Kapsalon (gerecht)

Als je aan oudere mensen buiten de randstad zou vragen wat kapsalon is, dan zou je te horen krijgen dat kapsalon een plaats waar jij je haren kunt knippen. Stel je deze vraag aan jongeren dan krijg je een heel ander antwoord te horen. De kapsalon heeft in de jaren vanuit Rotterdam een opmars gemaakt naar andere delen van het land. In dit artikel zal worden ingegaan op de andere betekenis van kapsalon.

De geschiedenis van kapsalon

Een aantal jaar geleden is de kapsalon ontstaan in Rotterdam-West in de wijk Delfshaven bij shoarmazaak El Aviva. De bedenker van de kapsalon heet Nataniel 'Tati' Gomes. Hij had naast de shoarmazaak een kapperszaak genaamd Tati. Kapperszaak Tati bestelde altijd patat en shoarma in een bakje bij El Aviva, maar dat ging na een tijdje vervelen. Toen besloot Nathaniel op een dag bij El Aviva te experimenteren met allerlei ingrediënten samen met de patat en shoarma in een aluminium bakje. De reden waarom kapsalon zo heet is omdat als ze bij de kapperszaak mensen stuurden om deze lekkernij te halen dat ze tegen de mensen zeiden dat ze kapsalon moesten zeggen als ze niet wisten wat ze moesten halen bij El Aviva. De ingrediënten van de originele kapsalon zijn: Patat, shoarmavlees, tomaat, komkommer, gesmolten kaas, knoflooksaus en sambal. Verder in het artikel zal er dieper worden ingegaan op de bereiding van de kapsalon en de diverse varianten van kapsalon.

Opmars van de kapsalon

De kapsalon heeft in een aantal jaren een forse opmars gemaakt onder jongeren in de Randstad. De opmars begon bij de kapperszaak Tati, waar de personeelsleden zaten te smullen van de kapsalon. Via de kapperszaak van Nataniel Gomes en El Aviva ging de kapsalon verder Rotterdam in. Al na een paar jaar verkochten ook veel andere shoarmazaken buiten Rotterdam de kapsalon. Een van de redenen dat kapsalon zo populair is onder jongeren is dat de kapsalon ervoor zorgt dat jongeren minder snel honger krijgen door de maagvullende ingrediënten in de kapsalon. Een andere reden dat de kapsalon populair is onder jongeren is omdat de kapsalon relatief goedkoop is vergelijken met bijvoorbeeld een shoarmaschotel. De gemiddelde prijs van een shoarmaschotel is rond de 8 a 10, terwijl je een kleine kapsalon en een grote kapsalon voor gemiddeld respectievelijk 3,50 en 5 kunt krijgen. Tevens is het een traditie geworden onder jongeren om na het stappen een kapsalon te eten om de trek te verdrijven. Qua calorieën is de kapsalon echter niet gezond. De kapsalon bevat naar verluidt 1800 kilocalorieën. Een man heeft per dag 2500 kilocalorieën nodig, terwijl een vrouw per dag 2000 kilocalorieën nodig heeft.

Bereiding van de kapsalon

De kapsalon wordt in de meeste shoarmazaken volgens een bepaalde manier gemaakt. Als eerste worden de patat en shoarma klaargemaakt. Als deze ingrediënten zijn gebakken en bereid dan worden de patat en shoarma in een aluminium bakje gestopt. Als eerste gaat de patat in het bakje, daarna komt het shoarmavlees er boven op. Voordat de kapsalon in de oven wordt gestopt gaat er eerst nog een paar plakken kaas over het geheel heen. De kapsalon wordt dan voor ongeveer vijf a tien minuten in de oven gedaan. Nadat de kapsalon klaar is wordt deze afgewerkt met wat sla, komkommer en tomaten. Deze ingrediënten zijn al van te voren voorgesneden. De sla, komkommer en tomaten worden bovenop de kapsalon gezet. Na deze afwerking kan de kapsalon worden opgediend en kan de klant genieten van zijn kapsalon. Als de klant besluit om de kapsalon in de zaak op te eten, dan krijgt de klant meestal knijpflessen met knoflooksaus en sambal om naar eigen inzicht op de kapsalon te spuiten. Mocht de klant besluiten om de kapsalon mee te nemen, dan doet het personeel de gevraagde sauzen op de kapsalon.

Kapsalonvarianten

Er zijn diverse varianten van kapsalon. Een voorbeeld hiervan is dat de shoarma in de kapsalon wordt vervangen door döner kebab. Deze variant met döner kebab heeft als voordeel dat deze lichter is dan een kapsalon met shoarma. Hierdoor zit je minder sneller vol dan wanneer je een kapsalon met shoarma zou eten. Er is ook een visvariant van de kapsalon, deze heet de vissalon. In deze variant van de kapsalon wordt er gebruik gemaakt van gebakken kibbeling in plaats van shoarma of döner kebab. Bij een andere variant van kapsalon worden de komkommer en tomaten weggelaten en wordt alleen de sla gebruikt als afwerking van de kapsalon. Tenslotte kunnen de sauzen ook vervangen worden. De knoflooksaus en sambal kunnen dan worden vervangen door pindasaus. Deze variant op de kapsalon heet wassalon.

Kapsalon op Hyves

Op Hyves (wat inmiddels niet meer bestaat als social network) was er een hyve voor leden die van kapsalon hielden. Op deze hyve kon je adressen vinden van zaken die kapsalon verkopen. Je kon er ook terecht om reviews te lezen van kapsalonzaken. Daarnaast kon je er ook vragen stellen over kapsalon en nog veel meer andere zaken. Deze hyve had in het verleden meer dan 7000 leden die van kapsalon hielden.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een kapsalon (gerecht) maken?De kapsalon wordt een steeds bekender gerecht. Toch weten veel mensen nog niet wat een kapsalon is. In dit artikel wordt…
Shoarma in gezonde en slanke variatiesShoarma in gezonde en slanke variatiesShoarma is een populair en geliefd gerecht. Helaas is het niet zo gezond, en dat houdt veel mensen tegen om het te eten.…
Kapper (haarverzorging)Kapper (haarverzorging)Een kapper of kapster is iemand die zich bezighoudt met haarverzorging. Dit variëert van het knippen van het haar tot he…
Magere knoflooksaus receptMagere knoflooksaus receptKnoflooksaus is waarschijnlijk één van de meeste geliefde sausen die gegeten wordt bij de barbecue of als dipsaus, of ge…

Melkkefir een gezond probioticumMelkkefir een gezond probioticumGezond zijn, iedereen wil het maar gezondheid is niet vanzelfsprekend. Beweging, gezonde voeding en een beetje geluk zij…
Wat is fastfoodWat is fastfoodFastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodkete…
Bronnen en referenties
  • http://www.elsevier.nl/web/Artikel/178345/Uitgaansleven-Zompig-succesverhaal.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapsalon_%28gerecht%29
  • http://www.missethoreca.nl/1063485/fastfood/fastfood-nieuws/CarnavalHelptNieuwsteSnackrageKapsalon.htm
  • http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/hoeveel-calorie-euml-n-heeft-een-man-nodig-per-dag
  • http://www.caloriechecker.nl/
  • http://www.smulweb.nl/1355149/koken/recept/Kapsalon
  • http://kapsalon-doner.hyves.nl/forum/1728986/tCff/Na_de_kapsalon_volgt_de_vissalon/
  • http://kapsalon-doner.hyves.nl/forum/1362991/ZNGa/Reviews/
Reactie

Mark, 29-08-2012
Beste Daddy,
Het blijft voor mij een groot raadsel, in je verder uiterst informatief stuk, waarom de Kapsalon met pindasaus dan opeens ' Wassalon' heet. De visvariant die 'Vissalon' heet, duidelijk. Maar de 'Wassalon'? Heb je enig idee?
mvg
Mark Reactie infoteur, 06-09-2012
Hallo Mark,

In een link: http://kapsalon-doner.hyves.nl/forum/1362991/ZNGa/Reviews/ naar de Kapsalon-hyves onder de reviews schrijft een hyves-lid dat hij bij een shoarmazaak in Leiden, genaamd mona een wassalon (een kapsalon met pindasaus had besteld). Ik weet alleen dat deze variant bestaat, maar helaas weet ik het verhaal achter deze naam niet.

Daddycortez99 (31 artikelen)
Laatste update: 10-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.