Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselen

Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselen De mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de jumbo. Het seizoen loopt van augustus tot april, het lekkerst zijn ze in september. Hieronder twee recepten van mosselen. Mosselen zijn te koop in een zak, zo blijven ze onder druk en in de zak, een zuurstofarme verpakking, wordt het leefklimaat van de mossel nagebootst. De Franse mosselen zijn vaak kleiner en zilter van smaak, zij groeien in het zeewater.

Bretonse mosselen met tijmrozemarijn en knoflook

Benodigdheden

  • 1 kg Bretonse mosselen
  • 1 scheut knoflookolie
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel tijmrozemarijn
  • ½ eetlepel knoflookpuree
  • zwarte peper uit de molen

Ontdoe de mosselen van de baard en de eventuele zeepokken. Was ze in ruim koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Zet een grote bakpan op het vuur en doe de knoflookolie, boter en knoflookpuree erin. Laat de boter bruisen en voeg de mosselen toe. Schud de pan goed en wacht tot de mosselen open gaan. Voeg de tijmrozemarijn en de zwarte peper toe. Schud de pan net zo lang tot al het vocht verdampt is en het als een filmpje om de mosselen blijft zitten.

Gegratineerde mosselen

Benodigdheden

  • 60 Hollandse mosselen
  • sap van 1 citroen
  • 50 gr kruidenboter
  • 50 gr parmezaanse kaas, geraspt
  • grof Japans paneermeel
  • zwarte peper
  • grof grijs zeezout

Steek de mosselen met behulp van een klein mesje open. Bewaar alleen de volle schelphelften. Bestrooi deze met wat versgemalen peper, citroensap, kruidenboter, parmezaanse kaas en een dun laagje paneermeel. Gratineer de mosselen onder de grill of op de grillstand in de oven gedurende ongeveer 5 minuten. Dresseer de mosselen op een platte schaal, gevuld met verhit zeezout.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee Spaanse tapas recepten met zeevruchtenTwee Spaanse tapas recepten met zeevruchtenTwee heerlijke tapas voor 4 personen met zeevruchten. Een met mosselen, pímenton (zoet paprikapoeder) en knoflook. De an…
De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Pasta met schelp- en schaaldierenU wilt graag een lekkere pasta maaltijd op tafel zetten, maar weet niet wat. Er is zoveel keus in zowel pasta soorten al…
Mosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeldMosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeldVeel mensen denken dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn als er een R in de maand zit. Mosselen zijn ook in andere maand…

Babyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndBabyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndDoor de juiste voeding te kiezen voor je baby help je hem bij zijn groei en ontwikkeling. Door hem lekker en voedzaam et…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 24-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.