlei restaurants ze opdienen als voorgerecht met een eigen twist. Een typisch kenmerk van de Mexicaanse keuken is dat er vaak mais en bonen gebruikt wordt. Dit heeft een wetenschappelijke verklaring. Beide ingrediënten samen leveren de ideale aminozuurcombinatie die het lichaam nodig heeft. Samen zijn ze een echte proteïnenbom. Quesadillas zijn altijd op basis van mais, omdat maistortillas het omhulsel vormen waar de andere ingrediënten zich in bevinden.

Drie vegetarische recepten voor Mexicaanse quesadillas

Op basis van mais en bonen

Het eerste recept is typisch Mexicaans: bonen en mais zijn de hoofdrolspelers. Vaak wordt er een dipsausje geserveerd bij de quesadillas. Voor dit recept is een lekkere guacamole voorzien.

Ingrediënten (4 personen)
  • 8 maïstortilla's
  • 1 blik rode bonen
  • ½ lepel gemalen koriander
  • ½ lepel komijn
  • ½ lepel chilipoeder
  • 1 bosje verse koriander
  • het sap van een halve limoen
  • fleur de sel
  • 2 avocado's
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 2 rode uien
  • 100 gr gerijpte cheddar (geraspt)
  • 150 gr zure room
  • olijfolie
  • bakpapier

Bereiding (25 minuten)
De stappen zijn:
  1. Snij een ui in stukjes en laat ze zachtjes bakken op een pan. Spoel de rode bonen af en mix deze samen met de komijn, koriander en wat chilipoeder. Voeg het mengsel toe aan de gesneden ui. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze vervolgens toe.
  2. Pel en ontpit de avocado's en snij ze in blokjes. Snij nog een rode ui en meng dit met de avocado. Voeg vervolgens het sap van een halve limoen toe. Meng het goed door zodat er (bijna) geen brokjes ui meer zijn. Serveer deze guacamole vervolgens als een dipsausje.
  3. Neem bakpapier en leg er een tortilla op. Besmeer de tortilla met het bonen en tomaten mengsel. Voeg eventueel nog wat halve tomaatjes toe. Werk af met wat zure room en geraspte cheddar kaas (andere kazen werken ook). Leg er een tweede tortilla op en druk zachtjes aan. Besprenkel met wat olijfolie. Laat vervolgens 10 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven.
  4. Snij in punten en serveer samen met de guacamole.

Tip: zorg ervoor dat de kaas goed gespreid is, dit houdt de quesadilla samen waardoor ze uit het vuistje te eten zijn. Als de kaas niet goed gespreid, of niet goed gesmolten is, zullen de quesadillas sneller uit elkaar vallen.

Op basis van zoete aardappel en geitenkaas

Voor dit recept is er geen dipsaus voorzien. De pittigheid van het gerecht wordt deels gecompenseerd door de zoete aardappelen, daarom is het minder nodig om een evenwicht van smaken te vinden. Natuurlijk kan er altijd een guacamole geserveerd worden, zie stap 2 van het vorige recept.

Ingrediënten (4 personen)
  • 8 maïstortilla's
  • 400 gram verse spinazie
  • 150 gram geitenkaas in plakjes
  • ½ lepel chilipoeder
  • 800 gram zoete aardappel geschild en in stukjes
  • een halve chilipeper
  • fleur de sel
  • olijfolie
  • bakpapier

Bereiding (30 minuten)
De stappen zijn:
  1. Kook de zoete aardappelen gaar in kleine stukken. Plet de stukken en meng deze met de halve chilipeper (kies hoeveelheid naar eigen smaak). Bereid vervolgens de verse spinazie op een laag vuur in een grote pan met water. Knijp het overtollige vocht uit de spinazie wanneer deze gaar is. Snij de spinazie in kleine stukjes en zet weg.
  2. Neem bakpapier en leg er een tortilla op. Besmeer de tortilla met 3 eetlepels zoete aardappel mengsels. Voeg de spinazie toe. Spreid de plakjes geitenkaas over de tortilla. Voeg eventueel nog wat chilipoeder toe. Leg er een tweede tortilla op en druk zachtjes aan. Besprenkel met wat olijfolie. Laat vervolgens 10 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven.
  3. Snij in punten en serveer

Tip: Als je nog niet vaak met pepers hebt gewerkt, proef dan eerst een klein stukje om in te schatten hoe pikant het gerecht zal zijn.

Op basis van paprika en mais

Dit recept is eerder conservatief en misschien beter geschikt als je eten moet klaarmaken voor een moeilijke eter. Het concept blijft hetzelfde, maar de ingrediënten hebben minder uitgesproken smaken. Ook hier wordt meestal een guacamole saus bij geserveerd.

Ingrediënten (4 personen)
  • 8 maïstortilla's
  • 2 oranje paprika's
  • een kwartje chilipeper
  • ½ lepel chilipoeder
  • het sap van een halve limoen
  • fleur de sel
  • 2 avocado's
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 2 rode uien
  • 125 gr emmental (geraspt)
  • olijfolie
  • bakpapier

Bereiding (25 minuten)
De stappen zijn:
  1. Snij een ui in stukjes en laat ze zachtjes bakken op een pan. Snij beide oranje paprika's in kleine stukjes en laat gaar bakken. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze vervolgens toe. Open het blik mais, laat uitlekken, en voeg vervolgens toe.
  2. Pel en ontpit de avocado's en snij ze in blokjes. Snij nog een rode ui en meng dit met de avocado. Voeg vervolgens het sap van een halve limoen toe. Meng het goed door zodat er (bijna) geen brokjes ui meer zijn. Serveer deze guacamole vervolgens als een dipsausje.
  3. Neem bakpapier en leg er een tortilla op. Besmeer de tortilla met het mengsel van ui, paprika, tomaat en mais. Werk af met geraspte emmental kaas. Leg er een tweede tortilla op en druk zachtjes aan. Besprenkel met wat olijfolie. Laat vervolgens 10 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven.
  4. Snij in punten en serveer samen met de guacamole.

Verschillende bereidingswijzen

Zoals je wel merkt zijn er veel opties om Mexicaanse quesadillas te maken. Vegetarische varianten zijn lekker, maar om niet-vegetariërs te verwennen kan je gerust experimenteren door chirozo, gehakt, kip of garnaaltjes toe te voegen. Het maken van quesadillas gaat gepaard met heel wat vrijheid. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de quesadillas even langs beide kanten 3 minuten in de pan te bakken, in de plaats van een bereiding in de oven.

Je kan ook verschillende sauzen kiezen zoals een salsa saus, guacamole of gewoon wat zure room. De sauzen houden het gerecht in evenwicht. Voeg je dus veel pepers toe, dan kan een sausje de pikant smaak wat blussen. Als je niet houdt van pikant eten, vergeet dan zeker niet de pitten van de pepers te verwijderen. Veganistische quesadillas maken is iets moeilijker omdat het geheim van een goede quesadilla kaas is. Vandaar ook de naam natuurlijk. Spreid dus altijd goed de kaas zodat deze de ingrediënten goed samenhoudt eens ze gesmolten is. Besprenkel de tortillas ook met een klein beetje olijfolie wanneer je ze in de oven bereidt, zodat deze niet te hard worden.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je je inzetten voor vegetarisme?Door vegetarisch te eten, draag je jouw steentje bij aan het verminderen van dierenleed, milieuvervuiling en een betere…
Vegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersVegetarische lasagne, lasagne recepten met vleesvervangersNederlanders kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. Veel buitenlandse gerechten krijgen een vegetarisch tintje. Lasag…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…
Glutenvrij vegetarisch etenWanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken…

Op een eenvoudige wijze een rundvleesslaatje makenHet eten van een slaatje is tijdens hete zomerdagen heerlijk. In alle supermarkten zijn diverse types slaatjes voor wein…
Feta-recepten: met groenten, vis of vleesFeta-recepten: met groenten, vis of vleesFeta is een traditionele Griekse kaas en is verkrijgbaar in veel supermarkten. De Griekse kaas is bereid met schapenmelk…
Bronnen en referenties
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.