Recept voor de échte Spaanse tortilla
Het maken van de perfecte Spaanse tortilla de patatas, een wereldberoemde tapas gerecht die op verschillende manier te serveren is, en tevens een tapas gerecht die snel en gemakkelijk te maken is bij uzelf. Het recept voor deze tortilla is authentiek, zoals oma het altijd maakt en wordt gebruikt door vele restaurants in de provincie Valencia (Spanje)
Tegenwoordig kookt heel Nederland verschillende culturele gerechten uit de hele wereld, of dit nou Chinees, Italiaans of Spaans is maakt niet uit. Veel mensen houden van de Spaanse keuken, de tapas, de beroemde Paella en natuurlijk de Tortilla de patatas (tortilla gemaakt van aardappeltjes).
Benodigde ingrediënten
Het maken van een goeie tortilla lukt meestal niet in een keer, hiervoor moet dit vaker worden 'geoefend' om de smaak te pakken te krijgen. De ingrediënten voor de tortilla zijn
- tien aardappelen van klein formaat
- Een halve ui
- Grof zout
- Vier eieren
- Olijfolie
De tortilla de patatas is te maken in 3 korte en simpele stappen, indien u deze stappen volgt zult u een heerlijke tortilla klaar kunnen maken, maar natuurlijk is het belangrijk om de tortilla met liefde en aandacht te maken.
Stap 1
Allereerst moeten de aardappelen gepeld en schoongemaakt worden, vervolgens is het zaak om de aardappelen in ronde dunne schijfjes te snijden, vooral niet te groot, en voeg daar zout aan toe in de hoeveelheid die u wilt. Ook moet de ui in hele dunne stukjes worden gesneden, het liefst zo fijn mogelijk en gooi dit allemaal bij elkaar.
Stap 2
Verhit de pan en giet deze vol met olijfolie, wanneer het goed warm is kunnen de aardappeltjes erin worden gegooid, het is recommandabel om de eerste paar minuten de aardappeltjes goed te frituren op hoog vuur en verlaag vervolgens het vuur. Na zo'n tien a vijftien minuten kunnen de aardappeltjes worden afgegoten in een ronde kom, bewaar een beetje olijfolie.
Stap 3
Sla nu vier eitjes kapot en giet deze in de kom met aardappeltjes, mix het goed. Verhit de pan met enkele druppels olijfolie en giet het aardappeltjes mengsel in de pan, zet het vuur op redelijk tot hoog en verlaag het vuur daarna zodat de binnenkant goed kan sudderen. Wanneer de torilla aan de onderkant klaar is moet de tortilla worden omgedraaid, dit wordt ook wel 'la vuelta' genoemd. Neem een platte ronde bord, plaats die boven de tortilla en laat de tortilla op het bord glijden, vervolgens moet de onrijpe kant aan de onderkant van de pan worden geplaatst.
Na enkele minuten moet de tortilla klaar zijn, lekker zacht en een beetje vochtig van binnen en mooi goud bruin én knapperig van buiten.
Verschillende soorten tortilla's
Het maken van een tortilla de patatas is simpel, maar u kunt deze ook uitbreiden met andere ingrediënten zoals
- Chorizo
- Paprika
- Pompoen
- Spinazie
- Gamba's
Vaak worden deze ingrediënten gebruikt voor speciale behoeftes, het is niet gebruikelijk om al deze ingrediënten met elkaar te mengen. Spanjaarden maken daarom een tortilla de gamba's, of een tortilla de pimiento. Laten we zeggen, voor ieder wat wils, alhoewel de gewone tortilla de patatas gebruikelijk is.
Pincho de tortilla
Deze tortilla is te snijden in puntjes, dit noemt men in Spanje een 'pincho de tortilla', dit is een gerecht die vaak in de ochtend wordt geserveerd in combinatie met geroosterd brood met zout en olijfolie.
Bocadillo de tortilla con pimiento
De tortilla is warm maar ook koud goed te serveren, door een stuk tortilla tussen een stokbrood met paprika te doen, ook dit is een veel voorkomend gerecht in Spanje die meestal 's middags of 's avonds wordt genuttigd. Een heerlijke tapa die iedereen snel en gemakkelijk klaar zet voor familie en vrienden.
Tortilla als bijgerecht
De Spaanse tortilla is ook uitstekend te combineren met andere gerechten, zo kan de tortilla geserveerd worden met een stuk stokbrood, met vlees of vis, met allioli of met een heerlijke salade afgemaakt met tomaatjes en tonijn.