De Spaanse omelet en de tortillapan

In Spanje is de tortilla een voorgerecht, een tapas
In Spanje is deze tortilla een voorgerecht, een hapje, een tapas. Om de smaakpupillen alvast warm te laten draaien wat komen gaat. Dampende gerechten en heerlijke vleesgerechten, met een goed gevulde glas wijn, olijven en vers knapperig (stok) brood. Tijdens feestdagen en Zondagen als de hele Spaanse familie gezamenlijk gaat picknicken en barbecuen , ontbreekt de tortilla niet. Spaanse kinderen zijn ook dol op de tortilla. Vaak krijgen ze eerst een lenteja (linzen) te eten. De stimulerende factor voor de kinderen om de linzen op te eten, is de tortilla die volgt! Rijkelijk gedoopt in een mengsel van knoflook en mayonaise (alioli).In Nederland gebruik je de tortilla als ...
Zeker nu de winter in aantocht is, is de behoefte aan een stevige maaltijd groot. Een heerlijke goedgevulde boerengroentesoep met een Spaanse tortilla lijkt me een bijzonder geslaagde maaltijd voor jong en oud. In plaats van de eeuwige boterhammen tijdens de lunch eens een tortilla eten, die zowel koud als warm gegeten kan worden, lijkt me een uitstekende lunchvervanger. Verandering van spijs doet eten. De Spaanse tortilla is ook een ideaal hapje voor (kinder)feestjes, zeker als je het zat bent enkel en alleen zoetigheid te serveren. De tortilla is een uitstekend gerecht tijdens de barbecue en heel makkelijk in een tupper mee te nemen tijdens een picknick.Het ideale dat de tortilla zowel koud als warm gegeten kan worden, maakt de tortilla tot een zeer geliefd en veelzijdig gerecht, bruikbaar in elk seizoen.
Het recept, de bereiding en de Ingrediënten:
- Spaanse olijfolie
- Ca 600 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden, laat ze even weken in wat water
- 1 a 2 uien (fijn) gesneden
- 4 a 6 (grote) eieren
- Peterselie (vers!)
- 3 teentjes knoflook, fijngedrukt door het blad van een stevig mes en fijngesneden
- Zout en zwarte (verse!) peper naar smaak toevoegen
- Originele tortilla pan/koekenpan
Verhit de olijfolie in de tortilla pan (koekenpan). Zet het vuur zachter en doe de ui en de aardappelblokjes in de pan. Af en toe even roeren. Bak ze in een kleine 10 minuten op zacht vuur gaar. De aardappelen moeten garen, het liefst niet verkleuren.
Terwijl de aardappelen en de ui in de pan liggen te bakken, klop de eieren met zout en peper, een beetje peterselie en de knoflook in een kom los. Zodra de aardappelen gaar zijn, voeg je het eimengsel toe in de pan. Het is uitermate belangrijk dat de aardappelen bedekt zijn met de laag eieren, zo niet, voeg extra eieren toe!
Tortilla pan of de koekenpan:
Zet het vuur laag en klap de originele tortilla pan dicht. Elke kant zou met een minuut of tien gaar moeten zijn. Zijn er meer eieren toegevoegd, zou het kunnen zijn dat elke zijde een kleine 15 minuten nodig heeft om echt goed te garen. Schud zachtjes met de tortilla pan voordat je de pan omdraait en de andere kant laat garen. Bereiding met de koekenpan is nagenoeg hetzelfde als met een tortilla pan. Het vergt echter enige vaardigheid en handigheid om de tortilla in zijn geheel om te kunnen draaien.Extra Ingrediënten toevoegen:
Naar smaak kunnen natuurlijk extra ingrediënten toegevoegd worden aan de tortilla. Denk aan een rode paprika (fijngesneden), fijngehakte olijven, blokjes ham, ringetjes prei en eventueel wat gehakt en/of tonijn. Om een echte Spaanse tortilla op tafel te zetten, even boven op de tortilla een paar verse druppels citroensap uitpersen.Op een groot bord serveren, leg er een paar olijven bij, alioli, vers (stok)brood en een Spaanse rioja (wijn), en menig Spaanse is trots op je!