Griekse gerechten

Griekse gerechten De Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair. De lekkere frisse salades of het overdadige vlees? Voor ieder wat wils in de Griekse keuken.

Gehaktballetjes met feta

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 150 gram feta
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • olijfolie
  • bloem
  • peper en zout

Bereiding

Pel en snipper de ui en fruit de uisnippers in olijfolie. Laat de ui vervolgens afkoelen en meng ze door het gehakt. Voeg ei, bloem, peper en zout en het uitgeperste teentje knoflook toe en meng alles goed. Verdeel nu de fetakaas in 4 gelijke delen en wikkel om elk stuk feta een even groot deel van het aangemaakte gehakt. Pak de feta goed in met het gehakt.
Leg de gevulde gehaktballen ruim 1 uur in de koeling. Bestuif de gehaktballen rondom met wat bloem en bak ze in olijfolie in zo’n 30 minuten gaar en bruin. Serveer ze met een bolletje rijst.

Souvlaki

Ingredienten

  • 500 gram varkensfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel majoraan
  • 1/2 citroen (sap)
  • peper en zout

Bereiding

Snij het vlees in dunne plakken van zo’n 1/2 cm en vervolgens de plakken door midden delen. Het vlees aan 10 kleine metalen pennen rijgen. Het vlees met een mengsel van uitgeperste knoflook, majoraan, olijfolie en citroensap goed bestrijken. Giet het restant erbij en laat het zo’n 2,5 uur in de koeling staan.
Voor het de grill op gaat nogmaals met olijfolie bestrijken en zo’n 8 tot 10 minuten op de barbecue laten liggen. Als de pennen klaar zijn desgewenst met nog wat peper en zout bestrooien.

Spread met feta

Ingrediënten

  • 50 gram fetakaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • peterselie
  • 100 gram roomboter

Bereiding

Prak de fetakaas goed tot deze fijn is. Snipper de rode en gele paprika in zeer kleine stukjes, pers de knoflookteentjes en knip de peterselie klein. Mix dit alles goed met de fijngemaakte feta en roer door de zachte roomboter. Serveer op donderbruin brood of zet als bijgerecht bij de barbecue.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is Feta?Hoe gezond is Feta?Feta is een Griekse kaas gemaakt van schapen- of geitenmelk en wint sterk aan populariteit. Hoe internationaler we worde…
Zwanger en fetaZwanger en fetaFeta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er va…
Drie keer snelle tapas met feta/geitenkaasBezoek, een feestje of gewoon lekkere gezellige trek? Deze tapas met kaas zijn goed voor iedere gelegenheid. Ze zijn mak…
Feta-recepten: met groenten, vis of vleesFeta-recepten: met groenten, vis of vleesFeta is een traditionele Griekse kaas en is verkrijgbaar in veel supermarkten. De Griekse kaas is bereid met schapenmelk…

Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Lekkere visreceptenLekkere visreceptenVis wint terrein als je het vergelijkt met vlees als onderdeel van de warme maaltijd. Niet zo gek, want naast het feit d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.