Op een eenvoudige wijze een rundvleesslaatje maken
Het eten van een slaatje is tijdens hete zomerdagen heerlijk. In alle supermarkten zijn diverse types slaatjes voor weinig geld te koop. Het scheelt natuurlijk een hoop werk, maar het nadeel is dat er vaak heel veel vet en suikers voor de bereiding ervan worden gebruikt. De mens vindt voedsel met de combinatie vet/suiker heel lekker, zoals slagroom, roomijs, cheesecake, chocolade, volle vla en gewone cake. Daarom smaken deze slaatjes heel veel mensen ook zo goed. Het grote nadeel hiervan is dat het een enorme dikmaker is. Een goed alternatief is zelf een slaatje te maken. Dan heb je zelf de controle over de hoeveelheid slasaus of mayonaise en de hoeveelheid rundvlees die je eraan toevoegt.
Huzarensalade
De meest bekende salade of slaatje in Nederland is de huzarensalade. In de huzarensalade zit altijd aardappelen, rundvlees en mayonaise. Andere ingrediënten die aan het slaatje toegevoegd kunnen worden zijn appel, uien, zilveruitjes, augurken, cornedbeef, doperwten, ei, ham en rode bieten. De naam die aan dit slaatje is gegeven heeft een militaire oorsprong. In Nederland worden soldaten die bij de cavalerie zitten ook wel huzaren genoemd. In verschillende Europese legers noemt men lichtbewapende ruiters vaak huzaren. Het woord is afkomstig uit Hongarije. De Hongaarse huzaren vochten in de legers van de Oostenrijkse keizers en koningen tegen de Turken. Op 14 juli 1683 waren de legers van de Turkse sultan Mehmet IV opgerukt via de door de Turken beheerste Balkan naar de Oostenrijkse hoofdstad. Het beleg werd een mislukking en dit voorkwam een verdere Turkse overheersing van West - en Midden-Europa. Na 1683 werden de Turken beetje bij beetje teruggedrongen richting Anatolië. De huzaren speelden hierbij een belangrijke rol. Zij werden namelijk vaak als verkenners ingezet. Zij moesten dan het vijandelijk gebied verkennen en moesten daarbij zo veel mogelijk onopgemerkt blijven. Dit betekende dat zij geen kampvuren konden aanleggen én daarmee ook geen warme maaltijden voor zichzelf konden koken. Op hun expedities namen de huzaren voedsel mee dat snel en gemakkelijk gegeten kon worden. Het verhaal gaat dat zij de meegebrachte etenswaren door elkaar mengden waardoor de koude salade geboren werd. Dit zou de naam verklaren van
huzarensalade.
Slaatje
Het onderstaand recept voor het maken van een rundvleesslaatje is ongeveer voor vier personen, afhankelijk of je ook stokbrood of andere zaken erbij eet. Gekozen is voor magere slasaus, maar je kunt ook mayonaise nemen. Hierdoor wordt het smeuïger, maar ook vetter.
Proef je slaatje of het op smaak is en naar jouw tevredenheid is. Nadat het een nachtje in de koelkast heeft gestaan zijn de smaken wel uitgebalanceerd. Je kunt op dat moment altijd nog wat toevoegen, zoals een beetje pittige mosterd of iets meer magere slasaus. Voeg niet teveel slasaus (vet) toe, want eenmaal toegevoegd is het er niet meer uit te krijgen. Je kunt altijd bij het serveren nog mayonaise of slasaus apart erbij serveren.
Benodigdheden
- 1 kg aardappelen
- 1 blik corned beef
- 125 ml magere slasaus
- 1 theelepel mosterd
- pot augurken
- 1 klein uitje
- 2 kleine wortels
- 1 klein blikje doperwten.
- 3 eieren
- 1 krop sla
- potje zilvervliesuitjes
- paprikapoeder
In een blikje Corned Beef zit voor zo'n 96% gekookt rundvlees. Andere toevoegingen zijn zout, suiker en vaak het conserveermiddel E250 (natriumnitriet). Per 100 gram zit er ongeveer 227 Kcal in én 15 gram vet. De meeste cornedbeef komt uit het Zuid-Amerikaanse land Brazilië. Op grote haciëndas (in het Portugees is het trouwens fazenda) wordt veeteelt gedreven.
Op de wereldranglijst staat Brazilië op plek nummer 1 als het gaat om het exporteren van rundvlees (2015). Overigens ook op het gebied van suiker, koffie en sinaasappelsap.
Aan het blikje zit een sleuteltje vastgemaakt waarmee je het blikje aan de bovenkant kunt opendraaien. In Nederland wordt het Engelstalige woord corned beef uitgesproken als "kor-net-bief".
Mise-en-place
De Fransen gebruiken de term mise-en-place voor de activiteit voorbereiden voor het koken. De volgende zaken kun je alvast gaan snijden:
- Open het blik corned beef (rundvlees) met het bijgeleverde sleuteltje, haal de beef eruit én verwijder het aanwezige vet aan de buitenkant door met een klein mesje het beefblokje te schrapen. Snijd daarna het grote stuk in kleine stukjes. Je kunt een paar stukken bewaren in de koelkast. Dit kun je dan later gebruiken voor de opmaak van het slaatje.
- Snipper de kleine ui fijn.
- Snijd de augurken naar gelang van eigen smaak fijn.
- Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en was ze met water schoon.
- Maak de wortels schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Open het blikje doperwten en laat de doperwten in een zeef goed uitlekken.
Het koken
De volgende stap is het koken van de aardappelen en de wortels.
- Kook de twee wortels in een laagje water in zo'n twaalf tot veertien minuten beetgaar. Laat de wortels afkoelen en snijd ze daarna in kleine stukjes.
- Kook de aardappelen in een laag water in zo'n vijftien minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van het type aardappel en de grootte van de gesneden stukken. Als je tijdens het koken met een vork erin steekt en de aardappel valt daarbij uit elkaar, dan is de aardappel gaar.
Samenstellen van het rundvleesslaatje
Nadat de aardappelen een beetje afgekoeld zijn kun je beginnen met het maken van het rundvleesslaatje.
- Prak de gekookte aardappelen.
- Voeg het rundvlees, de gesnipperde uien, 1 theelepel mosterd, de doperwten, de gesneden wortels en de fijn gesneden augurken door de fijngeprakte aardappelen.
- Voeg zo'n vier à vijf eetlepels van het augurkennat toe. Het fijnprakken wordt hierdoor vergemakkelijkt.
- Voeg als laatste 125 ml magere slasaus toe.
- Meng alles goed door elkaar.
Rusten van het slaatje
Laat het rundvleesslaatje een nachtje rusten in de koelkast. Dan kunnen de verschillende smaken van alle toegevoegde ingrediënten één geheel gaan vormen.
Opmaken van het slaatje
Nu kun het slaatje gaan opmaken.
- Kook eerst 3 eieren in ongeveer 8 minuten hard (vanaf dat het water gaat koken). Spoel ze daarna af met koud water. Dan gaat het pellen een stuk gemakkelijker.
- Het slaatje wordt nu opgemaakt op een platte schaal. Begin met het schoonmaken van de krop sla en leg de bladeren ervan op de schaal. Breng het rundvleesslaatje erop.
- Snij de eieren in stukken, bijvoorbeeld in schijfjes, parten of halve delen. Maak daarmee het rundvlees slaatje op.
- Leg aan de zijkant van het slaatje stukjes augurken, stukjes rundvlees en de zilveruitjes.
- Besprenkel de eieren een klein beetje met paprikapoeder.
Het rundvleesslaatje is nu gereed voor consumptie.