Recept voor de échte Spaanse tortilla

Recept voor de échte Spaanse tortilla Het maken van de perfecte Spaanse tortilla de patatas, een wereldberoemde tapas gerecht die op verschillende manier te serveren is, en tevens een tapas gerecht die snel en gemakkelijk te maken is bij uzelf. Het recept voor deze tortilla is authentiek, zoals oma het altijd maakt en wordt gebruikt door vele restaurants in de provincie Valencia (Spanje) Tegenwoordig kookt heel Nederland verschillende culturele gerechten uit de hele wereld, of dit nou Chinees, Italiaans of Spaans is maakt niet uit. Veel mensen houden van de Spaanse keuken, de tapas, de beroemde Paella en natuurlijk de Tortilla de patatas (tortilla gemaakt van aardappeltjes).

Benodigde ingrediënten

Het maken van een goeie tortilla lukt meestal niet in een keer, hiervoor moet dit vaker worden 'geoefend' om de smaak te pakken te krijgen. De ingrediënten voor de tortilla zijn
  • tien aardappelen van klein formaat
  • Een halve ui
  • Grof zout
  • Vier eieren
  • Olijfolie

De tortilla de patatas is te maken in 3 korte en simpele stappen, indien u deze stappen volgt zult u een heerlijke tortilla klaar kunnen maken, maar natuurlijk is het belangrijk om de tortilla met liefde en aandacht te maken.

Stap 1

Allereerst moeten de aardappelen gepeld en schoongemaakt worden, vervolgens is het zaak om de aardappelen in ronde dunne schijfjes te snijden, vooral niet te groot, en voeg daar zout aan toe in de hoeveelheid die u wilt. Ook moet de ui in hele dunne stukjes worden gesneden, het liefst zo fijn mogelijk en gooi dit allemaal bij elkaar.

Stap 2

Verhit de pan en giet deze vol met olijfolie, wanneer het goed warm is kunnen de aardappeltjes erin worden gegooid, het is recommandabel om de eerste paar minuten de aardappeltjes goed te frituren op hoog vuur en verlaag vervolgens het vuur. Na zo'n tien a vijftien minuten kunnen de aardappeltjes worden afgegoten in een ronde kom, bewaar een beetje olijfolie.

Stap 3

Sla nu vier eitjes kapot en giet deze in de kom met aardappeltjes, mix het goed. Verhit de pan met enkele druppels olijfolie en giet het aardappeltjes mengsel in de pan, zet het vuur op redelijk tot hoog en verlaag het vuur daarna zodat de binnenkant goed kan sudderen. Wanneer de torilla aan de onderkant klaar is moet de tortilla worden omgedraaid, dit wordt ook wel 'la vuelta' genoemd. Neem een platte ronde bord, plaats die boven de tortilla en laat de tortilla op het bord glijden, vervolgens moet de onrijpe kant aan de onderkant van de pan worden geplaatst.

Na enkele minuten moet de tortilla klaar zijn, lekker zacht en een beetje vochtig van binnen en mooi goud bruin én knapperig van buiten.

Verschillende soorten tortilla's

Het maken van een tortilla de patatas is simpel, maar u kunt deze ook uitbreiden met andere ingrediënten zoals
  • Chorizo
  • Paprika
  • Pompoen
  • Spinazie
  • Gamba's
Vaak worden deze ingrediënten gebruikt voor speciale behoeftes, het is niet gebruikelijk om al deze ingrediënten met elkaar te mengen. Spanjaarden maken daarom een tortilla de gamba's, of een tortilla de pimiento. Laten we zeggen, voor ieder wat wils, alhoewel de gewone tortilla de patatas gebruikelijk is.

Pincho de tortilla

Deze tortilla is te snijden in puntjes, dit noemt men in Spanje een 'pincho de tortilla', dit is een gerecht die vaak in de ochtend wordt geserveerd in combinatie met geroosterd brood met zout en olijfolie.

Bocadillo de tortilla con pimiento

De tortilla is warm maar ook koud goed te serveren, door een stuk tortilla tussen een stokbrood met paprika te doen, ook dit is een veel voorkomend gerecht in Spanje die meestal 's middags of 's avonds wordt genuttigd. Een heerlijke tapa die iedereen snel en gemakkelijk klaar zet voor familie en vrienden.

Tortilla als bijgerecht

De Spaanse tortilla is ook uitstekend te combineren met andere gerechten, zo kan de tortilla geserveerd worden met een stuk stokbrood, met vlees of vis, met allioli of met een heerlijke salade afgemaakt met tomaatjes en tonijn.
© 2015 - 2024 Marcotamarit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Spaanse omelet en de tortillapanDe Spaanse omelet en de tortillapanDe beroemde en traditionele Spaanse aardappel omelet – tortilla Española - is gemakkelijk zelf te maken! De omelet is ve…
Recept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenRecept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenTortilla’s, een geliefd gerecht. Ze kunnen gemaakt worden van maïsmeel en van bloem en dit is gemakkelijk zelf te maken.…
Tortilla de Berenjena of Omelet met Aubergine (Spaans)De aardappel, de tomaat en de aubergine behoren tot de nachtschadefamilie. Deze planten bevatten een sterk ontzurend kar…
Tortilla stap voor stapWe worden tegenwoordig om de oren geslagen met alle mogelijke kookprogramma’s. Koken is in en alle soorten van koks make…

Hoe maak je een groene smoothie?Hoe maak je een groene smoothie?Hmmm, smoothies zijn lekker én gezond. Smoothies die net iets beter voor je zijn, zijn groene smoothies. Hierin verwerk…
De pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenDe pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenPannenkoeken kunnen er altijd wel in. Het zijn welkome gasten op een kinderfeestje, na een frisse wandeling of op 2 febr…
Marcotamarit (5 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.