Picknickmand - recepten voor bij een picknick

Wanneer u gaat picknicken is het natuurlijk fijn om eens wat anders te eten dan een boterham met pindakaas. De volgende drie recepten geven u de perfecte basis om mee te nemen wanneer u gaat picknicken: een picknickbrood met gehakt, pesto en maïs, een peer-rabarbertaart met een knapperige, gelaagde bodem, en een non-alcoholische cocktail van appel en nectarine, met een beetje pit.

Picknickbrood met gehakt en pesto

Voor dit recept heeft u nodig:
  • Een rond, ongesneden brood (zie eventueel ook het recept voor een brood)
  • 500 gram gehakt
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Groene pesto
  • 150 gram maïs
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie

Snijd de uien en knoflook in kleine blokjes. Bak de ui in wat olijfolie tot deze glazig is, en voeg de knoflook toe. Wanneer u van een meer uitgesproken knoflooksmaak houdt kunt u de knoflook beter persen en niet meebakken. Haal de ui en knoflook uit de pan en laat het op een keukenpapiertje uitlekken.

Bak het gehakt rul in wat olijfolie, en voeg wanneer het gaar is wat balsamicoazijn toe. Laat dit kort inkoken en roer het gehakt zodat het geheel bedekt is met balsamico. Snijd de bovenkant van het brood en hol het uit tot een rand van ongeveer een centimeter over is. Meng de stukken brood die u net heeft verwijderd met de maïs, ui, knoflook en het gehakt.

Smeer op de bodem van het uitgeholde brood een laagje pesto. vul het brood met het gehaktmengsel, en druk het stevig aan. Plaats de 'deksel' van het brood terug en verpak het geheel in aluminiumfolie. Leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven. Serveer eventueel met een pikante saus naar keuze.

Zelf brood maken

Als u wat meer tijd over heeft kunt u eventueel zelf het brood maken wat u gaat vullen. Houd er rekening mee dat het rijzen van brood lang kan duren, vooral wanneer het fris is in huis. Voor dit recept heeft u nodig:
  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauw water
  • 5 gram instant gist
  • 7,5 gram zout
  • 25 gram roomboter
  • Olijfolie

Wanneer u gist gebruikt die nog geactiveerd moet worden, neem dan een deel van het water, een halve theelepel suiker en het gist en meng deze door elkaar. Laat 10 minuten staan tot er kleine bubbeltjes verschijnen. Vergeet niet het water wat u bij het gist heeft gedaan op het totaal in mindering te brengen!

Meng de bloem met water, gist en boter. Kneed dit tot het goed gemengd is, en voeg dan het zout toe. Dit voorkomt dat het zout de gistcellen kan vernietigen. Kneed dit goed door gedurende 15-30 minuten. Het deeg is goed gekneed wanneer u een stukje deeg uit kan rekken tot u het licht erdoorheen kunt zien, zonder dat het deeg scheurt. Dit kan enige tijd duren!

Doe het deeg in een kom, bedek het met een laagje olie en bedek de kom met een stuk vershoudfolie. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is in grootte (ongeveer een uur). Druk de lucht uit het deeg, vorm het tot een bol, en laat het nogmaals rijzen (ongeveer een halfuur). U bent nu de gist een kans aan het geven zich te vermeerderen.

Vorm het deeg in de vorm die u graag wil hebben (voor het picknickbrood is een bol aan te raden) en leg het nog 45-60 minuten afgedekt te rijzen. Wanneer u het deeg in kan drukken en het veert langzaam terug is het genoeg gerezen. Warm de oven voor op 220 graden Celsius (200 graden voor hetelucht) en bak het brood 15 minuten. Zet de oven terug naar 15 minuten terug naar 200 graden (180 voor hetelucht) en bak nog 35 minuten. Als het brood hol klinkt wanneer u er op klopt is het gaar.

Peer-rabarbertaart

Voor dit recept heeft u nodig:
  • 4 stengels rabarber
  • 1 peer
  • 75 gram suiker
  • custardpoeder
  • 185 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 115 gram koude boter
  • 60 ml ijskoud water

Begin met het deeg. Voor dit deeg is het erg belangrijk dat alles zeer koud is en blijft. Haal dus de boter niet uit de koelkast voor u begint, en zorg ervoor dat het water ijskoud is (eventueel met wat ijsklontjes).

Meng in een grote kom het zout en 155 gram bloem. Neem de boter en meng deze bij voorkeur met een mes door de bloem en het zout, tot een kruimelige structuur ontstaat. Hou het geheel zo koud mogelijk door het niet met uw handen te kneden. Doe beetje bij beetje het ijskoude water erbij, tot het deeg een geheel vormt. Er zitten waarschijnlijk witte puntjes boter in het deeg. Dit is niet verkeerd, dit is juist gewenst. Verpak het in huishoudfolie, sla het wat plat en doe het in de koelkast of vriezer.

Voor de vulling maakt u eerst de rabarber schoon: spoel de stelen af onder stromend water, snijd aan de onderkant 1-1,5 cm af en schil eventueel de rabarber. De rabarber kan nu gesneden worden in stukjes van ongeveer 0,5 cm breed. Maak de stukken niet te groot, zodat ze goed garen in de oven. Was de peer en snijd deze ook in stukjes.

Om de ietwat zurige smaak van de rabarber te compenseren voegt u ongeveer 75 gram suiker toe. Voeg ook de overgebleven 30 gram bloem toe, en roer het goed door. Dit neemt wat van de sappen uit de rabarber en de peer op. Laat het geheel even staan. Het sap zal uit de rabarber en de peer komen. Door deze voor het bakken uit de vulling te laten lekken voorkomt u een natte taartbodem.

Haal het deeg uit de koelkast of vriezer en doe het in een taartvorm met een lage rand (ong. 20 cm doorsnede). Hou wat deeg over voor een deksel. Wanneer u het deeg uitrolt kunt u dit doen op huishoudfolie. Na het uitrollen pakt u het deeg met folie en al op, en legt u het in de vorm met het plastic aan de bovenkant. U kunt daarna voorzichtig het plastic eraf trekken.

Prik gaatjes in de bodem met een vork of mes en bestrooi de bodem rijkelijk met custardpoeder. Het poeder zal eventueel vocht uit de vulling opnemen en het geeft een zoetige smaak. Vul de bodem met het rabarber/peer mengsel en bedek het met de deegdeksel. Maak een aantal flinke sneeën in de bovenkant, zodat eventuele stoom kan ontsnappen. Druk met een vork de deksel vast aan de rand.

Bak de taart eerst 10-15 minuten op 230 graden Celsius, verlaag dan de temperatuur naar 170 graden Celsius en bak nog 45 minuten. Let op de randen; deze worden snel bruin. Dek eventueel de randen af met wat zilverfolie wanneer deze te bruin worden. Laat de taart voldoende afkoelen wanneer deze uit de oven komt. Wanneer u het deeg doorsnijdt hoort het een 'flaky' structuur te hebben; veel laagjes en lijkend op bladerdeeg. Serveer met wat vers opgeklopte slagroom.

Appel-nectarine cocktail

Voor dit recept heeft u nodig:
  • 4 zoete appels
  • 6 rijpe nectarines
  • 1 citroen
  • Een rode peper
  • Een schep ijsblokjes

Begin met het snijden van de appels en nectarines. Verwijder de pitten, maar laat schil zitten. Pureer vervolgens de nectarines in een blender of vergelijkbare keukenapparatuur. Pers het sap uit de appels en voeg dit toe aan de nectarines. Snijd de peper doormidden en verwijder met een scherp mes de zaden en de zaadlijst. Snijd de peper vervolgens in reepjes, en pureer deze door de appel en nectarine. Pers de citroen uit en voeg ook dit toe aan de appels en nectarines. Serveer met ijs.
© 2014 - 2024 Alyssab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie lekkere kiprecepten met weinig vetHieronder staan drie recepten beschreven die je als lunch en/of avondeten kunt nuttigen. Ze bevatten kip, wat zorgt voor…
WorstenbroodjesU kent ze wel, de worstenbroodjes. Te koop in pakken van vier of zes stuks voor in de oven. Maar waarom zouden we deze b…
Doe eens iets anders met kipOntdek de lekkerste kipvariaties die eenvoudig te bereiden zijn, maar vooral erg smakelijk! Gebakken, gerookt, bij pasta…
Normale groentes, anders bereidWortel, maïs, bonen. We kennen ze allemaal wel. Groentes die we veel eten en niet meer te missen zijn uit ons dagelijkse…

3 recepten: koninginnensoep, gele paprikasoep en wortelsoep3 recepten: koninginnensoep, gele paprikasoep en wortelsoepWil je een lekkere soep maken, maar geen standaardsoep zoals tomaten-, kippen- of groentesoep en heb je geen inspiratie…
Courgette, een veelzijdige groenteCourgette, een veelzijdige groenteCourgette is een algemeen verkrijgbare groente. Je vindt deze groente in de supermarkt, op de markt en ook in veel moest…
Alyssab (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.