Turkse köfte en knoflooksaus
Köfte is een bekend recept uit de Turkse keuken die tegenwoordig ook in Nederland zeer populair is. Köfte zijn Turkse gehaktballen die in de oven, koekenpan en op de barbecue klaargemaakt kunnen worden. Dit is een gerecht die snel te maken en makkelijk met andere gerechten te gecombineerd kan worden. Populair is de combinatie köfte en knoflooksaus. Knoflooksaus hebben de meesten van ons weleens gegeten bij een broodje shoarma, kebab of döner. Knoflooksaus past naast de köfte heel goed bij allerlei vlees, kip en visgerechten en is zeer gemakkelijk zelf te maken. De meeste mensen kopen de kant en klare knoflooksaus maar dat is bij lange na niet zo lekker als de simpele zelf gemaakte variant.
Ingrediënten köfte:
- 500 gram lamsgehakt
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel rode peper
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 volle eetlepel paneermeel
- 1 ui
- Verse peterselie
- 1 sneetje brood
Tijdsduur
60 minuten
Hoe ga je te werk
Pel de ui en rasp deze tot hele fijne stukjes. Was hierna de verse peterselie en snij de blaadjes zo fijn mogelijk. Neem nu een kom en doe hier het gehakt in en voeg het zout, komijn, paneermeel en de rode en zwarte peper toe. Voeg ook gelijk de geraspte ui toe. Verkruimel hierna het zachte gedeelte van het brood in het gehakt. Dit hoeft niet heel fijn te zijn. Hierna begint het kneedwerk: maak hiervoor je handen nat en begin het gehakt goed te mengen met de toegevoegde ingrediënten. Kneed het gehakt goed zodat de smaak goed verdeeld wordt. Tijdens het kneden kunnen er 3 à 4 eetlepels water aan het gehakt worden toegevoegd zodat de köfte niet te droog wordt.
Nadat alles goed door elkaar is gemengd kan er naar smaak nog wat peper, zout en komijn worden toegevoegd. Hierna moet er opnieuw worden gekneed en kunnen er platte balletjes gehakt worden gekneed. Leg deze op een bord en plaats dit daarna in de koelkast. Laat het hier even wachten zodat de smaak beter naar voren komt. Indien je haast hebt kan je de koelkast overslaan en de köfte direct klaarmaken.
De köfte kan je op een aantal manieren klaar maken; namelijk in de oven, koekenpan of de barbecue. De meest praktische en gezonde manier is in de oven. Hiervoor plaats je de bakpapier op de ovenschaal en hierop leg je de köfte. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de köfte 25 minuten in de oven. Draai op de helft de köfte wel eenmaal om zodat deze goed doorbakken is.
De köfte is tevens ideaal voor op de barbecue en hierbij wordt vaak nog paprika geroosterd. Als bijgerecht kan er naast de köfte patat, rijst of salade worden geserveerd. De köfte is ook ideaal in een Turks brood of in een pita broodje.
Ingrediënten knoflooksaus
- Mayonaise
- Melk
- Munt
- Knoflook
Tijdsduur
5 minuten
Hoe ga je te werk
Doe 3 volle eetlepels mayonaise in een kleine kom en doe er tijdens het kloppen beetje bij beetje melk bij. Blijf het kloppen tot het mengsel mooi egaal wordt en de juiste dikte krijgt. Neem één of twee teentjes knoflook en pers deze met een knoflookpers in de saus. Hoe meer knoflook, hoe sterker de smaak. Voeg hierna een halve theelepel gedroogde munt toe en mix dit allemaal goed door de saus. De saus is nu klaar en kan genuttigd worden.
De gemaakte köfte kan, voordat deze in de oven, koekenpan of barbecue klaar wordt gemaakt, in de diepvries ingevroren worden. Dit is ideaal op dagen dat je laat van werk komt en geen zin hebt om te koken. Je kan de köfte ontdooien en klaarmaken in de oven of koekenpan. Probeer het uit en verras hiermee de mensen om je heen. Eet smakelijk!