Hartige taarten in verschillende soorten
Hartige taarten of quiches zijn gemakkelijk te maken en kunnen goed van te voren worden bereid. Bij onderstaande recepten ga ik uit van 4 personen en gebruik ik een springvorm met een diameter van ongeveer 26 cm.
Prei/Broccoli taart
Een quiche waarin prei, broccoli, ham en spekjes worden gecombineerd
Benodigdheden (voor 4 personen)
- pakje bladerdeeg
- bekertje crème fraiche
- zakje pittige geraspte kaas
- sprinvorm van ca. 26 cm doorsnee
- 2 dunne preitjes
- ongeveer 500 gr. broccoli
- 1 ons achterham
- 1 bakje mager rookspek
- peper
Bereiding
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed de sprinvorm hiermee. Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg Kook de broccoli beetgaar. Snij de prei in dunne ringetjes. Bak de spekblokjes. Snij de ham in kleine stukjes. Leg alles op het bladerdeeg en bestrooi met peper. Giet de crème fraiche erover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de vorm in de oven en bak ongeveer 45 minuten op 180 graden.
Spinaziequiche
Een vegetarische hartige taart met spinazie en kaas, die weinig voorbereidingstijd vergt en gemakkelijk te maken is.
Benodigdheden (voor 4 personen)
- een grote zak wilde spinazie
- 1 bakje knoflookkaas of verse roomkaas met kruiden
- 4 eieren
- zakje pittige geraspte kaas
- pakje bladerdeeg
- springvorm van ca. 26 cm doorsnee
Bereiding
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed de springvorm hiermee. Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg Blancheer de spinazie kort, zodat deze geslonken is en laat goed uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los en doe de helft van de geraspte kaas hier doorheen. Roer de knoflookkaas door de spinazie. Spreid de spinazie met de knoflookkaas over het bladerdeeg en giet vervolgens de losgeklopte eieren erover heen. Strooi tot slot de rest van de geraspte kaas hierover. Plaats de springvorm in de oven en laat ongeveer drie kwartier op 170 graden bakken.
In plaats van wilde spinazie kan ook diepvriesspinazie worden gebruikt. Pas dan wel op dat de spinazie heel goed wordt afgegoten en dat de taart niet te nat wordt.
Tomatenquiche
Een quiche met tomaten, paprika, olijven en fetakaas, die door de Italiaanse keukenkruiden een mediterrane smaak krijgt.
Benodigdheden
- pakje bladerdeeg
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 500 gr. kerstomaatjes
- 100 gr. zwarte olijven in plakjes
- 100 gr. fetakaas
- 3 eieren
- Italiaanse keukenkruiden
Bereiding
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd ui en de paprika in kleine blokjes en halveer de kerstomaatjes. Bak de ui en paprika tot de uien net glazig zijn en voeg de knoflook, peper en eventueel zout toe. Meng de kerstomaatjes met de olijfplakjes en voeg het paprika/ui mengsel toe. Bekleed de springvorm met bladerdeeg, prik wat gaatjes in de bodem en schep de vulling hierop. Giet het eimengels eroverheen en strooi 1 eetlepel Italiaanse keukenruiden erover en ten slotte de verkruimelde fetakaas. Zet de taart in een oven van ca. 180 graden (hete lucht) gedurende ongeveer 45 minuten