Chang’aa: een gevaarlijk genotsmiddel

Chang’aa: een gevaarlijk genotsmiddel In Kenia is het grotendeel van de bevolking erg arm. Deze mensen wonen in sloppenwijken en proberen op allerlei manieren nog te zorgen dat ze een leuk leven hebben. Een van deze manieren is het drinken van alcohol. Omdat alcohol vaak erg duur is, brouwen de Kenianen een eigen drankje: Chang'aa. Dit drankje is erg goedkoop maar is niet zonder risico's. In dit artikel wordt meer duidelijk over het drankje.

Wat is Chang'aa?

Chang'aa is een drankje dat gemaakt wordt van onder andere gerst en maïs. Het drankje bevat erg veel alcohol, wel ongeveer 70%. Het drankje wordt niet als lekker ervaren, maar wel als een manier om snel dronken te raken. Een bijnaam voor het drankje is ook wel 'kill me quick', oftewel dood mij snel. Het is vooral in Kenia, en dan vooral in de stad Nairobi erg populair. Hier leeft ongeveer de helft van de bevolking in armoede, dronken zij is een manier om het trieste leven even te vergeten. Het wordt vooral gemaakt door de bevolking zelf in de sloppenwijken.

Waarom drinken mensen dit brouwsel?

Chang'aa is absoluut niet lekker. Het wordt gedronken omdat een groot deel van de bevolking in armoede leeft en door dronkenschap de zorgen die ze hebben even worden vergeten. Waarom kiest de bevolking dan niet voor bier of een wijntje zult u denken? Dit is in een land als Kenia erg duur. Chang'aa kost ongeveer 0,15 cent per glas. Zoals u gelezen heeft zit er erg veel alcohol in, hierdoor heeft de bevolking veel minder drank en geld nodig om dronken te worden.

Waarom is het zo gevaarlijk?

Chang'aa wordt door de bevolking zelf gebrouwen. Vroeger was dit drankje illegaal, hierdoor was het erg gevaarlijk omdat er niet werd gecontroleerd wat voor stoffen gebruikt werden voor het maken van het drankje. Om het alcoholpercentage te verhogen werd er kerosine, accuzuur of andere troep in het drankje gestopt. Hierdoor liepen de gebruikers van het drankje methanol vergiftiging op. Dit veroorzaakte bij veel mensen blindheid. Omdat niet elke brouwer deze troep gebruikt is het moeilijk in te schatten welk drankje wel troep bevat en welk drankje niet. Het is dus altijd gokken of men een fout of een goed gebrouwen drankje opdrinkt. Ook wordt het in de sloppenwijken gemaakt en gekoeld met slootwater, hygiëne is dus ver te zoeken.

Maatregelen om 'illegale Chang'aa' te voorkomen

Tegenwoordig is het drankje legaal gemaakt. Dit heeft men gedaan zodat het wordt gecontroleerd. Op deze manier wordt het brouwen van goede Chang'aa gewaarborgd. Wel wordt het nog vaak op de straten in de sloppenwijken gebrouwen. Politie ik Kenia doet af en toe een inval bij een illegale brouwerij. Het is echter moeilijk om de echte 'bazen' van de brouwerij te pakken te krijgen omdat er erg veel mensen komen kijken bij het brouwen en de echte brouwers moeilijk aangewezen kunnen worden.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mid-Autumn FestivalMid-Autumn FestivalTijdens de 15e dag van de 8e maand van de Chinese kalender wordt het Mid-Autumn Festival gevierd. Deze dag valt in septe…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…

Traditionele Zweedse gerechtenTraditionele Zweedse gerechtenIn Zweden houden ze van koken en lekker eten. Veel Zweden eten zowel 's middags (met de lunch) als 's avonds een warme m…
Bronnen en referenties
  • Spuiten en slikken op reis
  • Engelstalige wikipediapagina over Chang'aa
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.