Recept voor vegetarische moussaka
Moussaka is een traditioneel gerecht waarvan vaak wordt gedacht dat het uit Griekenland afkomstig is. Moussaka kent varianten, maar de hoofdingrediënten van Moussaka zijn doorgaans aubergine en gehakt. Doordat er zo veel verschillende varianten op de Moussaka zijn, is het gemakkelijk om een geheel vegetarische Moussaka te bereiden.
Recept voor vegetarische Moussaka
Onderstaand recept is voldoende voor zes personen.
Ingrediënten voor vegetarische Moussaka
- 500 g aardappelen, in plakken gesneden
- 1 aubergine, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 rode paprika's, zonder zaadjes en fijngesneden
- 2 eetlepels verse tijm
- 4 el olijfolie
- 300 g tomaten
- 250 g tomatensaus
- 250 g feta, gesneden
- 300 ml Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 25 g vegetarische Parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze vegetarische Moussaka
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius
- Kook de aardappelplakjes gedurende vijf minuten, laat ze uitlekken en verdeel ze tussen twee bakblikken met de aubergine, ui, knoflook en paprika.
- Strooi de kruiden over de groenten, besprenkel ze met de olijfolie en rooster de groenten gedurende 20 minuten.
- Voeg de tomaten toe en bak ze vijf minuten mee, tot ze verschroeide randen beginnen te krijgen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.
- Verdeel de helft van de groenten over een ovenschaal. Schep de helft van de tomatensaus en feta over de groenten.
- Leg hier de overige groenten op en verdeel er de resterende tomatensaus en feta over.
- Meng de yoghurt, eieren en Parmezaanse kaas door elkaar en giet ze over de Moussaka.
- Bak de Moussaka in twintig tot dertig minuten, tot het yoghurt mengsel stevig is geworden.
Variëren met vegetarische Moussaka
Vegetarisch gehakt
Voor een meer traditionele smaak kan vegetarische Moussaka ook worden gemaakt door een origineel recept voor Moussaka te gebruiken en het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt.
Vlees vervangen door groenten / Veganistische Moussaka
In de Orthodox Christelijke landen waar Moussaka van oudsher wordt gegeten (o.a. Griekenland, Roemenië en Servië) wordt tijdens de vastenperiode een veganistische versie van de Moussaka gemaakt. Dit wordt gedaan door het vlees te vervangen door groenten zoals aubergine en champignons. De bovenste laag bestaat dan uit broodkruimels of tomatensaus.
Betekenis en gebruik van het woord Moussaka
De internationaal gebruikte naam voor Moussaka heeft zijn oorsprong in het Arabisch. De Arabische term is Musaqqa’ah (مسقعة), wat “gekoeld” betekend. De Turkse benaming (Musakka) is afgeleid uit de traditionele Arabische benaming Musaqqa’ah en de moderne Griekse term is Mousakas (μουσακάς).
Geschiedenis van de Moussaka
De Moussaka vindt haar oorsprong in het Ottomaanse rijk. Hierdoor wordt Moussaka voornamelijk gegeten in landen die in de geschiedenis werden overheerst door het Ottomaanse rijk. Dit zijn met name de landen in het Midden-Oosten, de Balkan en een deel van Oost-Europa.
Verschillende bereidingen van Moussaka per regio
Turkije
De Turkse Mousakka bestaat niet uit verschillende lagen en wordt doorgaans gemaakt met aubergines, groene paprika’s, tomaten, ui en gehakt. Er zijn ook varianten met courgette, wortelen en aardappelen.
Balkan
Op de Balkan worden vaak aardappelen in plaats van aubergines gebruikt voor de bereiding van Mousaka. Meestal wordt er varkensvlees of rundvlees gebruikt en de bovenste laag bestaat vaak uit melk of yoghurt, gemengd met rauwe eieren. Geraspte kaas of paneermeel worden vaak bestrooid over de bovenste laag.
Roemenië
De Roemeense versie wordt meestal gemaakt met aardappelen, aubergine of kool. De lagen beginnen met de groente, vervolgens een laag vlees (meestal varkensvlees) en dit wordt herhaald totdat de ingrediënten op zijn. Soms worden er broodkruimels of kaas gestrooid over de bovenste laag. De ovenschaal wordt vervolgens gevuld met tomatensaus. Er is in Roemenië ook een pasta variant op de Moussaka, waarbij er pasta wordt gebruikt in plaats van groenten. Tijdens het vasten wordt er een veganistische versie gemaakt; het vlees wordt vervangen door champignons of een mengsel van gebakken uien en rijst.
Libanon
De Libanese versie van Mousakka is gebaseerd op aubergines, tomaten en kikkererwten.
Griekenland
Griekse Moussaka is doorgaans gebaseerd op gebakken aubergine en tomaat, waarbij meestal ook gehakt wordt gebruikt. De Griekse versie bevat lagen vlees en aubergine, overgoten met een bechamelsaus. De onderste laag bestaat uit gesneden aubergines die gebakken zijn in olijfolie. De middelste laag bestaat uit gemalen lamsvlees, gesneden of gepureerde tomaten, ui, knoflook en kruiden. De toplaag van de Griekse Mousakka bestaat uit bechamelsaus. Ook de Griekse Mousakka kent een veganistische variant die gegeten wordt tijdens de vastenperiode. Deze variant bevat vlees noch zuivel. Het vlees wordt in dit geval meestal vervangen door aubergine en er wordt tomatensaus in plaats van bechamelsaus gebruikt.