Vegetarisch/veganistisch: gevulde paprika en kerrierijst

De vegetarische en veganistische keuken is erg rijk aan heerlijke recepten. Dit recept is daar één voorbeeld van. Vegetariërs eten geen vlees en vis, en vermijden ook producten waarin vlees en vis zijn verwerkt. Veganisten eten ook geen andere dierlijke producten, dus ook zuivel en eieren vallen dan af. Gelukkig zijn er genoeg vervangers, zoals sojayoghurt. Dit wordt ook in dit recept gebruikt. Vegetariërs kunnen de sojayoghurt ook door gewone yoghurt vervangen. Het gerecht: Gevulde paprika’s met gemarineerde tahoe en tomaat/paprika-saus en als bijgerecht kerrie-rijst. Het gerecht bestaat uit drie verschillende onderdelen: de gevulde paprika met gemarineerde tahoe, de paprika-saus en de rijst. Hoewel het een ingewikkeld gerecht lijkt, is het wel heel goed te doen.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de gevulde paprika’s

  • 2 rode paprika’s (of een andere kleur naar wens)
  • 250 gram tahoe
  • 100 ml sojasaus
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Komijnzaad (naar eigen keuze)
  • Peper en zout naar smaak

Voor de tomaat/paprikasaus

  • 1/2 rode paprika
  • 3 zongedroogde tomaatjes uit olie
  • 2 stukjes gesneden jalapeno peper uit pot of een halve groene peper
  • 1 teentje knoflook

Voor de kerrierijst

  • 200 gram meergranen rijst (gewicht is voor ongekookte rijst)
  • 75 ml sojayoghurt
  • Scheutje citroensap
  • ½ eetlepel kerriepoeder (naar smaak meer toevoegen)
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Stap 1: doe de halve rode paprika voor de paprikasaus in een voorverwarmde oven op 200 graden. Zorg dat het vel van de paprika omhoog ligt. Na ongeveer een kwartier zal het vel zwart worden. Het kan ook iets langer duren. Als het vel grotendeels zwart is, kun je de paprika uit de oven halen. Let wel op dat alleen het vel zwart is, dus dat hij niet helemaal verbrandt. Doe de paprika in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Laat ongeveer 10 minuten rusten, en haal daarna het vel van de paprika af. Laat daarna even liggen tot stap 4. De oven moet je aan laten staan op 200 graden.

Stap 2: snijd de tahoe in plakken en pers het vocht er een beetje uit door het onder een theedoek te leggen (of keukenpapier) en daarbovenop een zwaar boek te leggen (of iets anders). Laat het even liggen en pers ondertussen het teentje knoflook. Snijd vervolgens de tahoe in blokjes en doe het in een schaal. Voeg de sojasaus toe, samen met een klein scheutje olijfolie, de kerriepoeder, de knoflook, het komijnzaad en de peper en het zout. Roer alles goed door elkaar en laat even intrekken.

Stap 3: snijd van de 2 rode paprika’s de bovenkant eraf. Snijd de zaadjes en de witte stukjes eruit, maar zorg ervoor dat de paprika heel blijft. Je hebt nu een lege paprika met een dekseltje. Doe deze paprika’s 10 minuten in de oven, zodat ze wel verwarmen maar niet verkleuren. Iets langer mag ook, als je maar zorgt dat het niet verkleurt.

Stap 4: snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes, evenals de ontvelde paprika. Snijd ook de groene peper in stukjes, en haal de zaadjes eruit. Snijd ook de knoflook in grove stukjes. Doe nu alles in een keukenmachine en maal het fijn. Mocht je geen keukenmachine hebben, dan zou je ook de zongedroogde tomaatjes kunnen vervangen door 100 ml tomatenpuree. Daar door heen kun je dan de fijngesneden paprika en peper doen. In dit geval moet je ook de knoflook fijnpersen. Eventueel kun je hier naar eigen smaak nog kruiden aan toevoegen.

Stap 5: kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Stap 6: meng de 100 ml sojayoghurt met de kerriepoeder, scheutje citroensap en de peper en het zout. Je krijgt dan een kerriesausje. Proef of deze naar jouw zin in is, eventueel kun je nog wat extra kerrie toevoegen.

Stap 7: doe een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin het tahoemengsel ongeveer 5 minuten door.

Stap 8: meng de gekookte rijst met het kerrie-yoghurt mengsel en laat het in de pan zitten met een handdoek erover heen, zodat het warm blijft.

Stap 9: je gaat nu de voorverwarmde paprika’s vullen. Doe eerst een schepje met de tomaat/paprika-saus, vervolgens een met de tahoe. Wissel dit af, totdat er een klein dakje tahoe bovenop ligt. Doe hier nog één klein schepje saus overheen en doe de deksel van de paprika erop. Als je paprika is afgekoeld kun je deze nog enkele minuutjes in de oven zetten. Als hij nog warm genoeg is kun je hem zo serveren.

Je kunt nu alles op het bord scheppen. Als je een beetje van het tahoemengsel over hebt kun je dit op het bord scheppen of bewaren/invriezen voor een andere keer.
© 2014 - 2024 Kath-v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borrelhapjes met als basis eierenBorrelhapjes met als basis eierenZet je graag iets lekkers op tafel, maar wil je eens iets anders dan een bakje chips, zoutjes of een plakje worst of kaa…
Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Lekker, goedkoop en makkelijk eten. Wil je geld besparen? Of heb je het niet breed? In dit artikel geef ik tips hoe je z…
Verschillende recepten met kipRecepten met kip. Zoals Caribische kip met ananas, Kipfilet met paprika en barbecuesaus, Kip-kerriesalade en Pilaf met p…
De paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika komt voor in allerlei gerechten voor als een groentesoort. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen. Het…

Veganistische brownie, perentaart en chocolade koekjesVeganistische brownie, perentaart en chocolade koekjesVeganisten maken geen gebruik van dierlijke producten, dit betekent dat producten als ei, melk en boter niet worden gebr…
Koolhydraatarm; courgettereepjes met romige kipKoolhydraatarm; courgettereepjes met romige kipEen heerlijk romig recept. Makkelijk om te bereiden en zeer koolhydraatarm. Met weinig ingrediënten kan je toch iets lek…
Kath-v (19 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.