Het pinksterfeest aankleden met goed eten

Het pinksterfeest aankleden met goed eten Het pinksterfeest of minimaal de extra vrije dag (voor degene die niet gelovig is) heeft iets in een afgezwakte vorm van Pasen. Behalve meer muziekfestivals, de kans op mooi weer is immers groter, trekken we er bij een beetje weer massaal op uit. Hetzij de natuur in, hetzij naar familie of vrienden of andersom en in dat laatste geval is het ook leuk om lekkere dingen te kunnen presenteren die net even anders dan anders zijn. We vieren namelijk iets en daar hoort goed eten bij.

Het Pinksterfeest

Met Pinksteren herdenken we dat de Heilige Geest is neergedaald over de apostelen en daarmee is de basis gelegd voor wat tegenwoordig de christelijke kerk mogen noemen. Voor de christelijke gemeenschap een belangrijk feest dus en toch heeft het een minder “zwaar” karakter dan bijvoorbeeld het paas- of kerstfeest.

Maar het is een feest en een feest moet gevierd worden, dan deed men eeuwen geleden ook al. Heden ten dage feesten we vaak met lekkere muziek en een hapje en een drankje. Zitten we met kerst nog vaak zwaar aan de dis, met Pinksteren mag het allemaal iets lichter. Bijgaand enkele gerechten die tussendoor of als brunch of als late middag hapje geserveerd kunnen worden. Alles is gebaseerd op 8 personen.

Hapjes voor ieder wat wils

Bieslook-geitenkaasbolletjes met roggebrood

Ingrediënten
  • 600 gram verse zachte geitenkaas
  • 2 bosjes bieslook
  • verse peper
  • zeezout
  • 2 rolletjes donker roggebrood (vierkant of rond)

Bereiding
Doe de geitenkaas in een grotere kom en doe er daarna peper en zout naar smaak bij. Was het bieslook en snij vervolgens de bieslookbosjes klein. Was je handen goed zonder zeep of doe plastic handschoentjes aan en rol balletjes van de geitenkaas en rol ze door het fijngemaakte bieslook. Leg vervolgens ieder bolletje op een stukje roggebrood en presenteer ze op een grote platte schaal.

Gevulde portobello’s

Ingrediënten
  • 8 portobello’s
  • 8 eieren
  • 8 plakken bacon
  • 1 bosje basilicum
  • olijfolie (met peper)
  • pittige kaas
  • verse peper
  • Zout

Bereiding
Haal de stammetjes van de portobello’s en smeer ze aan de binnen- en buitenkant in met olijfolie. Snij of koop het bacon in ronde plakken en leg deze over de portobello. Leg er vervolgens wat basilicum op en op het basilicum komt de dooier van het ei. Leg het eiwit, voorzover dat lukt, er naast (met een klein lepeltje lukt het meestal wel) en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Tenslotte strooi je er wat pittige kaas over heen. Schuif de 8 portobello’s nu de oven in en zet de oven op 180 graden. Ca. 11 tot 12 minuten later moeten ze klaar zijn.

Wentelteefje speciaal

Ingrediënten
  • 2 grote bananen
  • 2 grote mango’s
  • 80 gram griessuiker (zeer fijne suiker)
  • 200 gram callets dessert fondant (dat zijn heel kleine speciale stukjes, anders maak je gewone chocolade klein)
  • 4 eieren
  • 4 dl melk
  • 16 sneetjes casino brood wit
  • boter

Bereiding
Breek de eieren en klop ze los met de suiker in een grote schaal. Meng de melk er direct goed doorheen. Leg het brood (8 sneetjes) vervolgens klaar en schil het fruit om het daarna in plakjes over de sneetjes brood te verdelen. Doe dit ook met de callets. Kwast er vervolgens wat eiermengsel overheen. Leg nu de ander sneetjes brood er op en druk alles goed aan. Dan voorzichtig de boterhammen in het eiermengsel dompelen.
De boter kan intussen in een grote pan gesmolten worden en dan kunnen de boterhammen er in om ze bruin te laten bakken (aan beide kanten). Klaar om te serveren.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, een maaltijd die door de Amerikanen is bedacht. Wilt u niet uw ontbijt én niet uw lunch missen, ga dan lekker…
Brunch organiseren: 7 tips voor een geslaagde brunchBrunch organiseren: 7 tips voor een geslaagde brunchBrunchen is bij heel wat mensen een favoriete activiteit op zondag. Ook op traditionele feestdagen komen families en vri…
Lekker en gezond ei eten met PasenLekker en gezond ei eten met PasenMet Pasen wordt er, net zoals met kerst, steeds meer een feest gemaakt van de maaltijd en alles er omheen. Het tradition…
Brunch, dessertsBrunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 person…

Gezonde caloriearme gerechtenGezonde caloriearme gerechtenGezond eten; het is iets wat iedereen wil maar wat zelden lukt. Je wil ook eens een keertje iets lekkers eten en niet al…
Chocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassingChocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassingChocoladetaart met slagroom is in de winkels te koop in allerlei uitvoeringen en in verschillende grootte, maar de lekke…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.