De mosselen: de grote dame in het zwart
Zeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half juni tot begin april woreden dagelijks scheepsladingen mosselen aangevoerd in de haven van Yerseke, het centrum van de mosselcultuur.
En ook al stijgen de prijzen van Zeeuwse mosselen in de laatste jaren, de mosselen blijven toch de voorkeur van de Nederlanders en de Belgen wegdragen. De concurrentie van de kleine, Franse mossel is toch voelbaar. Deze worden gekweekt in een hangcultuur en zijn zo minder afhankelijk van het klimaat. De Zeeuwse mosselen worden gekweekt op de bodem in gebieden die in constante verbinding met de Noordzee staan. Een koud najaar vertraagt de groei van de mossel. Griekse, Spaanse en sinds 2005 ook Belgische mosselen staan eveneens te popelen om hun plaats in de markt.
Mosselen anders bekeken
Het basisrecept om mosselen te bereiden heeft iedereen onder de knie. Het is heel eenvoudig:
Mosselen in een pot gieten, een beetje groenten en eventueel wat wijn toevoegen, op een hoog vuur plaatsen en wachten tot de mosselen opengaan en vervolgens onmiddellijk van het vur halen.
Mosseltapas
Heel eenvoudig te bereiden, maar o zo mooi om te presenteren.
Dit recept is voor 4 personen en de bereidingstijd ervan is ongeveer 10 tot 20 minuten.
Gesmoorde mosselen
Benodigdheden
- 2 kg panklare mosselen
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook in plakjes
Doe de olijfolie in een (mossel)pan en leg de mosselen erin. Verdeel de tenen knoflook tussen de mosselen. Verwarm de mosselen afgedekt 6-8 minuten op hoog vuur tot ze allemaal openstaan, schud de pan af en toe heen en weer.
Gegratineerde mosselen
Benodigdheden
- 12 gekookte mosselen in de schelp
- 1 tomaat zonder zaadjes in blokjes
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels fijn broodkruim
- 1 eetlepel olijfolie
Verwijder 1 schelphelft en leg de mosselen in de andere schelphelft in een lage ovenschaal. Verdeel de tomaat, peterselie en wat zout en peper erover.
Schep het broodkruim en de olijfolie door elkaar, verdeel dit over de mosselen en laat deze 10 centimeter onder een hete grill in 5 minuten goudbruin kleuren.
Gemarineerde mosselen
Benodigdheden
- 100 gr gekookte mosselen zonder schelp
- 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
- 3 eetlepels medium dry sherry
- 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
Roer in een schaal de sinaasappelschil met de sherry, olijfolie, basilicum, zout en peper naar smaak tot een marinade. Schep de mosselen erdoor en maat ze minstens een uur staan
Gebakken mosselen
Benodigdheden
- 100 gr gekookte mosselen
- 3 eetlepels bloem
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 3-4 eetlepels olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
Meng de bloem met paprikapoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper en wentel de mosselen erdoor. Bak de mosselen in een koekenpan met hete olie goudbruin en steek ze met 2-3 stuks aan spiesjes.
Tip
Controleer de mosselen. Houd mosselen die wijd open staan onder stromend water of tik de mosselen tegen het aanrecht. Gaan de mosselen dicht, dan kun je ze gebruiken. Blijven de mosselen openstaan, gooi ze dan weg.