Portugese recepten: Soepen
In Portugal eet men veel soep. Men houdt vooral van goedgevulde gebonden soepen, vaak op basis van groentebouillon met gepureerde aardappelen en groenten. In dit artikel zal ik een aantal voorbeelden geven van traditionele Portugese soepen.
Sopa de Pedra (Steensoep)
Er bestaat zelfs een stadje in Portugal dat bekend is vanwege zijn soep. Dit stadje heet
Almeirim en ligt in de
Ribatejo. De soep waar dit stadje bekend om is geworden is de
sopa de pedra, oftewel
stenensoep. Er bestaat een oude legende over het ontstaan van deze soep. Volgens dit verhaal komt een reiziger in een dorp aan waar weinig te eten is. Midden in het dorp zet de reiziger een pan op het vuur met daarin alleen water en een meegebrachte steen. Hij vertelt de dorpelingen dat hij
“Steensoep” gaat maken en dat iedereen een steentje bij moet dragen. Iedereen gaat thuis een ingrediënt halen en zo wordt er een volledige soep gemaakt. Het is een oud verhaal dat spreekt over schaarste en samenwerken. Volgens de nationale traditie heeft dit verhaal plaatsgevonden in Almeirim en tot op de dag van vandaag kan men in bijna elk restaurant in
Almeirim sopa de pedra bestellen.
Ingrediënten (vier personen):
- 1 liter rode bonen
- 1 zwarte chouriço
- 1 gewone chouriço
- 150 gram bacon
- 750 gram aardappelen
- 2 uien
- 1 laurierblad
- Koriander
- Zout en peper
- Een teentje knoflook
- 150 gram varkensoor in stukjes
Kook het water samen met de bonen, in stukjes gesneden varkensoor, bacon, ui, laurier en een teentje knoflook. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Als de bacon en varkensoren gaar zijn voeg dan de in stukjes gesneden aardappelen toe. Als de aardappelen gaar zijn voeg dan de in plakjes gesneden chouriço toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
Caldo Verde (groene soep)
Deze soep is één van de bekendste soepen in Portugal. In Portugal wordt de boerenkool niet gebruikt om stamppot mee te maken, maar om soep mee te maken.
De ingrediënten (4 personen):
- 1 liter groentebouillon
- 300 gram aardappelen in stukjes gesneden
- 300 gram jonge groene kool in dunne reepjes
- 200 gram chouriço in plakjes
- 2 uien in dunne ringen gesneden
- 1 geperst teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout
- Peper
Laat de uien en de knoflook 10 minuten bakken in een pan met olijfolie. Voeg daarna de aardappelen en de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat het 20 à 30 minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep en laat het opnieuw zachtjes koken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg als laatste de kool en de chouriço toe en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
Sopa de castanhas (kastanjesoep)
Ingrediënten (10 personen)
- 3 liter water
- 400 gram gepelde kastanjes
- 200 gram uien
- 400 gram aardappelen
- 50 gram macaroni
- 3dl olijfolie
- Zout
Zet de 3 liter water op het vuur en kook de kastanjes. Wanneer ze goed gekookt zijn voeg de in kleine blokjes gesneden aardappelen toe en ook de in ringen gesneden uien en de olijfolie. Voeg naar smaak zout toe. Laat het geheel zachtjes koken. Als alle ingrediënten goed gekookt zijn voegt men de macaroni toe en laat de soep verder koken tot de macaroni gaar is.