Pastasauzen, zelfgemaakt smaken ze toch het beste!
Wanneer men aan de Italiaanse keuken denkt met de heerlijke verse pasta, geurige knoflook en sappige tomaten loopt bij veel mensen het water in de mond. Als je langs een Italiaans restaurant loopt worden direct de zintuigen in je neus geprikkeld en de smaakpapillen willen eigenlijk spontaan zijn werk gaan doen. In dit artikel vind je 2 recepten voor pastasauzen, helemaal gemaakt vanaf het begin. Geen pakje Honig, Knorr of Maggi, maar lekker alles uit eigen handen. Nodig net als in Italië alle mensen die je lief zijn uit en verwen ze met onderstaande gerechten.
Romige pastasaus met 'verborgen' courgettes
Recept voor 4 personen.
Staat binnen
30 minuten op tafel.
Benodigdheden
- olijfolie om in te bakken
- 350 gram gehakt
- 2 middelgrote uien
- 2 knoflookteentjes
- 3 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 courgettes
- 1 bakje champignons voor de liefhebber
- 1/2 bakje kruidenroomkaas (Garlan, Val Blanc, Bressot o.i.d)
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Begin met het fruiten van de uien in de olijfolie op een middelhoog vuurtje. Voeg de geperste of fijn gesneden knoflook toen als de uien glazig beginnen te worden. Zet vervolgens het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Peper en zout naar smaak toevoegen. Wanneer het gehakt bijna rul is gebakken kunnen de champignons worden toegevoegd. Rasp vervolgens de courgettes met de grove rasp en voeg deze toe wanneer de champignons voldoende zijn aangebakken. Na de courgettes kunnen direct de overige ingrediënten worden toegevoegd (tomatenblokjes, kruiden, kruidenroomkaas). Laat dit alles nog 10 minuten pruttelen en eet smakelijk!
Vegetarische paprika-pastasaus met een 'kick'
Recept voor 4 personen.
Staat binnen
50 minuten op tafel.
Benodigdheden
- olijfolie om in te bakken
- 1 zak paprikamix (geel, groen, rood)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 middelgrote uien
- 2 knoflookteentjes
- 1 el suiker
- 2 el oregano
- 1 el chilipoeder
- paar drupjes tabasco
- handvol gesnipperde verse bieslook
- handvol gesnipperde verse bladpeterselie (en wat plukjes ter garnering)
- sap van een halve citroen
- 100 ml crème fraîche
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en voeg de in reepjes gesneden paprika's toe. Bak ze eerst een aantal minuten op hoog vuur en zet vervolgens het vuur laag, voeg de suiker toe en doe het deksel op de pan. Laat de paprikareepjes een klein kwartiertje zachtjes garen. Voeg vervolgens de dun gesneden uienringen toe samen met de geperste of fijn gesneden knoflook. Laat ook dit opnieuw 15 minuutjes pruttelen. Nu de groenten heerlijk gegaard zijn kunnen de tomatenblokjes samen met alle kruiden en specerijen worden toegevoegd. Laat ook dit minimaal een kwartiertje pruttelen voor het beste resultaat. Voeg 5 minuten voor het opdienen het sap van een halve citroen toe samen met de crème fraîche. Garneer deze pastasaus tot slot nog met wat plukjes verse peterselie en het smullen kan beginnen.
Tip: Geen liefhebber van de vegetarische keuken? Bak een kipfiletje 5 minuutjes aan in een aparte pan en voeg deze vervolgens toe wanneer de tomatenblokjes in de pan gaan. Als je dit kipfiletje voor het bakken omhuld met spek blijven de sappen in het vlees en serveer je een mals stukje kip in deze overheerlijke pastasaus.
Tijdswinst: Deze pastasaus kan ook binnen 30 minuten op tafel staan als je de paprika, uien en knoflook tegelijk toevoegt. De paprika is dan nog iets knapperig wanneer je het serveert.