Veganistische brownie, perentaart en chocolade koekjes
Veganisten maken geen gebruik van dierlijke producten, dit betekent dat producten als ei, melk en boter niet worden gebruikt. Dit zijn echter wel producten die vaak in gebakjes en koekjes worden verwerkt. Lastig voor de veganistische lekkerbekken, zou je denken. Maar niets is minder waar! Ook zonder deze dierlijke producten kun je de lekkerste brownie, gekaramelliseerde perentaart en chocoladekoekjes op tafel zetten.
Brownie
Een droom voor de echte chocoladeliefhebber. De pure chocolade is een echte toevoeging aan dit recept. In dit recept, evenals in de volgende recepten, wordt geen witte meel of witte suiker gebruikt. Dit omdat deze producten zijn ontdaan van al hun voedingswaarden.
Ingrediënten:
- 300 ml sojamelk
- 120 ml zonnebloemolie
- 200 gram rietsuiker
- 350 gram volkorenmeel
- 100 gram cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl kruidnagel
- 1 zakje vanille-suiker
- 100 gram appelmoes
- 100 gram stukjes pure chocolade
- Eventueel: vanille-extract, amandel-extract
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet vervolgens een bakvorm (vierkant, langwerpig, hartvormig, rond, wat je in huis hebt) in met wat zonnebloemolie en bestrooi de bodem met een klein beetje meel. Dit om te voorkomen dat je brownie later aan de vorm blijft plakken.
Stap 2: Doe in een grote beslagkom de rietsuiker, het volkorenmeel, het cacaopoeder, het bakpoeder, het zout, het kaneel, de kruidnagel, de vanillesuiker en de pure chocolade en hussel het goed door elkaar. Let hierbij op dat het bakpoeder een beetje losgemaakt is, dus geen klontjes erin laten zitten.
Stap 3: Meng in een andere kom de sojamelk, de zonnebloemolie, de appelmoes en het vanille- en amandelextract goed door elkaar.
Stap 4: Wanneer je zowel het droge mengsel als het natte mengsel hebt gemengd, mogen ze bij elkaar. Doe het natte mengsel in de beslagkom bij het droge mengsel, en roer het goed door elkaar. Je mag het niet mixen, dus echt alleen blijven roeren. Je krijgt een glanzend, dik beslag.
Stap 5: Doe het beslag in de bakvorm en zet het daarna in de voorverwarmde oven. Doe het 30 minuten in de oven. Als je na 30 minuten met een mesje of breinaald in het gebak prikt, en deze er weer redelijk schoon uit komt, dan is je brownie klaar! Als het nog niet gaar is, maar de bovenkant wel al genoeg verkleurd is, dan kun je er zilverfolie overheen leggen. Op deze manier verbrandt het niet.
Gekaramelliseerde perentaart
Laat je verassen. Het recept bevat veel suiker, maar in combinatie met de peren werkt dit echt heel goed. Laat dat je dus zeker niet afschrikken. Zet deze taart op tafel bij een verjaardag, en je zult echt iedereen blij maken.
Ingrediënten:
- 330 gram volkorenmeel
- 300 gram rietsuiker
- 225 ml zonnebloemolie
- 225 ml sojayoghurt
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 3 peren
- Citroensap van een halve citroen
- Amandelschaafsel
- Eventueel: vanille-extract
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet vervolgens een bakvorm in met wat zonnebloemolie en bestrooi daarna de bodem met een klein beetje meel. Dit om te voorkomen dat je taart later aan de vorm blijft plakken.
Stap 2: Schil de drie peren en haal het klokhuis eruit. Snijd twee peren in blokjes. De derde mag je in plakjes of vormpjes snijden, deze gebruik je straks om de bovenkant van de taart mee te decoreren.
Stap 3: Meng in een beslagkom het volkorenmeel, de rietsuiker, het bakpoeder, het zout en de vanillesuiker. Je moet alles goed door elkaar roeren, en daarbij opletten dat er geen klontjes meer inzitten van het bakpoeder of het meel.
Stap 4: Meng in een andere kom de zonnebloemolie, de sojayoghurt, de blokjes peren, het citroensap en het vanille-extract.
Stap 5: Doe het natte mengsel in de beslagkom bij het droge mengsel. Roer het goed door elkaar, niet mixen! Je krijgt nu een dik en glanzend mengsel, dat niet te nat is. Doe het mengsel na het mengen in de bakvorm.
Stap 6: Verdeel bovenop de taart nu de plakjes peer en het amandelschaafsel, op zo’n manier dat jij het er leuk uit vindt zien. De taart is nu klaar voor de oven. Bak het in 45 minuten gaar. Wanneer je wilt checken of de taart gaar is, dan prik je er met een mes of een breinaald in. Als deze er redelijk schoon uit komt, dan is je taart klaar. Laat het wel goed afkoelen, dan wordt het iets steviger.
Chocolade koekjes
Deze veganistische versie van de Amerikaanse chocolate-chip koekjes zijn verrukkelijk. Bak ze om lekker te delen met vrienden en vriendinnen, of houd ze lekker helemaal voor jezelf tijdens een fijn film-avondje.
Ingrediënten:
- 225 gram volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 75 gram rietsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 ml appelmoes
- 1 el water
- 75 gram pure chocoladestukjes (of meer, voor de echte chocolade-liefhebber)
- Vanille-extract
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap 2: Meng in de beslagkom het volkorenmeel, het bakpoeder, de rietsuiker, de vanillesuiker en de chocoladestukjes. Roer alles goed door elkaar en zorg ervoor dat er geen klontjes in blijven zitten van het bakpoeder of van het meel.
Stap 3: In een andere kom meng je de zonnebloemolie, de appelmoes, het water en het vanille-extract. Als je alles goed hebt gemengd, mag je het natte mengsel in de beslagkom bij het droge mengsel doen. Vervolgens mag je gaan kneden! Kneed het goed door, tot er een samenhangend geheel aan deeg ontstaat.
Stap 4: Vorm bolletjes van het deeg, druk ze een beetje plat tussen je handen en leg ze op de bakplaat. Je kunt ongeveer 6 grote koekjes maken, of 12 kleinere. Doe de bakplaat in de oven en laat het 15 minuten bakken. Als je ze uit de oven haalt, dan zijn ze in het midden zacht en aan de buitenkant iets harder.