Roze voedsel voor prinsessen

Er wonen veel prinsessen en prinsesjes in de wereld. Allemaal houden ze van roze. Roze is dé kleur voor prinsessen. Ze kleden zich het liefst in roze jurken, met roze kousen en roze schoenen. Hun nagellak is roze, net als de haarband, een armbandje of oorbellen; alles waarmee de prinses zich opsiert is voorzien van een roze accent. Toch vergeten veel prinsessen dat ze ook roze eten en drinken kunnen eisen. Zo word je zelfs van binnen mooi roze en in het leven draait alles om de binnenkant, nietwaar?

Inhoud:


Roze binnenkant

Een echte prinses staat op roze voedsel. Niet alleen het behang, de meubels, de gordijnen, het servies, het tafelkleed en je eigen jurk zijn voorzien van roze tintjes, maar ook drank en eten kan roze gekleurd worden. Sommige prinsesjes zien zelfs het hele leven door een roze bril maar dat is een ander verhaal. Roze voedsel is relatief makkelijk zelf te maken zonder kunstmatige toevoegingen. Door roze dingen te eten word je niet alleen roze van de buitenkant maar ook van de binnenkant.

1. Roze limonade

Roze limonade is misschien wel de meest makkelijke roze drank. Je kunt een rode siroop nemen zoals de rozensiroop, vindbaar in de schappen van de supermarkt tussen de Indonesische artikelen, maar zelfs roosvicee voldoet al. Wanneer je er water bij doet dan ontstaat een roze kleurtje. Daarnaast is er roze drank te koop in de winkel zoals yoghidrink. Je kunt zelf melk met roosvicee of rozensiroop mengen teneinde een roze drank te verkrijgen waar prinsesjes dol op zijn. Teneinde een drankje mooi roze te maken kun je kokosmelk gebruiken en met een rode siroopdrank te mengen. Meng kokosmelk, frambozensiroop, een beetje water en ijsblokjes en je hebt een simpel verkregen mooi roze dawet, een Indonesisch zoet, roze drankje. In plaats van frambozensiroop kun je ook roosvicee of rozensiroop gebruiken. Dawet moet wel zoet zijn dus veel siroop gebruiken! De hoofdfoto bij dit artikel toont een kan dawet, geschikt voor een prinsessenfeest.

2. Roze dipsaus

Bij roze dranken hoort chips. Een beetje prinses verlangt altijd dat ze iets te knabbelen krijgt. Deze chips kun je natuurlijk niet zo eten; daarvoor heb je een dipsaus nodig. Uiteraard heeft deze dipsaus een roze kleur. Je kunt zelf een roze dipsaus maken door ketchup en yoghurt samen met kruiden als paprikapoeder en kerrie te mengen. Wanneer je kerrie gebruikt dan smaakt de dipsaus een beetje naar curry. Gebruik gelijke delen ketchup en yoghurt; dat wil zeggen dat je van deze beiden een gelijke hoeveelheid gebruikt. Vervolgens meng je het goed totdat het er roze uitziet, en klaar is je dipsaus.

3. Roze cake

Wie van cakes bakken houdt kan met bietensap eens het cakebeslag roze maken alvorens de cakevorm in de oven te doen. Iedereen moet water gebruiken om het deegmeel tot beslag te maken. In plaats van water kun je kookvochtsap van bietjes gebruiken, Zo krijg je roze cake; een leuke variatie op die eeuwige gele roombotercakes en bruine chocoladecakes. Een roze plakje cake kun je uitstekend eten naast het nuttigen van een roze drankje.

4. Roze pannenkoek

Net zoals het cakebeslag roze kan worden gemaakt, kan dat ook met pannenkoekbeslag. Je gebruikt behalve melk ook bietensap; zo kleur je het beslag roze. Bietensap kan bestaan uit het kookvocht van bietjes. Verder kun je er voor de zoetheid nog wat rozenstroop doorheen doen. Maar het is nog lekkerder om de pannenkoek zelf rijkelijk te beleggen. Beleg hem eens met ontpitte kersen uit een pot en slagroom. Deze kleurencombinatie van vooral de rode kersensiroop uit de pot en de witte slagroom zorgt voor roze tinten.

5. Roze aardappel

Pannenkoek, cake en dipsauzen zijn allemaal feestmaaltijden maar ook gewone maaltijden kunnen roze opfleuren als de prinses daarom vraagt. Roze aardappel zijn oersimpel om te maken en het effect is leuk. De roze aardappel verkrijg je door de aardappel samen met verse bietjes te koken. De rode kleur van bietjes geeft af op de gele aardappel die daardoor leuk roze kleurt. Een extra variant hierop is om slechts een deel van de aardappels roze te kleuren en om naast de gele aardappel ook een oranje zoete aardappel te gebruiken. Zo verkrijg je een aardappelvariatie met roze, gele en oranje aardappels; een standaardmaaltijd wordt omgetoverd in een kleurenfeest!

6. Roze rijst

De avondmaaltijd kan in roze stijl gegeten worden. Allerlei soorten rijst, van basmati, tot zilvervlies, via droogkokend naar risotto rijst kun je zelf roze maken door een half bietje in stukjes te snijden en door het kookwater te doen. De rijst zal er knalroze door worden; de lievelingskleur van menig prinsesje. Het eten zal gelijk lekkerder worden.

7. Roze pasta

Een roze pasta is eveneens te maken met bietensap. Je gebruikt dit eenvoudigweg door het als kookvocht voor de pasta te gebruiken. Een extra leuke bijkomstigheid is dat er allerlei voedingsstoffen in bietensap zitten waardoor de maaltijd als geheel gezonder wordt. Roze macaroni, spaghetti of penne ziet er ook leuk uit; het is een uitstekende afwisseling die prinsessen op een andere manier doet leren genieten van de maaltijd.

8. Roze fruit

Guave, watermeloen en grapefruit zijn fruitsoorten met roze vruchtvlees. Verder zijn er een aantal vruchten die net niet helemaal rood zijn maar ergens tussen rood en roze in zweven zoals frambozen. Dan heb je het qua verkrijgbaarheid in Nederland wel gehad met de roze vruchten. Soms zie een pitaya en iets vaker een lychee die roze zijn, maar dat geldt alleen voor de schil. Toch doen een aantal roze lychees het prima als gezond fruitsnackje voor een prinses die fit wilt blijven. Guave en grapefruit zijn vruchten die misschien een wat te eigenzinnige smaak hebben voor een verwende prinses maar ze kunnen wel met suiker of honing zoet worden gemaakt. Prinsesjes die van zichzelf al zoet genoeg zijn hebben geen extra suiker nodig.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pepers: een specerij apart!Pepers: een specerij apart!Peper is een specerij dat elke kok in zijn keuken heeft staan. Logisch, want het smaakt bijna overal bij! Niet alleen in…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
E-nummer: E120 (Karmijn)In de voedselindustrie zijn talloze productnamen afgeschermd. Ze krijgen een 'moeilijke' naam of worden vernoemd onder e…
Cupcakes voor ValentijnCupcakes voor ValentijnWil je met Valentijn je geliefde verrassen met een zoet dessert met een boodschap? Of hem of haar een klein, origineel g…

Koffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsKoffie - van Douwe Egberts naar Jacob Douwe EgbertsHet is een bekende naam in Nederland; wie koffie zegt, zegt al gauw Douwe Egberts. Douwe Egberts is de zoon van Egbert D…
Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?De plofkip is een kip die in heel weinig tijd heel snel moet groeien zodat de consument hem kan opeten. Het dier zit in…
Bronnen en referenties
  • http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080723143019AAnVk8t
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pitaya
  • Foto roze pannekoeken: http://graceunderautism.files.wordpress.com/2008/08/100_0094.jpg
  • Foto dawet: plazilla.com
  • Foto roze rijst: http://thefoodfairy.files.wordpress.com/2009/02/t3040x2014-000411.jpg
  • Foto lychee: Tom008

Reageer op het artikel "Roze voedsel voor prinsessen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: Maart 2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!