Libanon; recepten met vlees

Libanon heeft een keuken die door deskundigen wordt beoordeeld als de beste van het Midden Oosten. In Beiroet verzameld zich dan ook de Arabische jetset om te genieten van de moderne stad en van haar vele restaurants. De keuken van Libanon is mede beroemd vanwege het gebruik van verse producten. Hier een drietal recepten met vlees in de hoofdrol.

Algemeen

Libanon een mysterieus land met veel conflicten die uitmonden in wapenfeiten. Maar Libanon is ook een land met een geheel eigen cultuur. Het land bestaat al duizenden jaren, heeft dus een lange geschiedenis en veel historische bezienswaardigheden. Ook is Libanon een land met een keuken die wordt gezien als de beste van het Midden Oosten.

Recepten


Vleesballetjes in yoghurtsaus

Benodigdheden vlees

  • 750 gram rundergehakt
  • 1 ui (middelgroot en gesnipperd)
  • 1 eetlepel dille (vers en fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijn (gemalen)
  • ½ theelepel komijnzaadjes

Benodigdheden saus

  • 5 dl yoghurt
  • 2 eetlepels korianderblaadjes (bij voorkeur verse)
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel komijnzaadjes

  • Kom voor het vlees
  • Keukenpapier
  • Zware pan

Bereiding

  • Meng alle benodigdheden voor het vlees, behalve de olijfolie, in een kom
  • Vorm van het gehaktmengsel balletjes van ongeveer 1 theelepel vleesmengsel
  • Verhit de olie in de pan en bak de balletjes gedurende 5-10 minuten om en om bruin en gaar
  • Laat de gehaktballetjes op keukenpapier uitlekken
  • Meng voor de yoghurtsaus de maïzena met 1 theelepel water glad
  • De yoghurt met de maïzena vermengen en in een pan overdoen
  • Het geheel in 5 minuten laten sudderen, onder continu omroeren, totdat de yoghurt indikt
  • Na 5 minuten de gehaktballetjes toevoegen en nog 5 minuten laten sudderen
  • Koriander en komijnzaad door het geheel roeren

De vleesballetjes zijn lekker bij een uiensalade of warm pitabrood. Eet smakelijk

Kataleta Ghanam

Pittige lamskoteletten, 6 personen

Benodigdheden

  • 12 lamskoteletten
  • ½ kop samneh of boter
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • 1 eetlepel verse munt (gehakt)
  • 1 eetlepel verse bladpeterselie (gehakt)
  • ½ theelepel Libanese kruidenmengsel (Een mengsel van 4 delen gemalen kaneel, 1 deel gemalen nootmuskaat, 1 deel chilipoeder en 1 deel groene kardemon peulen)
  • ¼ theelepel kardemon (gemalen)
  • ¼ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • ¾ theelepel gemberpoeder
  • 1 mestpuntje koriander
  • 1 snufje kruidnagel
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

  • pannetje

Bereiding

  • Smelt de boter in en pannetje op laag vuur.
  • Voeg alle specerijen, inclusief de munt en peterselie toe
  • Roer dit even om en neem de pan van het vuur
  • Meng de knoflook erdoor
  • Het deze kruidenboter 1 uur op kamertemperatuur laten staan. Dan kunnen alle smaken goed met elkaar vermengd worden.
  • De lamskoteletten kruiden met zout en peper
  • Indien de kruidenboter is gestold, dan even opwarmen
  • Bestrijk de koteletten met de kruidenboter
  • Dan het vlees grillen op een voorverwarmde grill in ongeveer 6 tot 8 minuten. Let op het vlees moet van binnen roze zijn. Natuurlijk kan dit vlees ook gegaard worden op de barbecue.
  • Serveer het vlees op voorverwarmde borden, overgoten met het restant van de kruidenboter

Eet smakelijk

Kibbeh il Sanieh

Gehaktbroodje, 4 personen

Benodigdheden

  • 800 gram rundvlees (fijngemalen)
  • 30 gram pijnboompitten
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 kopje tarwegriesmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel mengsel van 5 pepers
  • Boter om in te bakken
  • Water
  • Peper
  • zout

  • Pan
  • Vork en mes
  • Zeef
  • Keukenmachine
  • Ovenschotel met een diameter van 25 cm

Bereiding A

  • Warm 1 eetlepel boter in een pan
  • Stoof hierin de 1 ui transparant
  • De pijnboompitten toevoegen en ze meebakken tot ze lichtjes kleuren
  • Verhoog de hittebron
  • Voeg 250 gram vlees en bak het, onderwijl met een vork pletten, bruin
  • Haal de pan van het vuur
  • Voeg kaneel, peper en zout toe
  • Zet dit mengsel apart
  • Doe de tarwegriesmeel in een kom
  • Overgiet dit met koud water
  • Laat 10 minuten trekken alvorens in een zeef uit te laten lekken, met een lepel goed aandrukken om het laatste beetje water te laten verdwijnen

Bereiding B

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Pureer de 2e ui in de kom van de keukenmachine
  • Doe de mengeling van de pepers erbij
  • Voeg de griesmeel en zout toe
  • Doe de resterende 550 gram vlees erbij
  • Pureer dit mengsel, onder toevoeging van wat ijskoud water, tot een smeuïge pasta
  • Mix dan nog even tot een zeer fijn mengsel
  • Beboter de ovenschotel
  • Bedek de bodem van de schaal met de helft van het rauwe mengsel. Dit gaat het beste wanneer de handen zijn natgemaakt met koud water
  • Druk goed aan
  • Dan het gebakken vleesmengsel toevoegen
  • Afdekken met de rest van het rauwe vlees
  • Met een mes partjes in het oppervlak kerven
  • In ongeveer 35 minuten gaar en bruin bakken

Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Eet smakelijk!
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuiderse gerechten: MoussakaMoussaka is een mooi voorbeeld van zomerse kost en belichaamt de Mediterraanse keuken ten voeten uit. Het is een ovensch…
Recept voor vegetarische moussakaMoussaka is een traditioneel gerecht waarvan vaak wordt gedacht dat het uit Griekenland afkomstig is. Moussaka kent vari…
Ovenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsOvenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsZin in een lekker snack, zoek je iets voor op een feestje of wil je eens wat anders eten vanavond? Houd je van burrito's…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…

Portugese recepten: SoepenPortugese recepten: SoepenIn Portugal eet men veel soep. Men houdt vooral van goedgevulde gebonden soepen, vaak op basis van groentebouillon met g…
Portugese recepten: NagerechtenPortugese recepten: NagerechtenHet dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.