Gezonde zoete lekkernijen met kokosolie
Kokosolie is een prima vet om mee te bakken. Koekjes, taarten en cakes krijgen een volle en typische kokossmaak en het is gezonder dan bakken met roomboter. Daarbij heeft kokosolie de eigenschap dat het bij kamertemperatuur vast is, waardoor het met suiker luchtig geklopt kan worden. Dit maakt kokosolie de ideale basis voor een zoete traktatie.
Kokosolie
Kokosolie komt, zoals de naam al aangeeft, van kokosnoten. Het wordt gemaakt door het witte vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Dit vruchtvlees bestaat voor zo'n 70 procent uit vet. Kokosolie is in Nederland bijna altijd gestold, omdat het smeltpunt bij zo'n 25 graden Celsius ligt. In Nederland spreekt men dan ook wel van kokosvet in plaats van kokosolie. Kokosvet kan prima vloeibaar gemaakt worden door deze even te verwarmen.
Gezonde eigenschappen
Hoewel kokosolie voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat, heeft het toch vele gezondheidsvoordelen. Kokosolie bevat veel laurinezuur, een essentieel vetzuur voor ons lichaam. Laurinezuur kan de vetverbranding stimuleren en zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Daarbij zorgt kokosolie voor een goede darmflora door zijn bacterie- en schimmelwerende werking.
Wat is goede kokosolie
Er zijn vele soorten kokosoliën op de markt. Sommige kokosolie is ontgeurd, zodat het ook voor toepassingen bruikbaar is waarbij de typische kokossmaak en -geur niet gewenst is. Andere kokosolie is gehard, zodat het smeltpunt hoger is en het ook in tropische landen hard blijft. Ook is er kokosolie die verhit is om bacteriën te doden. Het beste kun je echter ongeraffineerde, extra vierge kokosolie, die niet ontgeurd is, gebruiken. Deze olie heeft zo min mogelijk bewerkingen gehad en bevat nog de meest waardevolle eigenschappen.
Chocolade kokosreep
Deze heerlijke versnapering is lekker bij een kop koffie of thee. De reep bevat naast kokos, de goede stoffen uit pure chocolade. Je kan de kokosvulling op een laagje chocolade leggen zodat je een soort mueslireep maakt, maar je kan de kokosvulling ook helemaal in de chocolade dopen, waardoor je een soort bounty maakt.
Ingrediënten
- 100 gram pure chocolade
- 50 gram geraspte kokos
- 10 gram honing
- 50 gram kokosolie
Bereidingswijze
- Smelt 40 gram kokosolie tot deze vloeibaar is. Roer de honing en de geraspte kokos er doorheen.
- Laat het mengsel wat opstijven en maak er ongeveer vijf langwerpige reepjes van.
- Zet de reepjes in de koelkast en smelt ondertussen de pure chocolade samen met de overige kokosolie boven een kom heet water. Zorg dat er geen water bij het chocolademengsel komt.
- Giet de chocolade in een met plastic beklede vorm en leg hier de kokosreepjes op en snijd deze later met een warm mes los, of doop de kokosreepjes helemaal in de chocolade. Laat de reepjes bij kamertemperatuur hard worden.
Kokostaart
Deze verrassende taart is luchtig en romig van de kokosolie en kokoscrème. Doordat de kokoscrème mooi wit van kleur is, kan deze taart ook gebruikt worden als een gezonde bruidstaart.
Ingrediënten
Cake
- 275 gram volkorenmeel
- 40 gram geraspte kokos
- 2 theelepels bakpoeder
- 175 gram kokosolie
- 250 gram rietsuiker
- 200 milliliter kokosmelk
- 2 eieren
- 4 eiwitten
- 1 theelepel vanille-extract
snufje zout
Kokoscrème
- 250 gram poedersuiker
- 250 gram kokosolie
- 50 gram kokosmelk
Garnering (optioneel)
- Verse tropische vruchten zoals ananas, banaan of dragon fruit
- Geraspte kokos
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 ºC. Vet een grote en een kleinere taartvorm in met kokosolie.
- Meng de volkorenbloem met de geraspte kokos, bakpoeder en het zout.
- Smelt de kokosolie in een aparte kom.
- Klop de eieren met de helft van de rietsuiker en vanille luchtig en meng dit met de kokosmelk..
- Meng het meelmengsel met de kokosolie en het eiermengsel tot een glad beslag.
- Klop de eiwitten met de andere helft van de rietsuiker luchtig en roer dit voorzichtig door het beslag.
- Vul beide vormen met het beslag. Het beslag moet ongeveer twee derde van de vorm vullen.
- Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. De kleine cake zal sneller gaar zijn dan de grote cake.
- Ondertussen kun je de crème maken door de kokosolie, de poedersuiker en de roomkaas luchtig te kloppen. De kokosolie mag niet vloeibaar zijn!
- Snij de afgekoelde cakes doormidden en smeer een dunne laag kokoscrème ertussen.
- Plak met behulp van wat kokoscrème de kleine cake op de grote cake.
- Verdeel de rest van de kokoscrème over de cake met behulp van een spatel. Je kan de cake eventueel versieren met tropisch fruit en geraspte kokos.
Kokoskoekjes
Kokoskoekjes zijn in tropische landen erg populair, terwijl men hier in Nederland vaker van het roomboterkoekje geniet. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de verkrijgbaarheid van het vet. Omdat kokosolie steeds beter verkrijgbaar is in Nederland, kunnen deze heerlijke koekjes makkelijk thuis gebakken worden.
Ingrediënten
- 100 gram kokosolie
- 100 gram rietsuiker
- 100 gram volkorenbloem
- 100 gram geraspte kokos
- 1 ei
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de kokosolie met de suiker luchtig. De kokosolie mag niet vloeibaar zijn, want dan kan deze niet luchtig geklopt worden.
- Meng het luchtige kokosoliemengsel met de ei, de volkorenbloem, het zout en de kokos.
- Maak met behulp van een lepel ongeveer 25 tot 30 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes 10 minuten op 180 graden lichtbruin.