Hartige bladerdeegtaartjes
Wanneer men zegt hartige taart, denken de meeste mensen aan quiche. Hierbij komen echter vaak ingewikkelde recepten en lange bereidingstijden kijken. Een makkelijkere en misschien zelfs wel lekkere variant van hartige taart, zijn taartjes gemaakt van bladerdeeg. Ze zijn makkelijk te beleggen, hebben een korte bereidingstijd en ze kunnen zo goedkoop zijn als je zelf wilt! Onderstaand recept zijn hartige bladerdeegtaartjes met spinazie, cherrytomaatjes en geitenkaas, maar je kunt hier natuurlijk creatief mee variëren en de taartjes naar eigen smaak aanpassen.
Wat is bladerdeeg?
Bladerdeeg wordt ook wel bladdeeg of korstdeeg genoemd en het bestaat uit dunne laagjes deeg. De Fransen noemen het ook wel
mille feuille: duizend bladen. De basis van bladerdeeg is een lap deeg gemaakt uit meel, water en boter. Het bladerdeeg krijgt zijn unieke structuur door meerdere malen een laag vet (vaak boter) op het deeg aan te brengen, het deeg uit te vouwen en te walsen. Dit wordt ook wel
toeren genoemd. Vaak worden er na het uitrollen naar de gewenste vorm ook nog gaatjes in het deeg aangebracht, zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.
Dit is een dwarsdoorsnede van een croissant (deluxe). /
Bron: SKopp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wanneer je bladerdeeg bakt, smelten de eerder aangebrachte vetlaagjes in het deeg. Het waterdeel van de vetstof verdampt en zorgt voor de luchtophopingen tussen de deeglagen. Aangezien door het bakproces de deeglagen tegelijkertijd verharden, behoudt het bladerdeeg zijn luchtige structuur. Door deze unieke structuur wordt het gebruikt voor een verscheidenheid aan zoete en zoute gerechten, zoals saucijzenbroodjes, appelflappen én natuurlijk hartige taartjes. Je kunt zelf bladerdeeg maken, maar het is ook goedkoop te verkrijgen in bijna elke supermarkt. Bladerdeeg uit de supermarkt is vaak te verkrijgen in kleine vierkante vellen en ze zijn te vinden in het vriesvak.
Hoe maak ik een hartig taartje van bladerdeeg?
Aangezien bladerdeeg goedkoop en makkelijk te verkrijgen is, is het een ideaal basisingrediënt voor een hartig taartje. Je kunt een hartig taartje natuurlijk beleggen zoals jezelf wilt, maar een ideale combinatie is toch wel spinazie, cherrytomaatjes en geitenkaas. Het is dan ook een zeer geschikt vegetarisch gerecht, maar je kunt het natuurlijk beleggen met vlees als je dit wilt. Het onderstaande recept is voor twee personen, maar je kunt natuurlijk naar eigen smaak zoveel maken als je zelf wilt.
Ingrediënten
- Bladerdeeg (te vinden in het vriesvak)
- Spinazie (250 gram)
- Cherrytomaatjes (250 gram)
- Geitenkaas (100 gram)
- 1 ei
- Bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Haal vier plakjes bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien.
- Halveer de cherrytomaatjes
- Bak de spinazie totdat deze geslonken is
- Leg de bladerdeegplakjes op bakpapier op een bakplaat of rooster en beleg deze met de geslonken spinazie en vervolgens de cherrytomaatjes
- Brokkel de geitenkaas over de belegde bladerdeegplakjes
- Klop het ei en bestrijk de randen van het bladerdeeg, zodat deze mooi kan bijkleuren in de oven
- Laat de bladerdeegtaartjes ongeveer 15 minuten in de oven garen en rijzen, totdat ze luchtig en bijgekleurd zijn
Na vijf minuutjes beleggen en een kwartiertje in de oven, zijn de overheerlijke hartige bladerdeegtaartjes klaar om opgegeten te worden. Het is dus niet alleen een heel makkelijk gerecht, maar ook zeer snel. Het is dus ideaal wanneer je geen zin of tijd hebt om lang te koken, maar toch gezond wilt eten. In dit voorbeeld werden vier hartige bladerdeegtaartjes gemaakt, maar je kunt natuurlijk makkelijk extra taartjes maken. Pakjes bladerdeeg worden meestal per tien verkocht, dus het is weinig moeite om extra taartjes te beleggen als de grootte van de oven dit toelaat. Het is verder zeer geschikt voor vegetariërs, aangezien er veel met groentes en kaas gecombineerd kan worden.
Variaties
Behalve de combinatie van spinazie, cherrytomaatjes en geitenkaas, zijn er natuurlijk veel andere combinaties mogelijk. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen vegetarische bladerdeegtaartjes en bladerdeegtaartjes met vlees. Er bestaat overigens veganistisch, sojavrij en lactosevrij bladerdeeg, waardoor het gerecht voor verschillende diëten geschikt is en er goed mee gevarieerd kan worden.
Vegetarische bladerdeegtaartjes
- In plaats van spinazie en cherrytomaatjes, kun je ook een keer courgette en prei combineren met de geitenkaas. Verder kan de geitenkaas geruild worden voor bijvoorbeeld brie of mozzarella.
- Hartige bladerdeegtaartjes zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld veganisten. Immers, men kan geitenkaas, brie of mozzarella ook achterwege laten bij het beleggen van de taartjes. Houd er wel mee dat er hiervoor veganistisch bladerdeeg gekocht moet worden, wat niet in alle winkels verkrijgbaar is. Gevarieerd kan worden met toppings als champignons, broccoli, courgette of noten.
- Naast hartige bladerdeegtaartjes, zijn er ook een zoete varianten. Een bekende variant is bladerdeeg met appel, waarbij je het bladerdeeg belegt met stukjes appel en ze bestrooit met suiker of stroop. Er kan ook gedacht worden aan andere varianten, bijvoorbeeld met perzik, banaan of peer.
Bladerdeegtaartjes met vlees
- Vooral spekjes lenen zich goed voor deze taartjes, omdat ze natuurlijk kleiner zijn en daarmee goed op de bladerdeegvierkantjes passen. Ze moeten van te voren wel doorbakken zijn, anders komen ze rauw uit de oven. Er valt te denken aan een combinatie van spekjes, gesnipperde ui en (voorgebakken) stukjes paprika. Ook kan men iets grovere groenten gebruiken in combinatie met spekjes, zoals broccoli.
- Naast spekjes, kan ook gedacht worden aan gehakt. Dit moet natuurlijk wel eerst in de pan gebakken worden. Het combineert goed met bijvoorbeeld paprika of ui.
- Als finishing touch kun je de belegde bladerdeegtaartjes besprenkelen met stukjes parma- of serranoham. Hierdoor krijgen de bladerdeegtaartjes een iets zoutere smaak en een krokanter mondgevoel.
Bijgerechten
Als je de bladerdeegtaartjes als hoofdgerecht een beetje saai vindt, of het is simpelweg niet genoeg voor een complete maaltijd, zijn er verschillende geschikte bijgerechten. Het voordeel van een bijgerecht is dat je de producten kunt gebruiken die bij het bereiden van de bladerdeegtaartjes misschien niet op zijn gekomen, waardoor je niet met restjes in je koelkast overblijft. Zo zijn gebakken aardappelpartjes een aanrader om naast de bladerdeegtaartjes te serveren. Als er bijvoorbeeld na het beleggen van de taartjes een half bakje cherrytomaatjes is overgebleven, dan kun je deze meebakken met de aardappelpartjes. Ook is in de zomer een frisse salade ideaal in combinatie met de hartige taartjes. Als er bijvoorbeeld mozzarella is overgebleven tijdens het beleggen, kan deze toegevoegd worden aan de salade.
Lees verder