Borrelhapjes met als basis eieren
Zet je graag iets lekkers op tafel, maar wil je eens iets anders dan een bakje chips, zoutjes of een plakje worst of kaas? Kies dan eens voor een borrelhapje met ei. Met een ei zijn er talloze variatiemogelijkheden. Je kunt eieren o.a. vullen, combineren met vleeswaren of verwerken tot een salade voor op een toastje.
Voor alle hieronder vermelde recepten worden hardgekookte, gepelde koude eieren gebruikt. Deze krijg je door de eieren 8 minuten te koken. Na 8 minuten dompel je de eieren in koud water en laat je ze vervolgens staan tot ze afgekoeld zijn.
Gevulde eieren
Benodigdheden
- 5 eieren
- 1 lepel mayonaise
- 1 theelepel kerrie
- Snufje zout
- Bieslook
Recept
Snij de eieren door midden en wip het eigeel met een lepel uit het ei. Vang dit eigeel op in een bakje en voeg daar de kerrie en de mayonaise toe. Meng dit vervolgens goed door elkaar en voeg zout naar eigen behoefte toe. Nu kun je de lege eiwithelften vullen met dit mengel. Dit kan door middel van een spuitzak, maar ook gewoon met een theelepeltje. Garneer het gevulde ei met een paar kleine sprietjes bieslook.
Een leuke variant op het gevulde ei is het volgende recept. Hiervoor wordt geen mayonaise gebruikt. De variant is dan ook iets minder calorie rijk dan het voorgaande recept.
Zoete gevulde eieren
Benodigdheden
- 5 eieren
- 1 lepel ketchup
- 1 lepel ketjap
- Stukje paprika
Recept
Snij de afgekoelde eieren door midden en doe het eigeel in een apart kommetje. Voeg de ketchup en de ketjap bij het eigeel en meng dit goed door elkaar heen. Vul de lege eiwithelften met dit mengsel. Dit kan d.m.v een spuitzak, maar ook gewoon met een lepeltje. Snij het stukje paprika in zeer kleine blokjes of in reepjes en garneer de gevulde eitjes hiermee.
Rauwe ham met ei
Benodigdheden
- 3 Eieren
- 12 plakjes rauwe ham
Recept
Snij de eieren in de lengte door en halveer ze vervolgens nog een keertje zodat je vier gelijke delen krijgt.
Rol een kwart eitje in elk plakje rauwe ham.
Rauwe ham is ook vervangbaar door een ander soort vleeswaren. Bijvoorbeeld plakjes paarden- of runderrookvlees, bacon of ontbijtspek.
Eieren zijn ook uitermate geschikt om te verwerken op een toastje. Eens iets anders dan een Frans kaasje of een kant en klaar gekochte salade.
Toastjes met leverpastei en ei
Benodigdheden
- 2 Eieren
- Toastjes
- Leverpastei
- paprikapoeder
- Toastjes of crackertjes
Recept
Pak voor dit product toastjes die je zelf het lekkerst vind. Sesam, volkoren, naturel. Crackertjes kunnen ook. Smeer vervolgens een dun laagje leverpastei op het toastje of crackertje. Snij met een eiersnijder of met een mesje het ei in kleine plakjes. Doe één of twee plakjes ei (afhankelijk van de grootte van het toastje) op het met leverpastei belegde toastje. Garneer dit door een klein beetje paprikapoeder over het ei te gooien.
Eiersalade is een product dat je tegenwoordig in vele varianten in de winkel kunt kopen. Maar zelf maken is ook heel eenvoudig met onderstaand recept.
Eiersalade
Benodigdheden
- 8 eieren
- Mayonaise
- 1 kleine rode ui
- Kerrie
- Zout
- Peper
- Naar behoefte groene kruiden.
Recept
Snij de koude eieren in kleine stukjes en prak dit fijn met een vork. De ui vervolgens in zeer fijne blokjes snijden en toevoegen bij het fijngeprakte eimengel. Voeg hier zoveel mayonaise aan toe dat het eiermengsel en de uien als het ware aan elkaar blijven plakken. Als de salade stevig genoeg is om op een toastje te blijven liggen, zout, peper en kerrie naar smaak toevoegen. Voor de kleur zou je nog wat groene kruiden zoals bieslook of dille toe kunnen voegen.